Existuje celoročně zelený živý plot?

Zdravim, Chteli by jsme na jare zacit s zivym plotem kolem domku. Nechceme thuje ty ma dnes kazdej a spis se nam uz hnusi nez naopak. Mate nekdo dobre zkusenosti ze stalozelenym zivym plozem ktery se dobre striha a nelikviduje v okoli jine rostliny ci stromy a kere? Kdosi nam rikal o ptacim zobu ale ten na podzim trochu opada, ted jsem nasem brest apd.. Prosim podelte se ze svymi zkusenosti. Diky za nazory a poprosim foto plotu co mate.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@zdenna turkestánský brest neboli sibiřský jilm (= totéž) není celoročně zelený, opadává. Celoročně zelená je bobkovišeň, ale má jedovaté plody. Určitou alternativou by mohl být habr, kterému na podzim uschne listí, ale neopadá, zůstává suché na větvích, až ho na jaře vytlačí nové listí
Odpovědět
@esmeralda2 na habr jsem se take zrovna koukal a asi nejlepsi alternativa i kdyz bobkovisen ma pekne listy ale jak pises je jedovata.. mame male dite a chceme psa takze u nas nemozne...
Odpovědět
@zdenna my koukame po Hlohyni Sarlatove. Spoustu keru apod. jsme vyloucili prave kvuli detem. Bobkovisen je krasna, jako par dalsich, Jen uz ne "baby friendly" :))
Odpovědět
No hlohyně je živý plot pro nepřítele, jak říkají zahradníci. Stříhat bych to nechtěla ani za nic. Máloco má takové trny a tak moc píchá.
Odpovědět
@lena74 ano, to vime, prave proto nas zaujala :) pekna k tomu celorocne.
Odpovědět
Jinak celoročně stálezelený plot je buď z jehličnanů tedy thuje, cypřišky, tisy, smrky. Z nich určitě vede thuje, která je nejlépe dostupná, relativně rychle rostoucí a odolná. Tis je pomalu rostoucí a jedovatý. Cypřišek může namrzat a smrkový plot je vhodný spíš do horských oblastí a navíc časem uvnitř propadá. Ze stálezelených listnáčů není moc velký výběr. Přichází v úvahu bobkovisen, která ale často namrzá, špatně se stříhá a je jedovatá. Pak stálezelený ptačí zob Ligustrum ovalifolium, které taky může namrzat. Pak výše zmiňovaná hlohyně, která píchá a ještě některé stálezelené dřišťály, které taky píchaji. Za mne tedy nic moc výběr. Nejlepší je bezkonkurenčně habr, ten ale opadá.
Odpovědět
@lena74 diky za soupis :) my treba tuje apod. nechceme. Habr je krasny, ale jak pises, opada.
Odpovědět
Profilova fotka
@zdenna , @gepe Tady jsem našel blog kde popisujou ty habry. Je tam vidět i jak to vypadá po několika letech. http://nasdomek.cz/zivy-plot-habru-2-...
Odpovědět
Hlohyně existují v různých varietách, má hezké plody, hodí se na vazby. To, že je trnitá, je v plotu spíš výhoda, ne? Na stříhání to nevadí, ostříhané větve se dají sbírat v rukavicích.
Odpovědět
Profilova fotka
hlohyně hodně rychle roste, před třemi lety jsem vysadila asi 50 cm větvičku a už po dvou letech dorostla výšky plotu, mám červenou, ale jako celý plot si to neumím představit
Odpovědět
My máme živý plot strašně pestrý, mix asi 20 druhů, ale pro představu samotné hlohyně třeba tady: * https://www.keliwood.cz/userfiles/ima... * https://www.rostlinky.cz/media/catalo... * https://media.novinky.cz/982/239829-o...
Odpovědět
@molanmolab diky! :) @romik67 my ji nechceme jako cely zivy plot, ale jen pred dum, na mista kde neni branka a brana. Mame pruh pozemku pred plotem. Na zahrade mame vsude uz vzrostle podel plotu aronie, serik, psi vino a dalsi kere.
Odpovědět
Článek se načítá
Máme část plotu z thuji smaragd, habru a bobkovišní. Jako nejhorší volbu beru habr, není vůbec hezký, když vidím vedle něj bobkovišně které jsou krásně zelené a hlavně bezúdržbové, není z nich nepořádek a rostou jen do určité výšky tudíž nepotřebují tolik péče. Co se týče jedovadosti tak kdybych řešila co vše je jedovaté tak bych nemohla mít na zahradě nic. Nejrychleji rozhodně rostou bobkovišně.
Odpovědět
@mitoma mame "jedlou a bezudrzbovou" zahradu. Mladsi strka stale ruzne veci do pusy, sice ho to jiste prestane snad casem bavit (uz by bylo na case), ale pro jistotu nechceme prave nic co by bylo primo jedovate. Me se bobkovisne hodne libi, jenze to nejde. To ze je neco nejedle nevadi. :)
Odpovědět
@gepe máme také jedlou zahradu, ale v zóně, malý ví co kde jíst. U nás měla jen jedna(ze 70) bobkovišeň bobule a ty jsem ještě zelené ustrihla.
Odpovědět
Habr je snad to nejhorší co se v posledních letech do běžně velkých zahrad dostalo, snad jen pozemky velikosti náměstí se dají tímto lemovat, s ptačím zobem mám velice dobrou zkušenost, stříhat jednou ročně a koncem léta trošku přistřihnout bohatě stačí, pokud se nechá dostatečně zahustit je i v zimě minimálně průhledný, soused měl meruzalku a taky byla dobrá, možná roste i o něco méně než ptačí zob. Hlavně obojí je vpodstatě keř nikoliv strom jako habr, ketrý hodně roste a chce asi nejvíc řezat a má největší listy, ze zobu a meruzalky je nepořádek mnohem menší než z habru. Nám před asi 4mi lety soused nasadil habr těsně k plotu a ještě na to nesáhnul, pozemky cca 700 metrů, známí habr mají a je pěkný, ale řežou i 4x do roka na hodně na úzko .Záleží hodně kolik péče a času plotu chce a může člověk dát, na velikosti pozemku i délce plotu, živý plot je věc hezká, ale není bez práce a pravidelné péče, je to jak s trávníkem.
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 u té jedovatosti rostlin bych se nebála, máme psi, 3 děti, na zahradě tisy, bobkovišně aj. druhy rostlin a nikdo si jich nevšímá ani když mají plody. Děti se od mala naučili co můžou a nemůžou uzobávat, navíc sme u lesa a potoka a museli by sme tu vykácet všecko, jsou tam i kaliny aj. jedovaté druhy rostlin.
Odpovědět
Profilova fotka
Bobkovišeň je jedna z mála stálezelených dřevin vhodných na živé ploty, ale v silných zimách silně namrzá a občas je potřeba ji seříznout až k zemi z důvodu že zimu "nedá", krásně znovu obraší ale zase se pár roků čeká na nový živý plot, je potřeba toto vzít do úvahy, jinak používám na živé ploty i například břečťan, ten ale potřebuje oporu, stačí karisíť nebo nějaký plot. Bobkovišeň mám v zahradě od začátku co sme budovali zahradu cca 18 roků a v průměru mi to vychází že každé 3-4 roky ji musím seřezat až k zemi. Jsme mrazová kotlina a pokud jsou delší dobu holomrazy tak velice trpí. Vsadit na ni jako na jednolitý živý plot bych měla trošku obavy, ale záleží na tom ve které části česka bydlíte, svým klientům ji na živé ploty raději nedoporučuju z již popsaných důvodů ale pouze jako soliterní rostlinu kde případné nutné seřezaní nezpůsobí takovou "škodu".
Odpovědět
@mitoma my mu taky vysvetlujeme, nebyl zvykly na zahradu. To neni problem, my tu Hlohyni chceme pred plot pred domem. Me prave prijde lito strihat ty plody na bobkovisni :-N @alinka1234 my bydlime ve meste a na dome jsme kratce teprve, ucili jsme pouze na prochazkach. Ono to je taky rozdil, kdyz jsou deti zvykle v tom vyrustat, nebo do toho (zahrada) prijdou uz malinko odrostli a zvidavi. Hlavne mladej jak jsem psala, strka stale do pusy vse, vcetne kaminku, zeminy, aj. I kdyz ho stale dokola ucime, ze se nektere veci nepapaji. Me jen z Vaseho prispevku vychazi, ze bud mu to teda neumime vysvetlit, nebo je zrejme inteligencne zaostaly, nebo proste jen jeste maly a vyroste z toho.
Odpovědět
Profilova fotka
Omlouvám se za překlepy ale počítač si to přepisuje jak chce a nevím jak to vypnout :-D.
Odpovědět
Profilova fotka
@gepe tak sem to vůbec nemyslela, každé děcko je jiné, to je mi jasné, mám doma tři, jedovatým věcem se naštěstí vyhýbají, a jak sem psala že jsme přímo u lesa tak se tomu vyhnout nejde, ale třeba psí granule baštily všecky tři, prostřední si jednou donesla hnědého velkého slimáka přímo v puse a lízala ho jako lízátko a říkala "mńam mňam", týden nešla očistit od toho slimáčího slizu :-D.
Odpovědět
@alinka1234 my jsme v Polabí a bobkovišně tu mají sousedé i deset let a nenamrzají, než jsem je dala tak jsem obešla zahrady a po ptala se. Jsem z nich pořád nadšená, jak jsou krásné. @gepe jak jsem psala ze 70ti měla plody jedna a hned u vchodu tak tu jsem fikla. Uvidíme příští rok jak plody porostou. Naštěstí náš dvouletý rostliny do pusy nedává, jinak vše ostatní jo, ale to k dětem patří.
Odpovědět
@alinka1234 :-D tak slimaka jeste nejedl, alespon co vim 😁 tak nasemu chutnaly i hovna zvireci =-) uz nastesti prestal aspon strkat do pusy zarovky (Sam si odsroubovaval) v dome sprsky bidetovy, nabijecky, koncovky od kabelu (treba trafa k ntb, aj.), vzdy to i rovnou sal. No je toho spousta 8-( :-D @mitoma Nas prave stale vse a idealne pokud muze tak vsude. Viz co jsem napsala alince. Ano patri k detem, ze poznavaji svet, nas bych si troufala rict, ze spis degustuje stale cely svet :-D a to mu budou za par mesicu uz tri. 8-(
Odpovědět
Profilova fotka
@gepe tak takové ty malinké žárovky z lustru mi rozkousaly také, mám v lustru 3 a jedna vycházela přes 200 kč, manžela málem ranila mrtvice protože ukously ty kovové "tyčinky" co se zastrkávají do lustru aby to svítilo, psí bobky sme měli také v "kurzu" a popíjely všecky 3 vodu ze záchodu po vzoru našeho psa, akorát na rozdíl na něho si to servírovaly do hrnečku, náš pes zásadně nepil ze svojého kýblíku ale jenom z wc, museli jsme mu nechávat přes horka otevřený vchod aby se mohl obsloužit jinak by radši umřel bez vody :-D.
Odpovědět
@zdenna mame teda zatim jen par takovych useku ale mame habr a bobkovisne a souhlas s @mitoma..bobkovisne jsou uzasne a krasne cely rok, super rostou, mam je 4roky a udrzuju na cca 2-2,5m vysce a jeste ani nekvetly, sleduju to kvuli detem az nekde uvidim bobule v dosahu taky je pro jistotu ustrihnu...ale habr vedle bobkovisni vypada jak chudy pribuzny zatim teda
Odpovědět
Já bych jehličnany taky nechtěla, už kvůli těm thujím, které jsou fakt všude a je to hřbitovní. Hlohyně máme dvě a jako celkový živý plot si to moc nedovedu představit. My máme na jedné straně bobkovišně, jsou skvělé, udržuji je v dobré kondici a stříhám. Děti se o plody nezajímají, navíc už jsou ve výšce. Z druhé strany teď taky budeme řešit plot a přemýšlím o tom brestu, máme tam základ kovaný plot od lamarku, ale chtěla bych více soukromí, tak to teď taky promýšlím.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
@viados Můžu se zeptat, jaké druhy? Smíchali jste jehličnaté i listnaté? Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
@zlatuskazemankova bohužel pyracantha - hlohyně také dokáže silně namrzat, i když se pak je schopná vzpamatovat tak jsme ji dost často musela seřezat, ale obnovuje se v pohodě, na živý plot bych ji ale určitě nedoporučovala, mám s namrzáním rostlin vlastní zkušenosti z mrazové kotliny,
Odpovědět
@kirik My jsme smíchali hlohyni, ptačí zob, brest, zlatici, tis, cesmínu a bobkovišeň. Do toho nám příroda přimíchala svoje - planou švestku, lísku, hloh, bez, buxus, šípek a další. My ale máme pozemek v oblasti, kde se staví od války, nikoliv v oblasti nové výstavby. Takže nějakým dřevinám u nás už jsou desítky let.
Odpovědět
@viados a nemate foto? zni to hezky
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?