Divoká zahrada

Dobry vecer. Jsem zahradní nováček. Proto bych se chtela zeptat zkušenějších. Mam holy travnik, kde bych chtela nasadit keře. Ale vsude vidim, jak maji keře kolem uhledne kaminkove okoli, obrubniky atd. Asi se ptám uplne blbe, ale je to nutne? Kdyz to bude vysazene jenom v trávě, tak to ma mensi sanci na preziti, ptz trava odcerpava živiny nebo tak neco? Nebo je to spis esteticky prvek? U prarodičů si vybavují jen keře solitery uprostřed travniku a pak nejake kytky kolem chodniku, ktere okopavali, takze tam nemeli ani kůru, jen hlínu. Videla jsem nejake divoké zahrady, ale ty uz jsou tak divoké, ze nejde poznat, co je pod keři. Dekuji a snad nebudu za úplného zahradního barbara. 🙂
Odpovědět
Nutné to není, spíš praktické. Keř či strom v trávníku není dobrý nápad, nebude Vás to bavit sekat kolem, navíc, až strom či keř povyroste, tak tam stejně trávník neporoste. Obrubníky určitě nutné nejsou, ty betonové jsou spíš na škodu, ale mulč vhodný je, aby půda tak rychle nevysychala, rostlo míň plevele atd.
Odpovědět
Predloni jsme upravovali zahradu, dovezli hlinu a modelovali teren. Zahrada je pred domem, veskere zazemi bylo videt z chodniku. Nechteli jsme mit plny plot, nehodi se to sem na vesnici. Tak jsme postupne zacali dosazovat kere v pasu asi metr az metr a pul od plotu. Pod nimi roste trava, libi se nam to vic. Posekanou travu dosypavame pod kere, tim mulcujeme a zadny "bordel" jako koprivy apod. tam neroste Az se kere srostou, travu zakryjou. Kvuli uspore jsme prostor budoucich zahonu (odcloneni terasy a bazenu) oseli lucni smesi, plynule prechazi do travniku a sekackou vzdycky jen projedeme okolo toho "zahonu" (jsou to rovne okraje, zadne vlnky, tak jedeme sekackou na jisto v miste konce zahonu). Osobne se mi to taky libi vic, kdyz to pusobi co nejbliz prirode. Mozna si ty lucni zahony nechame, jsou bezudrzbove (2x za rok je bereme kosou).
Odpovědět
Taky nejsem příznivce obrubníčků a podobných nesmyslů. Při sečení keře prostě objíždím, jak mi to situace dovolí, když tam zůstane dlouhá tráva, tak tam zůstane. Když mi to extrémně vadí, tak ji sem-tam vytrhnu. U ovocných keříků a kvetoucích kytek mulčuju posekanou trávou, když zbyde, tak sypu i pod ostatní keře. Drží to vlhko, neprorůstá tím plevel a ještě to hezke pohnojí. Problém je, že pak není co sypat do kompostu 🙂 Takže primárně záleží hlavně na vás, jestli snesete pohled na trochu neupravenou "venkovskou" zahradu. Někteří lidé prostě potřebují mít všechno zarovnané hrana-linka, z představy trčícího plevele dostávají osypky a na podzim z kačírkového obsypu keřů každý den vyfoukávají popadané listí..
Odpovědět
Dekuji moc vsem. Ja jsem prave vsude videla ty krasne oramovane zahony a nevedela, jestli to nahodou neni nejak funkcne podstatne, jestli v trávě keře neprospivaji hůře nebo tak neco. 🙂 Tak jsem rada, ze nejsem uplny barbar a muzu vesele sázet i do travy.
Odpovědět
@azsinanecovzpomenu Taky máme přírodní zahradu a myslím, že malé keříky, než se dobře zakoření, tak je dobré jim ten prostor dělat. Aby jim všechny živiny a vodu nebrala tráva. Ale určitě tomu pomáhá ten mulč - nesmí se to teda zase přehnat, aby kmínky neshnily a případně, aby velká vrstva čerstvé trávy tu rostlinu nespálila.
Odpovědět
@azsinanecovzpomenu Urcite si tim lidi ulehcuji praci. Nekdo tim oramoval cernou folii, aby nemusel plet. Na folii kameny sem tam prostrihne folii pro rostlinu. Pak to vypada jak kamenolom s naletem. Na folii samozrejme z vrchu plevel nafouka vitr, pod folii je hlina mrtva a rostline to neprospiva. Ale vypada to uhledne, mestsky. Jen teda dost neprirozene. Od toho trendu uz se ustupuje, cernou folii uz profi firmy nedavaji (teda pokud si o ni zakaznik vylozene nepozada, pak je to o tom jestli nechci o kseft prijit nebo je to proti memu presvedceni). Radeji za cenu folie koupit co nejvic trvalek, srostou a zapoji se do sebe a plevel tim neproroste.
Odpovědět
@atilius S tím spálením od mulče máte pravdu. Jak mulčovací kůra, tak čerstvá tráva( nebo i čerstvá dřevní štěpka) se dokážou zapařit a zahřát třeba i k 70°C. Já to dělám tak, že tu hromadu, co k rostlině vysypu, hezky rukama rozrovnám, aby kolem kmínku byla jen tenká vrstvička.
Odpovědět
@azsinanecovzpomenu Já bych doporučila projet stránky Atelieru Flera, případně jejich knihy. Člověk načerpá nějakou inspiraci. Takové ty zakřivené obrubníčky, vysypané kůrou, a do toho pár řídce sazených keříků. No to je tak zahrada ke vstupu do hotelu. Nejlépe fólie, žádné stromy, a kvůli stínu honem zastřešit terasu. Jo a na thůje jsem zapomněla. A vysoký betonový plot, který napodobuje kámen 😄 Doufám, že tyto "trendy" brzy zmizí 😄
Odpovědět
@31712 Ono je ideální to udělat jako misku, aby ten kmínek měl volno. I kvůli zahnívání. A případně se to dělá tak, že se ta tráva dá stranou, nechá se lehce zkompostovat, pár dní, a pak se teprve dá ke keřům. Taky je fajn to prosypávat nějakou dřevnatou/suchou hmotou, aby ta tráva neudělala "bláto"
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?