Zklamání ze stavby

Chci se Vás zeptat, zda je tady někdo, kdo staví nebo už postavil dům a je z něj zklamaný. Tohle je totiž můj případ. Stavíme a pomalu dokončujem, ale už teď vím, že se mi nelíbí tohle a tohle. Tamto bych zbourala a tamto bych změnila. Má to někdo z vás taky tak? Zvykli jste si pak?
Odpovědět
1
2
Alespoň bude nízká cena pro kupce ;-)
Odpovědět
@petcep Myslím, že to mají všichni, pokud nestaví tak 3. dům. Bydlíme 2 měsíce a už bychom změnili x věcí ( Vypínač, který jsme nechtěli navíc bychom už teď chtěli, nedali bychom fr.okno do ložice, ale normální atd...). Na papíře to holt vypadá jinak než v reále. Snažíme se tím nenechat nijak otrávit, i tak jsme spokojení :-)
Odpovědět
@asen To máš pravdu. Na papíře to všechno vypadalo úplně jinak. Daleko větší, prostornější. Ale teď mi to všechno připadá malé, úzké. Prodávat URČITĚ nebudeme. Ale nejraději bych zbourala některé zdi, zrušila krb, přidala fr. okna.....ale to nemůžu před manželem ani vyslovit, to by mně asi utlouk :D :D
Odpovědět
@petcep Tak v průběhu výstavby se potýkáš s různými optickými klamy ohledně velikosti. My jsme po nastěhování překvapení, kolik máme místa oproti tomu, jak nám to při stavbě připadalo. Určitě to bude všechno lepší než čekáš, uvidíš ;-)
Odpovědět
@asen Kéž by. My měli smůlu i ve volbě projektanta. Vše se zdálo být ok. Ale jak se začalo stavět podle projektu, tak ani nic nevycházelo, museli jsme hodně věcí měnit a teď mi připadá, že se stavělo prostě tak, jak to vycházelo :(
Odpovědět
@petcep Tak držím pěsti, ať jsi nakonec spokojená ;-)
Odpovědět
@petcep tak sem domecek hod, at vidime :-) treba je to jen nejake prechodne rozladeni. Jinak my ted mame hotovou zakladovku a jeste nez bylo vydano stavebni povoleni, tak jsme pudorysy a zejmena okna vyrazne prekopali. A je dost mozne, ze ted, jak se pusti do interieru interierovy architekt, ze jeste budeme kopat. Ja uz jsem teda ve fazi priprav mela nejake krize, jako ze bych udelala novy projekt atp... Kdyz vidim zaklady, mam pocit, ze se tam nikdy nemuzeme vejit. Atd...
Odpovědět
@petcep Určitě bych některé věci dělal už jinak, ale jsou to drobnosti. Rozhodně nejsem z domu zklamaný. Ale je to možná tím, že jsme si všechno stavěli sami, takže v průběhu stavby jsme to mohli ještě ovlivnit. Nepřišli jsme k postavenému.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme nad projektem strávili skoro rok přemýšlení, měření, rozmysleni a po roce bydlení mohu říct ze bychom nic nemenili, chce to nad tím fakt důkladně přemýšlet a ne byt hned nadšeni z první myšlenky! Ale věřím ze jak bude stavba finišovat tak si zvyknes !!
Odpovědět
Profilova fotka
taky jsme nad domem přemýšleli dlouho,z domů od známých jsme věděli čeho se vyvarovat.co chceme a co ne,myslím si že taky určitě časem najdem co jme mohli udělat líp,ale co jsme si vysnili to jsme si postavili a zatím jsme nadšení uvidíme po nastěhování
Odpovědět
Profilova fotka
Dům jsme si pořizovali jako naše už x-té bydlení,takže jsme už přesně věděli,co nám vyhovuje,co se bydlení týká a co ne...nemuseli jsme vůbec už nad ničím přemýšlet,váhat,manžel náš dům nakreslil za pár minut u kafe a slouží nám dobře už 5 let...nic zásadního bych neměnila,na půdorysu,který my máme bych volila úplně stejně...jsme přesně ty typy,co si museli k domu prožít v jiných bydleních,neumím si představit si pořídit dům,jako naše první bydlení...to by to dopadlo asi...:-D Na druhou stranu,možná se to jen tak teď zdá a až se nastěhujete,tak to uvidíš jinak;-)
Odpovědět
Profilova fotka
pridám se k názoru @gigi - nedokázu si predstavit postavit dům jako první jako první zkušenost.. já jsem žila od narození v barákách (dvou- jeden starý a jeden novostavba), po 18letech jsem presedlala na cca 5 podnájmů, a naprosto přeně vím, co chci a co nechci a v čem je mi dobře..barák jsem měla taky hned, vyšperkování trvalo tak 3-4mesíce. Stavíme sice pomalu a jsme tak v půlce, ale doted nelituji ničeho a ze všeho jsem nadšená (žádnou změnu neplánujeme)...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@petcep jejda. .takových věcí bych zmenila... :)
Odpovědět
@petcep Zklamaní nejsme, ale taky by jsme některé věci změnili a udělali jinak - je to naše první bydlení, pocházíme oba z z bytu, v žádné novostavbě jsme nebyli, než jsme začali stavět. Nicméně jsme rádi, za to co máme a zvykli jsme si :-) S nerozhodností bojuji i teď při zařizování, ale víc už přemýšlím a hledám...sem tam se mi ale stane, že si něco neumím představit, jaké to bude...a když to pak uděláme, tak mi je jasné, že kdyby to bylo trochu jinak, bylo by to lepší ;-) jsou to naštěstí jen malé položky, takže postupně to ,,měníme" nebo ,,vylepšujeme" :-) a mám zlatého trpělivého manžela...;-)
Odpovědět
Zklamana nejsem, ale ten treti dum... Sakra... ten by byl stopro uplne jiny, nez ten prvni a ten nynejsi. :-D
Odpovědět
Jasně, první dum zbourej, druhy prodej, ve třetím bydli. Tak to proste je. Dum jsme řešili s architektem několik dlouhých měsíců a přesto bych spoustu věci změnil. Nevěřím, ze někdo je stoprocentně spokojeny.
Odpovědět
Jsem na tom stejně jako @gigi2. Máme třetí bydlení a už jsme věděli, co chceme. Navíc další věc, která byla u nás super, byla spolupráce s RDR. Protože oni už postavili mnoho domů, tak nás upozornili na detaily typu, kam umístit lépe termostat, kam otvírat dveře, kde ještě by oproti nám viděli zásuvku, kde je naopak zbytečná...Bylo vidět, že už ze zkušeností mnoha klientů ví, co poradit. Takže opravdu bych nic neměnila. Líbila by se mi větší předsíň, ale zároveň vím, že na další modul domu bychom finance neměli. Takže to je jediné, co mně vadí. Rozhodně se cítím v domě šťastná.
Odpovědět
Pri stavbe jsem si take rikala ze je to male .... uvidite jak se nastehujete. Domov je takovy jaky si ho udelate. Proste si to prizpusobite tak aby vam to nejvice vyhovovalo. Vzdycky je nejake reseni a holt je to nekdy o kompromisech. Delejte si radost v malickostech v zarizovani, velke veci uz nezmenite. ;-)
Odpovědět
Nechci se nikoho dotknout, ale myslím si, ze hlavni problém je taky ve výstavbě - masové výstavbě katalogovych domu, kdy se staví dokola 5 projektu ve kterých se upravuje vnitřní dispozice pricek . je mi jasné, ze každý nemůže dat za individuální projekt x-tisic, ale 100 lidi 100 chuti, jenže když dneska prevazuje z 90% cena, musí to byt na úkor komfortu, designu, funkčnosti atd. ...
Odpovědět
@petcep Mame to stejne jako@davescz...manzel delal projekt,staveli jsme sami,tudiz jsou jen malickosti,ktere bysme zmenily...Radeji bych zmeny resila ted nebo co nejdriv,nevim jak moc te to jednou bude stvat a zit v necem,co se ti nelibi nevim...co te konkretne vadi? Mistnosti se taky opticky zmeni az budou dokoncene.. ;-)
Odpovědět
:-( :-(
Odpovědět
Tak nevím, mi jsme si projekt nechali udělat a drahý nebyl. Dlouho jsme kreslili na papír a když jsme měli jasno v uspořádání místností, tak jsme zašli za architektem, aby to nakreslil. Ten tam ještě dolalil pár věcí, aby to lépe vypadalo, protože my se soustředili spíš na funkci, než na vzhled. Řekl si tuším 20 tisíc. Pak jsem zašel za elektrikářem a ten mi za 1500 nakreslil elektriku. Za další 4000 jsem nechal nakreslit vodu, topení a odpady. Takže něco přes 25 tisíc a s tím jsme běželi na stavák. A pro jistotu, ještě než jsme začali stavět příčky, tak jsme si rozestavěli první řadu na sucho a zkoušeli v tom chodit. Takhle jsme třeba pak trochu pozměnili záchody, protože nám přišlo, že to nebylo ideální. A nelituju. Jasně, že jsou drobnosti. Třeba předsíň máme 2.6x2.5 metrů a při třech dětech je to malé. Dáte tam nějakou tu skříň, botník a pak se tam už mlátíte. Když je venku ošklivě a všichni se chtějí nahrnout dovnitř, tak nemají kam. Udělal bych taky větší technickou místnost, protože spousta místa zabrala akumulační nádrž, se kterou jsem v návrhu nepočítal. Okna bych dělal HS posuvné a ne otevírací. Velká křídla zabírají v prostoru místo a svěšují se. Taky s nimi může házet vítr, nejde si nechat okno pootevřené, krom větračky. A podobně. Nic zásadního.
Odpovědět
Profilova fotka
O stavbe domu jsem se nedavno bavila s kolegou v praci (nez jsme meli zkolaudovano), jak je to narocne a co bysme udelali jinak, a on mi na to povidal, za jeho tchan postavil postupne pro svoje potomky tri domy, vzdy si rikal, ze pro priste uz bude pouceny a udela to jinak, a stejne to nikdy nebylo uplne perfektni. Vzdy se naslo neco, co bylo "spatne". Takze se tim netrap a bud rada, ze mas vlastni dum :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já se přiznám, že co jsme dělali, tak jsem kolem toho vždycky chodila x dní, přemejšlela, vyráběla si šablony (třeba zrovna francouzský 120cm široký dveře v obýváku jsem si kvůli tomu vymyslela dvojkřídlý a nelituju) a pak to zadala řemeslníkům... Projekt nebyl - tedy, byl, ale furt se měnil :D A já pak seděla u stavby, koukala zedníkům pod ruce a pak je třeba zastavila, řekla jsem že to tak nechci, kus se uboural a předělal :D Oni mně nenáviděli, ale já jsem spokojená... Ale je fakt, že jsme nestavěli nové, "jen" rekonstruovali - ale zase na totálku... zůstali jen obvodové stěny a stropy :D I podlahy šli až na hlínu...
Odpovědět
Profilova fotka
My právě stavíme a já stále s tím domem nejsem jaksi ztotožněna. Máme ho na míru a "dle našich" představ, ale přesto mi tam zkrátka plno věcí nevyhovuje a bohužel s tím nelze nic dělat. Manžel je s tím spokojený a neustále mě utvrzuje v tom, že to bude dobrý. Ačkoliv bude dům podstatně větší než náš současný, tak mám stále pocit, že to bude malé :-D Zatím jsme ve fázi hrubé stavby, tak uvidíme jak to bude dál. Nicméně souhlasím s tím, co už tu padlo - že dokonalý barák je až ten třetí a že postavit barák tak, aby byli všichni se vším spokojení je snad nemožné. Takže se musíme soustředit na to, co se nám líbí a co je super a to špatné vypustit a netrápit se tím, pokud to nejde změnit. Přijmout to jako hotovou věc a basta ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote jak jsme měly základy, tak jsem pořád běhala s metrem a vše přeměřovala, protože mi to přišlo strašně malé. Tam kde měly být 2 pokoje, se mi zdálo, že to je tak na jeden pokoj.... Teď už jsme ve fázi, že se dělají vestavné skříně do těch pokojů, a pokoje jsou super velké, tak jak jsme plánovali :-) Je to fakt jen optický klam
Odpovědět
Ahoj, to samé a my jsme ještě stavěli když jsme neměli internet, ale neboj, časem si to vylepšíš, já svuj domek miluji, ale pořád jsou nové kolekce obkladů a pod.
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak návrh jsem si vybírala podle svých představ, manželovi to bylo jedno, tak jsme se aspoň nehádali ;-) Je fakt, že jsem nad tím dlouho přemýšlela, co od domu požaduji, a taky jsem přeměřovala pokoje a kuchyň ve stávajícím bytě, aby mi vše vycházelo, a taky jsem se snažila už uvažovat kde budou skříně a podobně. Měla jsem milimetrový papír a kreslila a kreslila. Navíc se o stavbu stará tchán, který už postavil asi 4 domy, a má se vším zkušenosti. Tak pár věcí během stavby upravil podle sebe a vždy k naši spokojenosti. A ikdyž se mi ze začátku něco nepozdávalo, tak jsem časem musela uznat, že on měl pravdu. Já jsem se vším naprosto spokojena, ikdyž naše šatna by mohla být klidně 2x větší, ale pro nás ženské asi žádná šatna není dost velká. Ale říkám si, že toto je už opravdu taková maličkost... a myslím si, že až se zabydlíme, tak nakonec i ta šatna bude stačit, že mne to jen klame, jak je zatím prázdná... Možná co by se mohlo změnit je to, že jedna strana domu by mohla být širší o cca 50cm, tam kde je jeden dětský pokoj a pracovna, ale to už jsou opravdu prkotiny, jak se snažím vymyslet co by se dalo změnit. Přeji všem šťastnou ruku při volbě návrhu domu 8-)
Odpovědět
To máte jako se svatbou. Prostě vás děsí, že je to na možná na celý život a rozhodně na hodně, hodně moc dlouho. Tak máte špatné pocity, bojíte se, ale nebojte, bude to v pohodě :) A když ne, tak bude alespoň za pár let čím bydlení oživit :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 letech
Profilova fotka
@danadan blázníš? skoro 15let to stavíme a máme to bourat??? 🤦🤭😁🙏
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?