Markýza na zastínění terasy. Jakou zvolit a na co si dát pozor?

Dobrý den, pořizoval někdo markýzu na zastínění terasy? Potřebujeme cca 4x3m, kvalitní a pevnou (někdy u nás dost fouká), ovládání na kliku.. Byla bych vděčná za zkušenosti, na co si dát při výběru bacha (dle vlastních zkušeností), příp. typ na dodavatele ve Zlínském kraji. Děkuji.
Odpovědět
Pokud u Vás fouká (stejně jako u nás), zvážil bych nějaké pevné řešení - spíš pergola, ale to může být finančně jinde. Když jsem hledal řešení já, cokoliv s plachtou nepřicházelo v úvahu, protože vzhledem k téměř stálému větru by plachta pořád plápolala, nebo by byla spíš schovaná. Po proskleným přístřeškem zase bývá jako ve skleníku (i když někdo ten pocit nemá). Nejlepším řešením by z mého pohledu byla pevná pergola se statickými či otočnými lamelami (pokud chcete pod pergolou sedět třeba i za deště), ale opět je cena dost vysoká vzhledem k užitku. Nakonec prozatímně zvolím slunečník za pár kaček, který se jednoduše a rychle stahuje i skladuje, a časem příp. přejdu na pevnou pergolu. Té markýzy bych se bál i za cenu, že bude mít čidlo a sama by se při zvýšeném foukání stáhla. Jinak u markýz, co jsem tedy četl a slyšel, bývá problém s plísněmi - když do ní zaprší, nebo se tam z nějakého důvodu udrží vlhkost, takže je dobré na to myslet, ale zřejmě i záleží na materiálu. O to bych se asi zajímal v první řadě, řešil zejména to, jestli je schovaná v boxu a zda do něj nezatéká + jestli se markýza na zimu musí sundat a skladovat (počítat s tím, abyste měli místo). Každopádně počkejte ještě na reakce ostatních, kteří třeba něco z toho už řešili.
Odpovědět
Pergola byla v plánu, ale nakonec jsme od ní ustoupili, protože by hodně zastínila obývák a dávat tam ty průsvitné tašky, tak to by byl pořádný balík peněz. Super by byla nějaká pergola se zatahovací střechou s bočnicí, ale co jsme nechali naceňovat, tak vše šlo přes 100tis., takže taky nic. Foukat někdy fouká hodně, jindy ne. Počítáme s tím, že by byla při větším větru schovaná. Nyní používáme obrovský slunečník (už 9let), protože by se na terase nedalo vydržet, ale není to nic moc. Každopádně díky za názor. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme to resili pred ctyrmi roky, kdyz jsme delali novou terasu. Do te doby jsme pouzivali stary slunecnik z restaurace a prekazel neskutecne. Zjistovali jsme ceny markyz na zakazku a protacely se nam panenky, uplne obycejna zacinala na 25 tis. Vyhlidli jsme si markyzu v Hornbachu v akci za cca 7 tis. a nez jsme se dostali k jeji koupi, byla pulka srpna a markyzu slevnili na 4 000 :-). Rozmer 4x3 m, barva terracota. Od te doby nam slouzi skvele, jen barva toho volanu vpredu je vysisovana. Rozhodne neni plesniva, protoze je nad ni relativne siroky presah strechy a na zed neprsi. Popravde receno bychom do velke investice za zastineni terasy nesli. Rovnou jsme vyloucili to, co by nam jakkoli trvale ztmavilo obyvak. Vsak kolik dni v roce opravdu prazi tak, ze se bez stineni neda vydrzet? Dohromady max. par tydnu - a to bydlime na jizni Morave, kde to slunicko opravdu prazi jak blbe. Je taky potreba presne vedet, jak se slunicko toci kolem terasy. Mame markyzu na jizni zdi a vetsinu dne ji slunicko obchazi zepredu a z boku, takze neni stin na cele terase. Ale krasne nam stini francouzske okno do obyvaku, takze vnitrek se tak rychle nevyhreje. Kdyz je holt velky vitr, tak markyzu nevytahuji. Ale za ty 4000 nam slouzi moc dobre. Az jednou doslouzi, budeme hledat neco podobneho. Dat kvuli par slunecnym dnim desitky tisic, to fakt mame mnohem vic moznosti, kam ty penize dat :-).
Odpovědět
@jajulin A je pevná a kvalitní? To víte, člověk má strach, protože se kolikrát ukáže, že ty věci z těch hobby marketů nejsou zase takové terno a nakonec se to prodraží (ale samozřejmě, ne všechny) Můžu prosit značku nebo typ? Pokud to po těch letech víte?
Odpovědět
@jajulin Nedajdete tady nějakou podobnou nebo stejnou? https://www.hornbach.cz/shop/Markyzy/... Jen bych ráda měla představu. Díky.
Odpovědět
@smigi V tom rozměru 4 x 3 m jsem našel u HB toto: https://www.hornbach.cz/shop/Kazetova..., ale je to v jiné cenové relaci, než zmiňuje @jajulin. Pak tedy i polokazetovku, viz https://www.hornbach.cz/shop/Polokaze..., což by mohlo být ono.
Odpovědět
https://www.hornbach.cz/shop/Kazetova...
Odpovědět
Profilova fotka
Podle aktualni nabidky Hornbachu ji tam ted nemaji, ani zadnou podobnou. Nasla jsem historickou nabidku tady: https://t.akcniceny.cz/akce/markyza-k... . Jinak mrkni (s dovolenim tykam :-) ) i do meho alba terasa+ fasada, je tam vyfocena. Nevim, jak se pozna kvalitni markyza, ale pokud tak, ze plni funkci, neni problem ji stahnout, roztahnout a ruzne naklopit, snese svezi vetrik, neplesnivi, latka se netrha atd., tak ji vzhledem k cene povazuju za super kvalitni. Jedine viditelne opotrebeni je vysisovana barva na te casti, ktera je stale venku. Samozrejme asi neni tak kvalitni jako markyza za desetitisice, ale prirovnam to k tomu, ze kdyz potrebuji auto jednou za cas na cca 2 km, nemusim kupovat Superba, ale staci mi Felicie :-).
Odpovědět
Profilova fotka
@lukoid my mame uplne obycejnou kloubovou. Kazetove a polokazetove jsou drazsi.
Odpovědět
@jajulin A použili jste ji už někdy i vyjímečně na posezení v dešti? Nemyslím žádnou hrůzu, prostě třeba jen, když oslavujete a víte, že je to dočasné, tak posedíte dál?
Odpovědět
@smigi my použili, je to ta nejobyčejnější z hobbymarketu a vydržela za ty roky už hodně. Seděli jsme pod ní během oslavy i při slušném přívalovém lijáku a všichni to přežili, nezhučela ;). Část terasy máme zastřešenou tím průhledným fixem a druhou část řešíme zatahovací markýzou. Zatím ji máme 4 roky, žádný problém. Nemá se u ní co zkazit, si myslím.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Ještě někdo zkušenosti s Markýzou z Hornbachu? Brali by jste polokazetovou nebo kazetovou? Našel jsem ještě tuto https://www.avenberg.cz/z1368-kazetov... nemáte někdo zkušenost?
Odpovědět
Článek se načítá
...mame kazetovou,led osvetleni,ovladac...z Hornbachu,mame ji od minuleho roku,zatim zadny problem,spokojenost👏
Odpovědět
@smigi Zkusil bych to probrat přímo ve zlínské prodejně: https://www.sunsystem.cz/kontakt/prov.... V referencích mají něco ze Zlína: https://www.sunsystem.cz/reference-ma.... Finance nevím, asi to bude dražší, sonduju u nich pergoly. Ale zas bych tomu věřil víc, než Hornbachu. Ta reference ze zlína je 4 roky stará, tak by bylo fajn vidět, jak to vypadá 4 roky poté... :) U jedný z markýz mají napsáno: Technologické provedení tohoto systému odolává větru do 39 km/hod
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?