Zařizujem dům aneb naučte se česky

Profilova fotka
Napadlo mě téma na základě buzerace na MS kdy Vám člen kontroluje příspěvky a pak přes IP opravuje chyby,nechápu co to má být,ja teda až tak nesleduju co jak kde pišu ale pišu rychle abych toho co nejvic stihla,a tak tedy z diskuzí o zařizování domu se stává diktát z českeho jazyka.
1
2
5
Profilova fotka
třeba to i Admini smažou že to nemá nic společneho s modrou střechou
Profilova fotka
@ratatooy Chápu to správně, že na základě tvých příspěvků do diskuzí ti pak někdo z členů MS dával přes IP lekci české gramatiky?
Profilova fotka
třeba si tím někdo něco kompenzuje :-D to jsou věci
Profilova fotka
Osobně jsem taky typ, co si na pravopis dává majzla. Respektive spíš mi to jde samo. Kolikrát tu vidím hrubky, kdy musím zavřít oči a rychle je přejít, aby mě nebolelo u srdce. A pak jsou tu chyby, které dělá většina národa, bohužel. Ale abych hnidopišsky psala lidem do IP? Prsty by mi musely upadnout, abych si to dovolila.
:D
Profilova fotka
taky si hrubek všímám,ale v tom spěchu, kdy se snažím napsat rychle co nejvíce věcí, mám za sebou spoustu překlepů i hrubek, které si uvědomím,až to odešlu a čtu si to po sobě...ale aby mě někdo buzeroval ještě do zprávy, to kde jsme??????
Profilova fotka
No, upřímně řečeno, na to, že tady píšou dospělí, tak některé chyby jsou vážně katastrofální. Taky mi kolikrát něco ujede, některé věci v internetové komunikaci jsou uvolněnější, ale chyby typu my / mi, typ / tip a holt / hold nebo pak hrůzné vydět mi vážně pijou krev. :-S Sice nikoho neopravuji, to bych neudělala, ale zrovna toto by neměl být pro člověka žádný velký problém. :-)
@ratatooy Tak to je masakr. Mám to jak ty, taky píšu rychle, někdy i schválně s krajovým slengem. Někdy si všimnu, že jsem napsala chybu a stihnu ji opravit, v diskuzích to jde, ale v komentech krátých zpráv ostatních ne. A psát ostatním do IP že tam mají chybu ? Bože to je jak u Hujerů :-D To bych se musela upsat třeba u mé kamarádky na FB, která je schopná napsat místo už jsem tady - uš ! Nikdy nevíme jestli ten člověk nemá nějakou poruchu učení a prostě mi do toho nic není. Takže ji nechci ztrapnit a vypisovat ji, co vše má špatně.
Profilova fotka
@kofinka Na Hujery mi nesahej!!! Do šesti let jsem se tak jmenovala:-D
@kimimarki a v tom se pleteš. Každý má v pravopise problém s něčím jiným. Na základní škole se mi jednou smála spolužačka za jedno slovo, které jsem ani nevím proč pravidelně psala se špatným i a nemohla pochopit proč tu chybu pořád opakuji. Já naopak nemohla pochopit slovo pro mě naprosto automaticky psané správně, které ona psala pravidelně s hrubkou. Mě třeba šel pravopis tím líp, čím víc jsem četla. A že jsem byla vášnivý čtenář. Teď začínám pomalu zjišťovat, že bych si klidně pravopis zopakovala, protože jak nemám čas číst, tak zapomínám jak se některá slova píší pravopisně správně. A navíc na počítači, mobilu člověk udělá snáz chybu, protože píše všemi deseti a snaží se co nejrychleji něco napsat a nepřemýšlí u toho nad pravopisem. Naproti tomu text psaný rukou je o něčem jiném. Tam u toho člověk víc přemýšlí a píše pomaleji. Takže buďme tolerantní k chybám druhým, nikdy nevíme kdy ji uděláme my.
@kajovaevicka Evi tak to jsi si musela užít srandy ve škole :-D To je můj oblíbený film.
Profilova fotka
@kofinka Nene, já už se pak jmenovala po taťkovi. Ale děda si užil:-D Ještě před natočením toho filmu emigroval do Německa, země svých rodičů. No a po revoluci vozil Bavory do Čech a vždycky se divil, proč se všichni tak moc culí, když se představil... no strejda mu ten film pustil relativně nedávno. A děda jen "aha" :-D
Článek se načítá
Profilova fotka
@kofinka Jinak se pod tvůj příspěvek můžu podepsat. Mně jde psaní taky v podstatě samo a zaručeně je to díky mému knihomolství. Naprostá většina slov mi naskočí automaticky, protože je mám prostě vžitá z knih. Kdo nečte, ani si to nemá kde zautomatizovat.
Profilova fotka
@ykram ano chápeš to dobře
@kofinka Souhlas. Ve spěchu vyrobím snadno překlepy a psát striktně pravopisně správně, tak to pro diskuzi vypadá škrobeně. Úmyslně píšu tak, jak mluvím a musím už taky víc přemýšlet, byla bych schopná vyrobit hrubky, jaké dřív ne. Ale u některých přispěvatelů se při čtení jejich příspěvku modlím, aby aspoň jedno i/y trefili správně, ani to 50:50 jim nevychází.. :-). Ale taky bych si nedovolila nikoho kritizovat, i když při čtení jejich příspěvků "trpím" :-)
Profilova fotka
@kofinka přesně to jsem řikala na fb je to 100x horší to bych se taky upsala kamaradka píš třeba místo řízek řísek
Profilova fotka
a navíc ta dotyčná nemuže vědět jestly nejsem dislektik třeba?to by asi zdechla kdyby viděla psát meho muže protože on dis je ale zase ma o to chytřejší hlavu na jiný věci
Profilova fotka
@asen Já rozlišuju psaní nespisovně a psaní s hrubkama. Nespisovně píšu taky, však ve skutečnosti taky nemluvím jako kniha. Ale i/y a ostatní labůža, to je prostě hrubka a mrzí mě to. Na druhou stranu, kdyby někdo viděl moje zápisky a testy z matiky, tak bude skučet taky a jiným to jde, jako když bičem mrská. Můj muž plodí občas hrozné chyby, ale je to truhlář se zlatýma ručičkama a už se "naučil" mi svou psanou komunikaci se zákazníkama dát ke kontrole, aby se dobře prezentoval.
@ratatooy přesně. Já si osobně myslím, že kamarádka je dislektik nebo disgrafik, nevím co je co. Protože není hloupá a není možné aby dělala takové chybky. Ona nedělá chybu v i/y (tam asi jako běžná populace) ale ve slovech kde si řekneš že to ani není možné. Ona píše slova jako "uš, ftipálek, zbýrka, pryncezna, teť, barvyčky ) Asi bych mohla pokračovat dál, to jsem jen prošla pár jejích posledních příspěvků. Ze začátku jsem si myslela, že jde o nějakou parodii a dělá to schválně, ale časem jsem pochopila že ne. Ale prostě nemám to srdce ji to říct, navíc tam asi nepomůže říct jí, hele už se nepíše se š. Prostě to taktně přejdu a jede se dál. Má jiné přednosti než bezchybný pravopis. No vidíš a diskutujeme tu o hrubkách a já zrovna musela jednu opravit. Přestože vím, jak se to správně píše, při psaní na počítači pravidelně dělám chybu v s a z.
Já jsem teda na hrubky docela háklivá a když vidím větu, kterou kvůli hrubkám čtu dvakrát, abych ji pochopila, tak se už vážně chytám za hlavu. Ale jediný, koho jsem si dovolila na to upozornit a "buzerovat" ho, aby si dával větší pozor, je můj přítel. Jinak je to každého věc, už přece nejsme ve škole :)
Profilova fotka
@kofinka A já vím, kdes tu hrubku mělaaaa, já ji viděla ještě před opravou:-D
jako ono nejde o to psát ne/spisovně. Ani mně osobně až tak nevadí třeba i/y na konci, to se stane. Ale třeba mlýko, vydět, vrach, svadba, neviužijeme apod., to mi trhá oči =-)
@kajovaevicka no a to je přesně to psaní na PC. Tuhle hrubku dělám pravidelně. Bylo to se/ze A nedokážu si to logicky vysvětlit, proč to pravidelně na počítači takto napíšu. Prostě píšu rychle všemi deseti a vždy to napíšu takto a pak si to hned uvědomím a opravím, Někdy jsem bohužel tak rychlá, že už to opravit nejde.
Profilova fotka
@filigranologie no to je jako blby když to nemuže člověk přelouskat ale zas třeba to je nekdy mobilem že napiše něco jineho
@jarkalada No ale v takových případech (stejný jako ta moje kamarádka na FB) bych se přikláněla k tomu, že jde o nějakou poruchu. Protože to jsou neskutečné chyby.
Profilova fotka
@kofinka no a by jste věděli za co jsem dostala zdrbáno bylo: My ,ykdyž,a místo zvolily jsem napsala volily což píšu tak jak mluvím
Profilova fotka
a navíc mi někdy chybí písmena protože mi blbne klávesnice
@ratatooy Víš co, ale z toho textu by mi bylo hned jasné, že píšeš mobilem a že jde o překlep. nechápu takové lidi co mají potřebu druhé neustále upozorňovat na chyby.
Jo, záměny i/y a š/ž jsou spíš k smíchu, každý čtenář si to v hlavě snadno opraví, ale někteří lidé vůbec nečlení věty, jejich příspěvky jsou samá malá písmena, nepoužívají žádné čárky ani tečky. To je zoufalství. Z takového slovního průjmu pak často vůbec není poznat myšlenka.
@viados Já bych to tak tvrdě nesoudila, zkoušel jsi někdy psát z dotykového mobilu ? Peklo.
1
2
5

Téma bylo zamčeno adminem. Nelze přidávat další odpovědi.


Nenašli jste co jste hledali?