Zapojení míchačky

Ahoj, dostala se mi do ruky stará míchačka. Co mě zarazilo tak na míchačce je samice a prodlužovací kabel má tedy na obou koncích samce. Do míchačky 4kolík a do sítě 5kolík. Co si o tom mám myslet ?
Odpovědět
@pepa89 Kabel zakončený samcem je vražedné zařízení. To musel být děsný pitomec a sebevrah, který to takto udělal. Na míchačce určitě předělejte zásuvku na samce. Nesmíte mít možnost dotknout se kolíků pod proudem. Samozřejmě bylo by vhodné udělat 5 žilové propojení s ochranou proudovým cháničem, ale záleží na tom jakou máte zásuvku v baráku.
Odpovědět
@zubr487 je to na stavebním rozvaděči kde je samice 5kolík. Stará míchačka je na 4kolík a v prodlužce bude asi nezapojená zem ? Hrozí nebezpečí jen v případě dotknutí kolíku pod proudem nebo i přímo na kostře míchačky ?
Odpovědět
@pepa89 Na kostře snad ne, ale jestli jsem Vás pochopil, tak na konci kabelu, který se strká do míchačky máte volně přístupné kolíky pod proudem. Na míchačce je společný vodič PEN a má být propojený v rozvaděči na N (modrý) vodič. Míchačka bude uzemněná, ale samozřejmě nebude funkční ochrana proudovým chráničem. Pokud máte 5 vodičový kabel, tak bych radši předělal zásuvku na míchačce.
Odpovědět
@zubr487 Ano kolíky jsou přístupné.Každopádně elektřině extra nerozumím tak to nechám předělat. V předešlém příspěvku jsem se spletl. Nezapojený je N. Jsou zapojeny fáze+PE. Údajně je toto možné.
Odpovědět
@pepa89 Možné to je. Starší rozvody používaly síť TN_C kde jsou pro 3f propojení 4 vodiče. Tři fáze a střední PEN. Především pro zvýšení bezpečnosti se zavedla sít TN_S s ochranou proudovými chrániči. Ty ale vyžadují 5 vodičové propojení tři fáze, vodič N (modrý) a vodič PE (zelený). Především pro venkovní zařízení je to daleko bezpečnější. Já ale stále používám míchačku se starým 4 vodičovým propojením, protože jsem a) lenoch a za b) všechny trojfázové kabely mám 4 vodičové.
Odpovědět
Zdravím, myslím že většina třífázových míchaček vodič N nepoužívá, tedy připojení kabelem s barvami černá, hnědá, šedá a žlutozelená je správně a myslím si, že 4 kolíková vidlice / zásuvka je pro motorový spotřebič naprosto správně. Pětikolík by byl potřeba, kdyby byl k něčemu vodič N a ten pro samotný motor většinou do hvězdy potřeba není. Proudový chránič je pro zásuvku venku naprosto nutný. A pokud je vpořádku izolační odpor motoru, tak mi proudový chránič nikdy nevypnul. Připojit PE z míchačky na N v rozvaděči je špatně.
Odpovědět
Profilova fotka
Prostě kupte 5 kolíkovou zásuvku a nezapojíte svorku N.Nebo redukci https://eshop.elfetex.cz/10-042-565-s... Redukce SEZ A-3253/43 32A 5-pól na 4-pól Jestli nemá michačka spouštěč tak to pojede.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?