Dešťové vsaky, je nutnost mít je na zahradě?

Profilova fotka
Chci se zeptat, zda je opravdu nutnost mít na zahradě dešťové vsaky, jímka je jistě využitelnější, ale značně finančně náročnější. Jsme laici z paneláku, zvládneme je vytvořit sami? Samozřejmě máme domluvený bagr na vyhloubení díry (cena včetně dopravy, kamení - cca 5kubíků a práce na zahradě - 700Kč/h by nás vyšla do nějakých 5tis) plus ostatní potřebné si dokoupíme sami. Jsou nějaká kritéria? Mám tím na mysli, jak daleko mají být vsaky od domu atd. Je opravdu jímka o tolik dražší, přeci jen z ní by se pomocí čerpadla mohla voda dále využít. Ještě se chci zeptat na trávník, je možné použít zeminu, která se dá sehnat ze staveb v podstatě za odvoz, ovšem jistě není tak kvalitní, nebo je potřeba na trávník opravdu nějaká lepší a člověk by si měl raději připlatit?
Odpovědět
máme vsak - díra 3 m hluboká 3 x 2 m od domu je cca 3 m. VSAK navrhl projektant a ten dostal podklady z hydrogeologického posudku. Když to vezmu zjednodušeně, podle ploch střech a zastavěných částí chodníky a td. se vypočítává průměrné množství dešťové vody za rok a navrhuje se velikost vsaku, je na to nějaký vzorec. Máme Je tam nasypáno velké kamení na tom geotextilie a hrubý štěrk, zase geotextilie a nahoře zemina. Do vsaku nám vede drenáž ze zahrady (děrované trubky v hloubce cca 80 cm zakryté geotextilií a zasypané štěrkem a hlínou a dále voda ze střechy). Uvažovali jsme o tom, že by jsme to udělali taky tak aby se dala voda využívat na zahradě, nebo na splachování. Za prvé správně by jste měli mít povolení od vodohosp.úřadu o nakládání s dešťovou vodou a schválené stavebním úřadem a za druhé to vyšlo finančně nákladné, tak jsme to vzadli, koupili vyřazenou nadzemní plastovou nádrž (nevím kolik je to m3 ale je veliká a stojí za stáním pro auta, takže nepůjde vidět a svedli do něj svod ze střechy, je tam kohoutek a lze vodu používat na zahradu. Mají to tak všichni sousedi v okolí.
Odpovědět
@jammiee25 jo a s tou zeminou....ta z výkopů je většinou nepoužitelná a nic na ní neporoste, je potřeba ornice, to je ta vrchní vrstva...někdy se zadaří a podaří se sehnat přebytek ze stavby, ale většinou je to problém. Já si na minulý domeček nechala přivést ornici z pole (stavěli tam cestu, takže opravdu ornici) a dva roky jsem likvidovala plevel, který mi 2 x zahubil komplet trávník, takže na to taky pozor.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?