Čím natřít drevene schody v exterieru?

Dobry den, budem menit drevene schody v exterieri. Mozte prosim poradit cim by ste ich natreli? Budem brat na pile 5 cm hrube late, je moznost ich priamo tam impregnovat. 1. Mam ich dat impregnovat alebo nie? 2. Mam pouzit olej, alebo lazuru, preco? 3. Ako sa v buducnosti o schody starat? Je vhodne ich napr teraz napustit olejom, takto este znova za 2 roky a nasledne uz pouzivat lazuru, alebo to co si zvolim na zaciatku, uz drzat navzdy? Dakujem pekne za rady.
Odpovědět
My budeme volit olej na dubove schodnice. Vypada to lepe nez lak a dle meho i mene klouze. Jednou za par let se muzou schody prebrousit/vycistit a preolejovat. Stolar nam take doporucil olej.
Odpovědět
Profilova fotka
@peter_captain_morvay jestli ti pila nabízí impregnaci, určitě toho využij, oni mívají zařízení na tlakovou impregnaci, ta je mnohem lepší
Odpovědět
Chcete jim nějak měnit barvu? Já brala na dřevo venku barvu od Keim i jejich základní bázi.
Odpovědět
Dobry den, farbu velmi neriesim, ak trochu stmavnu, tak mi to nevadi. Impregnacia a olej sa vylucuju, alebo mozem na impregnovane drevo naniest olej? Naniest z obochstran, alebo iba zhora a nechat spodok nenatrety aby postupne doschli?
Odpovědět
Profilova fotka
@peter_captain_morvay impregnace a olej se nevylučují. Impregnace bývá nějakým protihmyzovým a protipísňovým prostředkem (třeba deron nebo bochemit), při tlakové impregnaci se to dostane mnohem hlouběji do dřeva. Kdyby ti to nenaimpregnovali na pile, musíš to něčím takovým naimpregnovat sám, aby ti to dřevo něco nesežralo. Lepší je deron, bochemit oprší. Když tento prostředek zaschne (1 - dny), natíráš nátěrem, měly by být 2 vrstvy. Určitě je lepší olej než lak. Když se obnovuje lak, musí se celý kus obrousit a celý znova nalakovat. Pokud se naolejované dřevo poškodí nebo třeba časem vybledne, že byl někde nátěr řidší, naolejované dřevo stačí obrousit na kousku a ten kousek natřít. Při obnovování olejového nátěru se ten původní jednoduše přetře, ten původní se nemusí ostraňovat. Podle toho, jak moc budou ty schody namáhané, a to jak používáním, tak povětrností, se musí časem přetřít. Může to být za 2 - 5 let. Klidně můžeš použít pokaždé něco jiného, akorát kdybys to chtěl kombinovat - jednou lak, jednou olej, tak je to dost pracné. Schody je určitě lepší natřít i zespoda, tam stačí 1 vrstva nátěru. Záleží také na tom, jestli ta spodní strana bude vidět. Jinak pokud nechceš, aby ti to dřevo zešedlo, musíš použít nátěr s pigmentem. Obecně - čím víc pigmentu, tím tmavší barva, tím lepší ochrana proti UV záření
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?