Bezúdržbová zahrada. Je opravdu bezúdržbová?

Profilova fotka
Ahoj. Máte někdo? Je opravdu bezúdržová nebo to opravdu platí jen o betonu?
Odpovědět
1
2
ono něco takového existuje;-)? asi spíš pokud má někdo zahradníka, ne :-D
Odpovědět
Profilova fotka
No také mám takové podezření :-D Ale některé zahradnické firmy proklamují, že zajistí tzv. bezúdržbovou zahradu, tak by mě zajímalo, jestli do toho někdo už šel.
Odpovědět
@pavlie já teda nevím přesně, co si mám pod pojmem bezúdržbová zahrada představit. I kdybych tu měla jen trávník, tak to znamená sekat, hnojit, provzdušňovat. Bezúdržbová je asi fakt jen ta zahrada, kde pokaždé, když je třeba přijede zahradník. :-)
Odpovědět
sekat tráva se musí, keře či stromky zaříznout taky, někdy vytrhnout plevel taky a zalévat taky (to jediné mě napadá, že se dá udělat bezúdržbově, když má někdo udělané kropení s časovačem - třeba jako fotbalová hřiště) :-D :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
ja teda poznám...je to umelá tráva, ktorá na oko vyzerá presne ako živá. Je bezúdržbová, po daždi takmer ihneď suchá, príjemná na dotyk a žiadny sused nepozná že nie je pravá. Kontakt pošlem do IP
Odpovědět
Profilova fotka
My tedy zatím nemám, ale určitě mít budeme. Přípravám se věnujeme už přes rok...škoda, že někdo nemá praktické zkušenosti...http://www.ekozahrady.com/bezudrzbovost.htm
Odpovědět
Ahoj, my se o permokulturní zahrádku snažíme, ale první rok tedy určitě bezúdržbová není a obávám se že úplně bez práce to nepujde nikdy :-) Máme vysetou louku loni to vypadalo hrozně letos už kvete, ale zatím to ani zdaleka není ono (první rok se seká asi 5 letos to bude 3x). Dále máme vysázené keříky dle doporučení, ale zatím kolem nich musím plýt protože mulč louku nezastaví a stromečky trpěly. Větsinu toho máme ještě před sebou, na předzahrádku jsme ani nesáhly asi až za rok. Zatím i zaléváme většina těch stromků nění pořádně zakořeněná a uhynuly by. No uvidáme za 5 let, zatím se nás každý ptá proč nemáme trávu, stromky ve spirálách a tak.
Odpovědět
Io a jedna drobnost na jare jsem si vysela spoustu zeleniny, ale bohužel mi ji zcela zlikvidovali slimáci. V té vysoké trávě se jim vyloženě líbí. Škoda že nás na to pri návrhu neupozornili, bud se budu muset na zeleninu a jahody uplne vykaslat nebo budu od jara travit slimaky a možná je v té tráve postupně vyhubím. Ale to opravdu není ani ekologické ani bezudrzby.
Odpovědět
Profilova fotka
:) tak jsem zde chtěla doporučit EKOZAHRADY, s tím, že to bez údržby nepůjde, ale po několika letech by si ta zahrádka měla sama žít,,, bez sekaček a obývákových zahrad,,, ale už se tady odkaz objevil :) a slimáků se také obávám!! to říkají všude,,, bud vysoký záhon, aby se to lépe sbíralo, nebo pustit na zahradu indického běžce - kačeny, které žerou slimáky, ale zase prý zahrádku uťapkají,,, tak také zatím nevím :) ale rozhodně se také budu o tento typ zahrádky pokoušet :)
Odpovědět
Profilova fotka
Také se o to pokouším, zatím ve stadiu rozmýšlení a návrhu. ;-) Věřím že po letech to bude bezúdržbové, kromě občasného posečení trávy a výsadby jednoleté zeleniny. Rozhodně neplánuji žádné hnojení či zavlažování, jak zde na začátku tématu někteří považovali za samozřejmost. :-p Pro přírodní zahradu je samozřejmost, že si vystačí s těmito základními potřebami sama. :-N Počítám, že založení takové zahrady a první roky vzrůstaní budou náročnější, ale snad se to vyplatí.
Odpovědět
Ono záleží co si kdo pod tím představuje, my jsme si nechali takovou zahradu udělat, samozřejmě něco se udělat musí, máme závlahu, už to máme vychytaný kde co je potřeba zalévat, protože i když jsme to měli od závlaháře, tak se někde muselo přidat a někde ubrat + čidlo na déšt, trávník není sázený ale pokladený koberec, sice dražší než výsadba, ale zase žádný plevel a není potřeba sekat tak často, a co se týče rostlin tak ty jsou skoro všechny bezúdržbové, akorát plaménky se musí otrhávat aby znovu kvetli a azalky a rhododendrony otrhat po odkvětu, ale jinak není z ničem starost, máme na zahradě různé rostliny, ( wisteria sinensis strom,ilex Blue Prince,stranvaesia Davidiana,lilie ,clematisy ,hedera,prunus lusitanica Angustifolia,,rhododendron Graziella,fargesia Chinese Walls,miscanthus sinensis Zebrinus,iberia empervirens, hemerocallis Double Dream,hemerocallis Daring Deception,hemerocallis Strawberry Candy, phlox subulata růžová,hemerocallis Joan Senior,aubrietta Kitte,phlox subulata lila,fargesia Neue Generation, santolina chamaecyparisus,cytisus Allgold,cytisus Boskoop Ruby,cytisus La Coquette,azalea Glowing Embers, azalea Chetco,aster Purple Dome,campanula Blue Clips,magnolia Yellow Bird,rhododendron Marcel Menard, rhododendron Roseum Elegans,rhododendron Scarlet Wonder,rhododendron Dreamland,azalea japonica ,Amoena rhododendron Goldkrone,azalea japonica Kermesina Rose,magnolia Susan,magnolia grandiflora Victoria, prunus lusitanica ,Angustifolia ,albizia, Ombrella ,aralia elata,agapanthus Bluestorm, azalea japonica Aladin Scout,hypericum hidcote,chionanthus virginicus,decaisnea fargesii,azalea japonica ,Perla del Verbano,campsis radicans Flava polokmen,yucca filamentosa,liatris Floristan White, hibiscus syriacus Woodbridge) chtěli jsme s tím co nejméně starostí v čem nám samozřejmě zahradnická firma vyhověla a je to fajn. taky jsme chtěli aby se to hodilo ke stylu domu. a rostliny jsme koupili největší co prodávali aby to vypadalo jako rozrostlá a vzrostlá zahrada.
Odpovědět
Profilova fotka
@jennifer A jak dlouho tu zahradu máte?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@jennifer je možné někde Tvou zahrádku vidět? Je to sice úplně něco jiného, než permakultura, ale zajímalo by mne, jak vypadá, podle těch rostlin - množství - by ta zahrádka měla být velká zahrada :) , děkuji :)
Odpovědět
@sonafa letos je to druhý rok, @kasha zahrada není velká, máme jí hlavně před barákem, a nahoře nad domem. Letos jsem ještě nedělala fotky, mám je z lonska, ale může je sem hodit.
Odpovědět
@kasha tak jsem hodila do alba foky z lonska, jak to vypadalo, když se to zasadilo
Odpovědět
Profilova fotka
@jennifer Máte to pěkně udělané, dokonce asi i dostatek prostoru pro rozrůstání. Ale myslím, že bezúdržbové to rozhodně nebude. Zejména ten krásný trávník :)
Odpovědět
@sonafa díky tomu že je to koberec tak to stačí z jara a na podzim pohnojit a pak jednou za týden posekat, žádný plevel nic. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jennifer Přála bych ti, aby to ta vydrželo. Ale opravdu máte zahradu ještě v "plýnkách", časem se tam přeci jen nafouká něco, co se ti líbit nebude. Ale s tím si určitě snadno poradíte. Trocha antimechu, posypu na plevel apod. a bude to! :-) :-)
Odpovědět
@sonafa snad to všechno vydrží jak má. my jsme si to nechali fakt udělat tak aby jsme se nemuseli o to starat.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
@verru Super odkaz. Koukla jsem a nechám se inspirovat. Děkuji ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Žádná zahrada není bezúdržbová. Je jenom navrhnutá tak, abyste nemuseli celé dny trávit pečovaním o rostliny a stromky, vysévat nové atd. Gro zahrnuje velká plocha trávniků, méně záhonky s kvetoucimi trvalkami, letničkami. O trávnik je potřebné se postarat nejen zaléváním a sečením ale i provzdušnením, hnojením. Trvalky a stromy je třeba stříhat, hnojit, některé přikrýt na zimu i když zahradníci, kteří navrhují zahradu bezúdržbovou, navrhnou rostliny nenáročné a vyjmou rostliny náchylné na mráz a zimování. Kůru na záhonech je potřebné časem doplnit, občas vytrhat plevel, který přeroste. Borovicová kůra se vlivem počasí zmenšuje, vysychá, je odfoukávána větrem a odnášena ptactvem. I vodní plochy je třeba časem vyčistit, betonové plochy, dlažby zamést. Rostlinám, které vyžadují kyselou půdu je potřeba časem doplnit rašeninu a taky je přihnojovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@rostlinky_cz ahojky,,, dovolím si nesouhlasit :) ale to jen proto, že jsem nadšená "bezpracností" www.ekozahrady.com... líbí se mi přírodní zahrady,,, to co jsi tady popsal je pro mne druhý obývák - sečení stříhání provzdušnování hnojení odplevelování :))) ale je mi jasné, že je to zatím to co si většina přeje,, já jsem se zamilovala do zahrady přírodní :) do rostlinek, které přežijí i beze mne, bez umělé závlahy, kde panuje harmonie a různí tvorečkové požírají jiné a vše si radostně prozpěvuje a květe a plody jsou sladké a vhodné k pojídání,,, to je pro mne zn.ideál a jedinou prací bude sběr plodů :))))) (malinko nadneseho, ale tak to cítím... a travičku, louku, kosit 2xročně :),,, vysadí se tam rostlinky, které mají rády přesně to co tam je,,, :) samozřejmě, že jen s původními si vevystačíme, ale zkusíme adaptovat z podobných klim.podmínek :)) tož tak, trochu jinačí pohled, o to je to všechno barevnější :))) kk
Odpovědět
Profilova fotka
Máme tzv.bezudržbovou zahradu až na ten plevel a sekání a zalévání :D
Odpovědět
kam se v tzv bezúdržbové zahradě vypustí děti? Do vysoké trávy asi ne-když je místo posečeného trávníku louka. A nedrží se v ní více klíšťat a tak? Je fakt, že jsem si o tom nic nečetla, jen tady zběžně. Lákalo by mě mít zahradu, kde se nic nedělá, to připouštím :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@jarkalada domnívám se, že děti zajímají daleko více ruznorodé a ruzněvoňavé květinky s cvrčkama, žížalama apod, než nějaký zelený koberec, který mají v dětském pokoji :) a navíc - louka udržuje příjemné klima těsně nad zemí,,, trávník hyne při delším vedru, když ho nezaleješ--- stále sekat (energie-nafta, elektro, ruce), nějak odvažet zelene hnojivo a pak stale kropit,,, tady něco nehraje,,, to nemá nic s přírodou,,, lidé si zbytečně přidělávají práci,,, a jestli chtějí děti kopad do balonu, tak se jednou za čas kosou sejme část, kde je to bude bavit :))) tak nějak to vidím já :) krásný večer, kk
Odpovědět
@kasha no mám 11měs.dvojčata, takže květinky a cvrčci je opravdu zajímají tak, že je v nestřežené chvíli pojídají :-D A oceňuju, že je můžu vypustit na trávník, kde si můžou podle libosti lézt. Na louce by to nešlo. Je určitě pěkná na pohled, je přírodnější a přirozenější, jak píšeš. Ale kolem baráku, kde mi budou lítat děti, popř. později třeba i pes,časem bude houpačka nebo bazének, si to nedovedu představit. Tu mám pak za plotem a za ní následuje les. Na druhou stranu proti tomu ale samozřejmě nic nemám, třeba za pár let, až tu zůstanem sami, to přehodnotím 8-) My osobně máme trávník, který už ani v těch hicech nebylo třeba kropit, protože je krásně hustý, kolem plotu živý plot, v předu bude skalka s nějakými opravdu nenáročným rostlinami 8-) Dvě jablůňky, broskvoň, v rohu roste zatím maličká vrba a vzadu u plotu zeleninka.
Odpovědět
Profilova fotka
@pajmou takže ji nemáte :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 zahradnik co nám ji dělal se tomu taky smál :) Ale máme plot trávu takže náš 1,5roku starý cvrček může trajdat jak se mu líbí, aniž bych se bála, že se mu něco stane :)
Odpovědět
Profilova fotka
@jarkalada jen taková legrační připomínka,,, kdyby sluply děti kobylku, tak je to zdroj vápníku,,, ale lidé pro krásu "trávníku" používají šílené JEDY, kde je opravdu strach pustit dítko, neboť by pak mělo pacičky od jedu a je jedno co sní :((( Jinak samozřejmě souhlas! :) člověk má dělat všechno tak, aby mu to bylo příjemné!! :) doporučuji se kouknout třeba na str. www.ekozahrady.com, kde je úžasné množství rostlinek, které jsou nejen krásné, ale i velmi zdravé a užitečné :) sama jsem toto objevila před 2 lety a nadchlo mně to. :) Snažím se tedy vysazovat zdravé keříky :) a to bude radosti, když přijdou děti a budou obírat a papat :) krásný den kk
Odpovědět
Ahoj, já jsem psala cca před rokem mi "bezúdržvovou" zahradu máme a dítě tam opravdu vypustit lze :-) pravda je že mě všichni děsili kolik z té louky nachytá klíšťat, ale asi mu je vychytal pes a kočka nebo fakt nevím Jinak louka se nevysazuje na celou plochu zahrady my v ní máme normálně vysekané cestičky k ovocným keříkům, kompostu, zahradnímu domku. No a třeba k tampolíně máme tu cestičku vyloženou gumovýma dlaždicema, aby se prcek nemusel přezouvat. asi metr kolem terasy máme sekanou trávu. Louka je moc hezká mi, drží se v ní opravdu víc zvířátek takže je zajímavá. U nás to tedy nebyli moc ty eko bio důvody, ale málo času a to že se nám udržovaný trávník nelíbí. Jo a nevýhody se taky najdou - vloni jsem psala slimáky, letos jsme udělali vysoké záhony plus jsem od jara používala nějaké bezpečné trávidlo na slimáky, takže jsme bez nich a práce s tím není. Letos jsme mulčovali slámou a je pravda že teď už nám ji louka přerosla, takže některé rostliny jsou docela udusané plevelem, ale oni to rozdýchají. Co mě mrzí tak se nám nechytila už druhá moruše a některé další superodolné rostliny- takže určitě tak odolné nejsou. Jinak samozřejmě musíme zadtřihovat keře, mulčovat, a nové rostliny zalévat. Proti sousedům jsme ale fakt hodně vysmátí.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?