Tvrdá voda. Jak s ní bojovat?

Ahoj, bydlím v oblasti s extrémně tvrdou vodou a chtěla bych se podělit o zkušenosti, jak s ní bojovat. Máte někdo nějaké vychytávky? Například bych docela ráda nahradila ocet některým voňavým čistícím prostředkem, ale žádný mi tak dobře nefunguje.. nevíte o nějakém?
Odpovědět
margi my mame brutal tvrdu vodu, tiez s nou bojujeme! Namiesto octu pouzivam citronovu stavu abo kyselinu, ucinnost je podobna a pekne vonia..... 8-) a inak neviem......
Odpovědět
Tu citrónovou vodu vyzkouším, to je super nápad :) Já jsem celý život bydlela v Praze a tam jsme měli vodu úplně super, pak jsem se přestěhovala na Mělník a tady je to hrůza, všude fleky, čaj se nedá pít...Koukám, že bydlíš v Praze, asi máte jiný zdroj vody, v Praze jsou myslím tři... Já vždycky přijedu k našim a obdivuju čistou konvici :-D
Odpovědět
na fleky na umyvadlech, bateriích a dřezu je u nás 100% účinný cilit bang proti vodnímu kameni
Odpovědět
Profilova fotka
taky patříme bohužel do oblasti s hodně tvrdou vodou. já jsem z toho nešťastná, věčně jen drhnu fleky, což je to nejmenší, co tvrdá voda může způsobit. takže jsme se po čase rozhodli, že si necháme k přívodu vody do baráku namontovat změkčovací zařízení. není to úplně nejlevnější záležitost, vyjde to cca 30-50tis (záleží na individuálních podmínkách a způsobu změkčování vody), ale budeme mít vyřešený problém jednou pro vždy. představa, že bychom za pár let museli měnit bojler nebo spotřebiče mě nenechává v klidu :-)
Odpovědět
máme taky tvrdou vodu a to hodně, přímo ze studny. Můžu z vlastní zkušenosti říct, že všechno co fleky od vodního kamene jen vyčistí neřeší problém, že tvrdá voda protéká trubkama po celém bytě/ domě a tedy do všech spotřebičů. Nejlepší je namontovat hned za čerpadlo (před) nebo hned k vodovodnímu vstupu do bytu změkčovací zařízení. Používá se hodně často tzv. maget, dá se sehnat na netu nebo jistě přímo od instalatéra, který to může i namontvat, pokud se někdo necítí montovat to sám. Druhou možností jsou taky filtry na odvápnění, které jsou podle mě lepší, mají lepší účinnost než magnety, jednou za čas se do speciální nádobky (namontované taky na vodovodní vedení nebo k čerpadlu) nasype nějaký sulfát a voda protéká přes tuto "sůl" a změkčuje vodu. A ta nejlepší zpráva nakonec.....dá set o pořídit za pár tisíc (do desítek tisíc se šplhá už profi zařízení např. pro školy, nemocnice atd). Pokud ale kromě tvrdosti zápasíte také např, s manganem či železem, pak se i obyčejné filtry vyšplhají cenou ke třiceti tisícům, mangan, železo jsou totiž ty nejhorší kombinace a potřebují ty nejdražší filtry. Ale pokud řešíte opravdu jen vápenatou vodu, tak Vás to bude stát mnohem mnohem méně ;-)
Odpovědět
jinak na čištění např. konvice když bylo třeba jsem taky používala kyselinu citronovou spíš než ocet, ten nebyl tak účinnej a smrděl jak cap 8-)
Odpovědět
hlavně to chce rozbor vody, protože u nás se chová voda jako kdyby byla tvrdá (čaj je normální, ale dělají se hrozné fleky na všem), přitom jsem nechala udělat rozbor na tvrdost a máme druhou nejměkčí a i z vodovodů a kanalizací mi to pak potvrdili, takže je to údajně tím, že je ve vodě obsaženou velké množství některého prvku, ale to je už na jiný rozbor. Takže ne vždycky to musí být dáno tvrdostí vody.
Odpovědět
Profilova fotka
na tie "prebytovne prvky" a tvrdu vodu vobec by mohla (aspon na pitie) pomoct filtrovacia konvica, napr. brita. pouzivali sme taku v bratislave a konvica sa zanasala podstatne menej... ;-)
Odpovědět
kacka.va: rozbor vody je už dneska snad samozřejmostí.....člověk musí vědět s čím bojuje :-D ;-)
Odpovědět
kstablova: u těch kdo mají studnu tak jo, ale jinak je to tak běžné není. :-)
Odpovědět
Ale fleky dělá každá voda, ne? To by to musela být destilka, aby je nedělala. Akorát ta tvrdá, je dělá mnohem víc :-D Jak se projevuje přebytek manganu? My máme určitě vápenatou, možná i hořečnatou vodu, železitou myslím ne, ale rozbor jsme nedělali, bydlíme v paneláku a s ničím jiným, než s těmi vápenatými usazeninami a horším čajem problém nemáme, takže mě to ani nenapadlo. Přijde mi, že vím, kde je problém, tak snad se nepletu :-)
Odpovědět
margitule: my když bydleli v Praze, tak jsme žádné fleky řešit nemusely, tak je to asi jak kde.
Odpovědět
Článek se načítá
margitule: švagr má kompinaci železité s manganovou, ten mangan se zjistil rozborem, nicméně železo se projevuje raztostí. Třeba v záchodový míse neustálý usazeniny rezavý, když pere bílý prádlo, je na něm nádech do rezata..... fleky dělá každá voda, ale když se ty moc vápenatý fleky pravidleně nečistí, tak se to pěkně zažírá do povrchu a můžopu zůstat nepěkný skvrny na dřezu, bateriích atd atd.... zvlášť když to není z nejlepšího materiálu.... míň vápenatá voda není tak agresivní.
Odpovědět
Ten cilit bang je fakt super, díky Kačí :) Ale citrón u nás ňák bohižel nezabral. Ještě k těm změkčovacím zařízením - já jsem četla, že ten magnet totálně odstraňuje všechny obsažené prvky a že to není zdravé dlouhodobě pít. Ty filtry na mě podle toho popisu působí docela dobře. Máte některá s některým z těhlech změkčovadel osobní zkušenosti? Já jsem uvažovala, že namontujeme ten magnet jenom před pračku, že bychom se pokusili o nějakou samovýrobu, ale nevím nevím :-)
Odpovědět
margi to je presne to ze tieto cility kadejake fakt len odstrania uz zaneseny kamen, neriesia podstatu. Magnety a filtre su pre mna novinka teda. Inak my pouzivame Britu filter a ten je fakt super
Odpovědět
Ty jo, já na tu Britu slyšela docela kritiku, tak mě to odradilo. Hlavně že se to prý špatně udržuje. Teď jsi mě ale znovu nahlodala, já jsem totiž docela čajomil :-) Mysliš takové ty jakoby konvice?
Odpovědět
margitule: já magte taky nedopručuju, lepší jsou filtry a naprsotá spokojenost. Ale mluvím o filtrech určených přímo na přívody vody, ne filtrovací patrony v konvicích typu Brita, které neodstraní ani např. dusičnany atd.... myslím tím filtry se sulfátovou vložkou.....
Odpovědět
ano margi, take tie konvicoidne. My mame ten novy typ ktory pouziva Maxtra filtre, vydrzia vraj dlhsie ako tie valceky. Ale neviem bo tie sme nemali. Neviem, co odstranuje ten filter, ale voda z neho mi maximalne chuti. Asi odstranuje humace typu bakterie a podobne, urcite odstrani chlorovy smrad, urcite vodny kamen. Ja nan nedam dopustit.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
www.sionex.cz
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Určitě nejdřív udělat rozbor vody. Pokud je vodě ze studny, je pravděpodobné, že bude tvrdá. Pokud tu vodu budete používat třeba jen občas an chatě navyprání nebo myčku, mohly by stačit takové filtry http://www.zmekceni-vody.cz/43-vlozky... Pozor pokud tu vodu chcete pít, podobné filtry vhodné nejsou! Uvnitř mají pryskyřici, která odstraňuje ionty kalcia a magnezia a nahrazuje je ionty sodíku. Jinými slovy odstraní tvrdost vody úplně. Asi se nebude jednat o vodu bez minerálů úplně (je to jen filtr za pár stovek, takže není 100%), ale blíží se. Další věc, pokud byto bylo pro běžný provoz každý den, garantuji vám, že filtry měníte každé 2 měsíce minimálně. Ideální je skutečně investovat do změkčovače, který se zapojí na přívod vody a vyřeší vám celý byt či dům. Něco jako tohle http://aquasoftener.cz/. Ty pracují na principu iontové výměny a výstupní tvrdost se dá regulovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@margitule taky máme tvrdou vodu, konvici čistím octem a je to bez problémů, totéž třeba kroužky ve skleničkách (když je manžel nechá na nočním stolku několik dní...nebo v kočičí misce). Do žehličky leju destilku, do pračky sypu technickou sůl, peru hodně pleny a k těm přidávám místo sody ocet. Myčku neřeším, myslela jsem, že od toho se do ní sype ta speciální sůl ne?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
nemáte někdo zkušenost s užíváním filtru na ochranu trubek a spotřebiču před tvrdou vodou jedná se o SILIPHOSmate to někdo doma a jaké jsou vysledky nebo negativa ?,? děkuji.
Odpovědět
niko nic?
Odpovědět
prosím vás včera nám namontovali taky ten centralní změkčovač,na upravu tvrdé vody a hodně železa +manganu.Pán to nastavil na nějakou hodnotu,problém je vtom že co to na montovali tak nám dost smrdí teplá voda z bojleru a nebo voda po ohřátí v konvici na kávu ,předtím nesmrděla vubec.Volali jsme mu a říkal že to je normální že se čistí usazený mangan a železo v potrubí a tím to smrdí,ale bydlíme tady měsíc.Dělalo vám to taky ?
Odpovědět
nikdo nemáte zkušenosti?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Existuje změkčovač, investice cca 25000 a pak jednou za čas doplnit sůl. My máme reverzní osmózu, ta řeší úplně vše, nicméně je na úrovni vody ve dřezu na pití nebo vaření. Změkčovač se dává hned za přípojku a změkčuje i vody do pračky, záchodu atd.
Odpovědět
Profilova fotka
Úpravna vody. V provozu ji máme zmekcenou na 0
Odpovědět
nemáte, prosím, někdo zkušenost s následujícími ? https://www.bazenonline.cz/bazenovy-p... https://www.obchod-vtp.cz/atlas-vodni...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?