Hnojení trávníku, nažloutlé pruhy

potřebuju poradit s hnojenim trávníku.......pokaždé, když ho vozíkem pohnojíme, máme trávník pruhovaný (krásné zelené pruhy a pak ošklivé nažloutlé pruhy).......zatim jsme nezjistili, jestli ty nažloutlé pruhy jsou přehnojené nebo nedohnojené......pruhy vždy vylezou až ve chvíli, kdy granulky hnojiva nejsou vidět........díky
Odpovědět
@breberka spálené - možná by bylo lepší nehnojit vůbec :-)
Odpovědět
@jiri_1477 to nevim tedy
Odpovědět
@breberka První déšť rozpustí ty granule, když jich je moc, má voda vysoký osmotický tlak a kořeny trav a rostlin obecně takovýto silně ionty nasycený roztok nemohou přijímat a rostlina začíná žíznit, usychat a žloutnout. Další déšť nebo zálivka čistou vodou tenhle roztok naředí, hnojivo (bez užitku) odputuje od kořenů a tráva se zase zvetí. Opravdu je v tom případě lepší nehnojit.
Odpovědět
@jiri_1477 diky.......blby ale je, ze kdyz neni pohnojeno, trava moc neroste, nema peknou barvu a ani nehoustne............a to zalevame
Odpovědět
Profilova fotka
@breberka tak já nevím, ale my máme to samé. Jen teda ty škaredé pruhy jsou jen tam, kde vozík špatně hnojil (asi jsem se nedívala na projeté koleje a ten pruh prostě neprojela) nebo jsem nehnojila vůbec - to vím 100% - pruh u plotu nehnojím, protože ho postupně dávám pryč a sázím tam okrasný plot a vypadá naprosto stejně, jako ty "žluté" pruhy. Takže příště mám v plánu nastavit vozík na menší objem hnojiva a projet to vozíkem 2x do kříže. @jiri_1477 to mi ale vysvětlete, jak je možné, že se takto dle Vašeho popisu děje přesně v pruzích. To si jako ta tráva vybírá, že přesně ten pruh je přehnojený a proto neroste? Protože vezmu-li v úvahu, že jsem byla poctivá a vozíkem přesně projela všechna místa (aniž bych je při projetí vozíkem překrývala), pak je divné, při zachování všech podmínek stejných - déšť, slunce, stín, že jsou na trávníku přesně vyznačené pruhy. Spíš to vypadá na to, že holt ten pruh jsem neprojela.
Odpovědět
u nás to vypadá takto.....pohnojeno před týdnem..... @bbn @jiri_1477
Odpovědět
Profilova fotka
@breberka Takhle jsme to přesně měli i my, hnojili jsme někdy v květnu, už jsem se zařekla, že příště už nehnojím;-) Už se to trochu srovnalo, ale žádná sláva to není:-( Teď máme pro změnu sem tam fleky suché trávy, už si říkám, jestli nemá trávník nějakou nemoc:-(
Odpovědět
@jahooodka nám se to vždy srovnalo po pár týdnech, jak se začne sekat, ale štve mě to.....
Odpovědět
@breberka Když vidím tu fotku, měl bych dvě teorie :) 1. vyschlá místa vycházejí na kolečka, takže je to málo pohnojené 2. vyschlá místa vycházejí doprostřed vozíku, takže je to přehnojené :) Ono je to taky asi trochu dáno monokulturním trávníkem, osobně jsem zastáncem permakulturní zahrady, viz třeba http://www.ekozahrady.com/jedly_travn... A jeden konkrétní odstavec: Je to jednodušší, než si někdo představuje. Mnohdy stačí dělat pravý opak pravidel pro klasický trávník. Nepoužívat hnojiva, pesticidy, herbicidy, nechat ho v létě trochu proschnout, aby tráva sem tam uvolnila místo pro nové rostlinky, nekosit příliš často a nízko. Mnoho výše popsaných bylin se tam zabydlí samo, některé už tam zřejmě zastoupeny budou, a ty zbývající dle možností dosadíme nebo dosejeme. Čím více druhů bude přítomno, tím lépe.
Odpovědět
@atilius njn, takže jsme stejně na začátku........:-D :-D a) přehnojeno b) nepohnojeno :-D
Odpovědět
@breberka Já jsem nepsal, že to je užitečná rada :-D no, já bych zkusil do těch vyschlých pásů dát vozík, jestli tam pasuje a podle toho :)
Odpovědět
Podle mne jsou ty žluté pruhy nepohnojene, stává se mne to také, rozsypovy vozIk je proste nepřesný. Ja to řeším tak, ze hnojivo na nepohnojene místa rozhazu ručně, trávník je OK, viz fotoblog.
Odpovědět
Článek se načítá
@breberka Nepohnojená tráva takhle nikdy neuschne. Možná poroste pomaleji, nebude tak bujná, nebude až tak sytě zelená, ale i když nepohnojená, nikdy kvůli tomu nezežloutne a neuschne. Varianta "nepohnojeno" prostě v tomto případě není možná. V těch vypálených pruzích je prostě toho hnojiva moc. Možná se krajem při pojezdu překrýváte a hnojíte tedy 2x, možná ten vozík některým krajem nebo středem "sype" víc. Nevím. Možností je řada, ale ta tráva v těch pruzích je prostě spálená, uschlá, to je zjevné. Monokultura je na toto samozřejmě náchylnější. A pak mě napadá ještě jedna možnost, ale ta asi taky nepadá do úvahy. To, že tráva odspodu žloutne je přirozený fakt, může se stát, že pokud máte sekačku s vyosenou hřídelí, seká vám na jedné straně níž a mohou vznikat i takovéto barevné pruhy, ty ale za několik dnů zarostou. Ta tráva na fotografii jinak vypadá vitálně, být vámi, asi zkusím hnojení vynechat na delší dobu, klidně i celou jednu sezonu a uvidíte. Myslím, že pruhy se neobjeví. A nebo, když už si myslíte, že to bez pohnojení neporoste, zkuste jiný způsob. Rozpusťte malinko granulí (nepůjde to rychle a snadno) ve vodě a tou to zalívejte (zase platí nepřehnat!!) a uvidíte potom. Případně je ještě varianta odebrat dva vzorky z půdy v místech, kde je tráva zelená a v místech kde zežloutla a nechat si udělat půdní rozbor. Asi stačí na obsah minerálů N, P a K. Opravdu nevím, co víc už vymyslet aby to bylo rel. jednoduché a proveditelné.
Odpovědět
@jiri_1477 ona ale neni suchá
Odpovědět
já zkusim ten jeden pruh dohnojit ručně a uvidíme, co to udělá.....
Odpovědět
Profilova fotka
@breberka když se podíváš na tu svoji fotku pozorně, tak je vidět, že kolem toho stromku uprostřed prochází právě ten žlutý pruh. Takže, pokud vidím správně, tak středem vozíku kolem stromu jsi asi nejela, ne, to je technicky nemožné. Těsně kolem stromku jsi jela kolečkem. Takže za mě nepohnojené. Můžu sem vložit naše pruhy a tam je jasně vidět, že ty žluté pruhy, jsou nepohnojené, protože mám srovnání s tím pásem kolem plotu.
Odpovědět
@bbn to jsem ráda, že záhada je vyřešena :-)....zítra to dohnojim kropáčem a bude to ;-)
Odpovědět
Také jsme to tak měli, jak říkají bbn.Sypaci vozík jsme darovali :-))))).a koupili ruční rozmetadlo a je po problému. S rozmetadlem je trávník špičkový a spotřeba podstatě menší.
Odpovědět
@mahev jen pro zajimavost.....jak to rozmetadlo vypada? Dik
Odpovědět
Profilova fotka
https://www.google.cz/search?q=rucni+...
Odpovědět
@breberka podle odkazů jumpmans Máme to poslední v 1.rade Pověsí se na krk,opře o břicho ,chodi a točí klickou:-)))).Máme velký pozemek.Pouzivame několik let.Drive jsme házeli, spali vozíkem, ale rozmetadlo je super a žádné fleky.Dcera má menší pozemek a má něco podobného, co je v. 1.rade na začátku ,takove jen do ruky.0
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Dobrý den, dovolím si obnovit diskuzi a poprosím o Vaše doporučení. Manžel má jako dárek k narozeninám přání právě sypacího vozíku. Po přečtení této diskuze se mi do jeho koupě příliš nechce. Měla jsem vybraný tento https://www.mall.cz/posypove-voziky-r... Líbila se mi na něm teleskopická ručka, relativně velký záběr a možnost dávkování hnojiva/ osiva. Skutečnost je ale asi jiná, že? Máme rozlehlou zahradu, plošně zatravněnou, bez jakýchkoliv ohraničení stromy, skalkou a podobně. Prostě velká plocha trávy. Jaký typ výrobku k tomuto účelu doporučujete? Aby se zamezilo vypálení (předávkování) hnojiva na některých místech? Předem děkuji za reakci.
Odpovědět
@vec01 tak my jsme to konečně vychytali......máme asi tento stejný vozík jako v odkazu ;-) .....dáváme menší dávku a jezdíme nejdřív např. od severu k jihu a pak od východu k západu..... je to rovnoměrné, všude všeho dost a trávník krásně zelený bez fleků ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@vec01 @breberka já mám tedy vozík jako rozmetadlo, sice to lítá všude, ale nědělá to pruhy ;-) zatím jsem spokojený ;-) Mám nějaký model od Hechtu, zřejmě tento : https://www.mall.cz/posypove-voziky-r...
Odpovědět
@breberka @petrsv1000 Moc děkuji za Vaše reakce. Pomohlo mi to v rozhodování :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?