Bazén - tepelné čerpadlo a zastřešení

Zdravím všechny, jsem tu zase s dostazem na bazén, pro ty co už mají. Pokud budu mít tepelné čerpadlo, je nutné mít zastřešení bazénu? Jak rychle to čerpadlo ohřívá? Mám pocit, že když budu mít zastřešení, tak teplené čerpadlo už není potřeba - že voda zůstane pod zastřešení teplejší, v noci nevychladne ...Jak to funguje, kdo máte, prosím poradte. Pokud budu mít čerpadlo, není zastřešení zbytečené - s ohledem na teplotu vody. Chápu, že pak bude v bazénu víc nepořádku, ale vadí to ještě něčemu? Díky
Odpovědět
Profilova fotka
tepelny cerpadlo u bazenu nemame, mame zastreseni, docela to udrzi, hlavne kdyz pofukuje, da se i pod nim koupat, ale musi to byt ta vysoka bublina. Navic zatahnes zastreseni a nepada Ti do bazenu bordel, stejne tak jako deti :-)
Odpovědět
@zeneva musí být vysoké zastřešení na koupání pod? nízké je moc nízké? a když máte zastřešení, kolik vám tak vydrží voda?
Odpovědět
Rozhodně je lepší mít bazén se zastřešením než bazén s TČ. Hovořím o praktické stránce. Pokud budeš mít zastřešení, TČ je zbytečná investice navíc, pakliže se tedy nechceš koupat v listopadu. Zrovna vybírám bazén, takže to mám nastudované a potvrzené i od dodavatelů bazénů :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@acimedaca mame cca 1,2 metru vysoke zastreseni, takze od hladiny cca 1,4 m, takze i kdyz ho zatahnes, tak je tam dost prostoru na vyblazneni se :-) Moc si to nedovedu predstavit pod 50 cm bublinou. I kdyz nekomu se nemusi libit bublina na zahrade... Vloni jsme se koupali od 5.5. - 25 stupnu nekdy do cca pulky zari. Bohuzel byvaly majitel dal bazen k plotu, kde jsou tuje, takze nam trochu stini odpoledne pri zapadu slunce. V lete je to super, ale pokud by byzen byl na volne plose bez stinu, par stupnu by to pridalo. Asi uplne nerozumim otazce kolik vám tak vydrží voda? jak byla myslena?
Odpovědět
@acimedaca zastřešení je ,,nutnost,, jinak stále uklízíte nafoukané nečistoty. Navíc je rozdíl cca 5-6 stupňů. V létě bez zastřešení je voda 27°C a se zastřešením 31 a více ..... Z tohotu důvodu nevidím velký přínos tepelného čerpadla. Prodlouží léto cca o měsíc a pak to stojí už ,,dost,, peněz udržovat aspoň 26°C. Leda že se chcete koupat i v zimě pak ano.
Odpovědět
@zeneva jaká je teplota vody - když máte zastřešení. měla jsem představu, že když na jaře se bazén ohřeje třeba na 28 st, tak pod zastřešením vydrží takto celé léto...ale co když je v létě zima a špatné počasí, nesvítí slunce - i tak vydrží voda teplá? @korodujicividle právě taky vybírám bazén, tak sháním reálné info - prodejci tohho většinou nakecají spoustu, aby prodali . taky mám pocit, že TČ je zbytečné, když je zastřešeno, ale právě nevím, co třeba udělá s tím zastřešeným bazénem 14 dní když prší a je zima...
Odpovědět
@kolemkolem když je zastřešeno tak chápu, že je voda teplnejší,, ale právě nevím, co třeba udělá s tím zastřešeným bazénem 14 dní když prší a je zima... tak na topak je dobré TČ, aby se ta voda dohřála, ne? Nebo to pod zastřešením vydrží celé léto od června do září 31 st. bez ohledu na to, jak svítí slunce nebo prší?
Odpovědět
@acimedaca Stačí trošku použít hlavu a nedat se oblbnout prodejci. Zastřešení je dobrá věc, nepadá tam bordel a navíc v noci udrží teplotu, což je ale ve smyslu že tak neklesá. Ale představa, že si pořídím zastřešení a budu mít teplou vodu od června do října je mylná, na to potřebujete ohřev, třeba ono výše uvedené tepelné čerpadlo. Když bude 14 dní pršet a nebude teplo, tak bazén bude studený střecha nestřecha...
Odpovědět
@lopp ano, to mě zajímalo....a ještě tedy, jak rychle zmíněé TČ ohřívá vodu?
Odpovědět
Máme bazén pátou sezonu teď u nového domu. Předtím jsme ho měli 10 let v řadovce, takže snad už nějakou zkušenost mám :-) Máme zastřešení, koupeme se zhruba od května do konce září. Když svítí slunce, voda se ohřívá rychle cca o 2 st. denně. Přes noc normálně teplota vydrží. (dno i stěny bazénu máme zateplené polystyrenem). I když je pod mrakem, na udržení teploty stačí, když slunce párkrát za den vykoukne, pod zastřešením je hned vedro. A když pár dní po sobě prší a je zima, tak teplota klesne o pár stupňů např. z 31 na 27-28 st., což je na koupání dostatečné. Takže za mě - TČ nemáme a ani nám nechybí, zatím :-D I když touhle dobou jsme obvykle začínali koupací sezonu a teď je venku 5 st. a poletuje sníh. :-( :-(
Odpovědět
@aneri53 díky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@acimedaca jasneze teplota kolisa dle pocasi, ale pod zastresenim se rychle ohriva. minimum jsme meli asi 27, maximum 34 a to uz na koupani neni.
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 7 měsících
Tepelné čerpadlo ale slouží i k ochlazování vody. Pokud je léto, kdy jsou běžně 30 - 38°C, tak se v bazénu bez ochlazení uvaříte. Takže za mě určitě tepelné čerpadlo s funkcí ochlazování.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Zdravím budeš mít samozřejmě větší tepelné ztráty bez zastřešní, ale i tak tepelné čerpadlo je super věc. Já mám bazén spíše obestavěný, na střeše polykarbonát cca 2m nad bazénem. V bazénu si udržuji 30°C vodu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?