Budujeme zahradu. Kontakty a tipy na stromy, keře?

Profilova fotka
Ahojky, prosím pěkně, nemáte někdo kontakt či zajímavý tip? Budujeme zahradu a rádi bychom si pořídili i pár velkých vzrostlých stromů. Okr. Praha-východ. Třešeň, ořech, nějaké jabloně. Z kěřů nějaký ten rhododendron, sakuru či magnolii. Případně jaké máte zkušenosti ?? Díky moc :)
Odpovědět
Buduju zahrádku od letošního jara v severovýchodní části Prahy - nejlépe se mi nakupovalo v zahradnictví v Líbeznici - kvalitní rostliny. Ale ne tedy úplně levné. Mám odtamtud okrasné i ovocné dřeviny. Potom můžu doporučit Zahradní centrum matty v Roudnici u Hradce králové - rostliny kvalitní, ceny výrazně nižší. Ale těch vzrostlejších dřevin tam mají míň a ovocné myslím žádné. A ještě stojí za úvahu prodej dřevin České zemědělské univerzity - prodávají je kousek od Jevan. Akorát tam obvykle nejsou v době, kdy se to člověku hodí. Nevím, v jaké části "východně od Prahy" bydlíte. Kdyby na jihovýchod, tak ještě mám dobré zkušenosti s Novou Hospodou. A výborné je prý zahradnictví v Lipencích, ale tam jsem nikdy nebyla, jen tam nakupují sousedi a jsou moc spokojení.
Odpovědět
Profilova fotka
kamila02, děkuju moc za tipy! Ty Lipence znějí zajímavě, také už jsem na ně slyšela samou chválu, te tam spousta obchůdků i se zahradní keramikou, dekoracemi apod.... Přeji pěkné budování :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě prosím Tě, jak vysoké máš ty ovocné stromky z Líbeznice? Hledáme něco v rozmezí 4-6 m...
Odpovědět
No, já mám zahrádečku 37m2 :-D - takže ty nejmenší, jaké měli - mám spíš nějaké drobné ovoce, rybíz a tak. Sttrom mám jen jeden - broskvoň, a ta měla kolem 1,5 metru. Ani jsem tam větší nehledala, to není nic pro mě :) Ale všimla jsem si, že v zadní části mají oddělení vzrostlých stromů v balech - netuším, jestli ovocné nebo okrasné, moc mě to nezajímalo, byly větší než celá moje zahrádka. :) Ale myslím, že ovocné stromy takhle obrovské se ani neprodávají, v zahradnictvích (nejen těchto, co jsem uvedla, pro chalupu na Vysočině nakupujeme jinde) jsem viděla tak maximálně do tří metrů. Vzhledem k tomu, že ovocné stromy potřebují odborný řez, postřiky atd., neumím si představit, jak by něco takového nějaké zahradnictví provádělo tu spoustu let, než ovocný strom dosáhne výšky 5 metrů (ostatně, tak vysoké se dnes ani skoro nepěstují) U těch okrasných je to přecejen jiné - ty se téměř neřežou, spíš se nechají růst "co to dá". Takže ty se vzrostlé koupit dají. Lipence jsou prý super - akorát tam taky nejsou v žádnou rozumnou dobu. Hlavně tam nejsou o víkendu, a to je pro mě teda problém. Vzrostlé okrasné dřeviny se dají taky koupit od správy pražské zeleně, ale nevím, kde mají prodejnu.
Odpovědět
Taklhe ohromné ovocné stromy už by musely být docela věkovité, tedy i špatně přesaditelné a velmi drahé. Možná by se daly sehnat od někoho, kdo chce rušit ovocný sad, ale na přesazení šestimetrového stromu už je potřeba těžká technika. Možná spíš zkuste koupit ovocné stromky roubované na výrazně rychle rostoucí podnoži, aby rychle hnaly do výšky.
Odpovědět
Profilova fotka
V tech Lipencích to funguje spíše jako velkoobchod, s tou otevírací dobou to je děs, mají snad od 6 do 14, 30 nebo tak nějak. Jinak ty velké stromy jsem našla tady www zahradnictvi-liska cz/ vypadá to, že mají 3-4 m, což je akorát. Já si myslím tak max. 4 stromy a zbytek stačí ty menší, co se dají koupit celkem běžně. Ještě jsem našla jednu firmu, ale ztratila jsem odkaz, tam měli něco 6 m a psali, že je to včetně sázení a záruky. Fakt je, že v zahradnictví asi nebudou, spíše nějaké ovocné školky apod. No je to o tom pořádně prohledat net :) My máme na zahradě, kde teď bydlíme, tak nádherný obrovský ořech, na terasu jde sluníčko ráno a pak od cca 15 hodin, v tom nejhorším pařáku tady nádherně stíní, navíc letos má spoustu ořechů :)
Odpovědět
Jo, Lipence jsou pro nás do práce chodící takřka nedostupné. Na odkaz jsem jukla, žádné vzrostlé ovocné stromy tam sice nevidím, ale asi bych musela hledat :) Třímetrové se sehnat občas dají, to už jsem někde zahlédla (nejspíš třešeň). Ořešáky máme na chalupě, mají takový příjemný kompaktní stín, tak pro zahradní hospůdku:)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
ahoj olioli doporučuju zahradnictví v přerově nad labem, je sice menší, ale výběr myslím, že mají a hlavně poloviční ceny, jsou to školky monsanto, tak pokud ještě něco budete shánět, doporučuji ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Zahradnice, je tu nektera, co si pestovala stromky sama? Kupujeme pozemek, tak me napadlo si pripravit "sazenice" stromu predem a pak to jenom osazet v podstate zadarmo. Taky bych si takhle chtela pripravit zivy plot. Napadlo me, jestli by nesel zastipnout tu a tam stavajici a vetvicky dat do vody nebo do zahonku nebo do velkeho kelimku od jogurtu, kazdy zvlast - co je lepsi? A hlavne kdy, slo by to i ted na podzim?
Odpovědět
ene já jsem si nařízkovala na jaře buxus, tuje a další jdou taky, ale určitě je lepší na jaře, na podzim to můžeš zkusit, ale asi jedině hned teď a radši do skleníku :-| ten buxus jsem dala do záhonku a jen zalévala, možná by šel i ten kelímek od jogurtu, zkus to a uvidíš, kdyžtak na jaře znovu ;-) držím pěsti :-)
Odpovědět
Zahradu budem budovat sice za delší dobu ale už teď sháním nějaké info o zbudování zahrady, projektu na zahradu od firmy. Sama na to nebudu mít ani čas a ani tomu moc nerozumím. Nechala si některá z vás udělat projekt zahrady a vybudobaní? taky by mě zajímala orientační cena?
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, taky jsem ve fázi budování zahrady u nedostavěného domku. Přestože se tomu dost věnuji a leccos si již sama osázela, objednala jsem si projektanta ( respektive pracovníka zahradnictví ), který mi prý udělá studii i s naplánováním závlahy. Náš pozemek je veliký ( 33 a )a je mírně svažitý. A to, pokud tam chce člověk zakomponovat i stavby, sám pěkně nevymyslí. Pak dám vědět jak jsme se dohodli. Na telefon mi řekli, že studie bez osázení 5.000,-Kč. To je slušná cena, voalala jsem i do jiných a chtěli klidně i 10.000,-Kč.
Odpovědět
Článek se načítá
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
my dali za návrh zahrady 5000,-, při realizaci zahradníky se neplatí nic. JInak máme velkou zahradu, tak mi docela štvalo, že plno firem chce peníze za projekt podle velikosti pozemku (ne podle složitosti návrhu), i když by byl na většině trávník a jen pár okrasných záhonů, což mi přijde divný. cestovatel: dobrá reklama, ale nepřijde mi, že by to byly nějak zázračné stránky, týká se to jen živých plotů a my třeba nemáme živý plot žádný, takže pro někoho, kdo chce obecné informace o řešeí pozemku mi to nepřijde moc zajímavé. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky,já si zahradu navrhuju sama a sama budu i realizovat,kdo jste ze Žďárska,Svitavska,.....Mohu doporučit školky Litomyšl(na naši starou zahradu u domu mých rodičů jsme tam koupili rostliny asi za 30 tisíc,ale máme zase osázenou zahradu která má 400m2...........) V Litomyšli je kvalitní a poměrně levný materiál,potom je ještě jedno menší zahradnictví v Lysicích,ale menší výběr,za podobné ceny........ Návrhy pro mě nejsou problém,ani sortiment rostlin-mám střední zahradnickou,sice v oboru nedělám,protože jsou to spíše sezonní práce a v zimě nic.....Ale baví mě to. kacka.va :Jinak návrh podle velikosti pozemku se mi zdá jako blbost,musí tam být uvážena i ta zmiňovaná složitost,terén,pravidelnost pozemku,náročnost majitelů na požadované funkce,náročnost na rostliny,následnou údržbu,použité materiály(borka,oblázky,kůi,fólie,.....)No asi záleží taky na přístupu zahradníků,jestli z toho potřebují vytřískat peníze,nebo nad tím přemýšlí a baví je to.....Ale to už je každýho věc
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Diskuse pokračuje po 3 letech
Zdravím, určitě doporučuji Magnolia stellata Rosea, mám ji na zahradě a je to opravdu nádherný keř :-) http://solitera-plant.cz/magnolia-ste...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?