Jak pěstovat túje v květináčích?

Prosím radu ohledně tújí. Mám nekrytou terasu na kterou dost fičí. Jinak jihozápad. Jaký druh tújí se hodí? Vadí jim vítr? Dáváte do květináčů okolo stěn polystyren? Je to lepší na zimu při mrazech? Jak je pěstujete v zimě? Co se týče tůjí v květináčích. Začínám s pěstováním. Chtěla bych jich tak pět a bojím se, aby se mi chytly... a aby mi v zimě nepopraskaly mrazem květináče a obalovat květináče, to se mi moc nelíbí. Děkujiiiiiiiii za rady Zobraz celou zprávu
Odpovědět
@druk nic na tom není. Já měla úplně obyčejné thúje v truhlíku po dvou. Truhlík byl z takového pevnějšího plastu z Hornbachu nebo obi (jeden stál kolem 1000,-Kč Thúje byly po stovce. Smíchala jsem hlínu ze zahrady se substrátem na okrasné dřeviny půl na půl a navrch zasypala trochou mulče. Přes léto pravidelně hnojila a zalévala a občas přidala do zálivky hořkou sůl. Měla jsem to tak cca 5 let. V létě výheň, v zimě zažili mrazy přes -20 st. a přežily bez úhony. Žádný polystyren jsme nedávali. Teď jsem se stěhovala a přesadila je do země a zasadím nové. Dá se takto pěstovat i cypřišek nebo jiný nenáročný jehličnan. Nerostou tak rychle jako v zemi ale daří se jim slušně. Ty moje měly asi 140 cm.
Odpovědět
@kkaccullka Moc děkuji, já se bojim, aby to nebyla promarněná investice víš... :-( Mám vyhlédlé květináče 40 x 40 x 34 ale vnitřní stěna je menší. :-( Chtěla bych tak pět thují! Jeden květináč za 800,- Kč a v OB mají thuje kolem 500,- Kč...uf :-( Nebo koupit menší thuje, ty jsou levnější... :-) Myslíš, že velikost toho květináče stačí??? Děkuji moc za rady!!!!!! :-)
Odpovědět
@druk No já bych raději volila ten obrovský truhlík a thuje klidně menší, ony fakt dorostou (my jsme sadili 50 cm, rostou jako z vody). Ten truhlík doporučuji proto že jsou ty thuje s hlínou v něm těžké a nehrozí, že by je shodil vítr (jak jsem to viděla u sousedů). Taky tak nepromrznou ani nevysychají. Měla jsem tva truhlíky vedle sebe tj.4 stromky a nešlo přes ně na terasu vidět. Květináč 40 x 40 cm je podle mně dost malý (nevím teda výšku). Ten truhlík byl asi 60 x 120 cm, výška 50 nebo 60 cm - doma změřím, a bylo to tak tak na tu výšku 140 cm. Když jsem je přesazovala nešlo to vůbec vyklopit, měli kořeny úplně prorostlé. Thuji za 500 do květináče bych určitě nekupovala - to je škoda.
Odpovědět
@kkaccullka a sakra... neposlala bys mi moc prosím fotku toho truhlíku a kde jsi je koupila? Tak koupím radši menší thuje, ne za 500,- Kč děkuji moc moc za rady :-) :-)
Odpovědět
@druk doma vyfotím a kouknu na účty, buď to byl Hornbach Obi nebo Baumax - min. ve dvou marketech je měli
Odpovědět
@kkaccullka to bys byla hodná. Já si vyhlédla ty květináče, ale nemají k nim ty misky pod ně :-( Tak to je asi na nic...viď? :-( moc hodná, děkuji :-)
Odpovědět
@druk určitě bych brala s miskama - v létě zalévám každý den, když byly hice a pak ta voda protíká a dělá to binec, navíc si ty thuje brali vodu i z misek. My koupili k těm truhlíkům neoriginál misky - byly o dost levnější a bohatě to stačí.
Odpovědět
Profilova fotka
@druk Túje se v květináčích pěstují stejně jako ve volné půdě, s tím rozdílem, že v nádobě pomaleji rostou a jsou odkázány na vaši péči. Nádoby na pěstování vyhovují zejména keramické a z pálené hlíny. Tenký plast není vyhovující ani dlouhodobou záležitostí. Na dno dejte drenážní vrstvu a túje vysaďte do vhodného substrátu. Nezapomeňte na hnojení, zalévání. Vrchní vrstvu můžete mulčovat štěrkem, kamínky nebo kůrou. Nádoby by měly být dostatečně velké. Túje v zahradě zejména T.occidentalis Smaragd roste cca 20 cm za rok. V nádobě bude cca 10 cm.
Odpovědět
Jak velkou nádobu na rostinu byste doporučili (průměr, výška)? Na jaře bych ráda osadila několika tújemi terasu, možná i nějakou borovičku atd. Je lepší mít každou rostlinu zvlášť, nebo třeba do rozumně většího truhlíku dát klidně dvě túje? Přemýšlela jsem, že bych na povrch dala např. netřesk - nebudou se "mlátit"? Díky za rady.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
@rostlinky_cz Dobrý den, ráda bych živý plot, chtěla bych pěstovat v květináčích bez dna...tudíž prorostou do země...dá se to?? Zatím mám vybranou buď vysokou trávu Ozdobnici, zimostráz ale ten roste pomalu :-( nebo habr fastigiata...nechci aby se spojily uplně v živý plot, ale byli kousek od sebe... jak je v příloze na obrázku, je možné je tak pěstovat? A co bobkovišeň dala by se také uhlídat a stříhat do nějakého tvaru v květináčích??? Bohužel thuje se mi moc nelíbí :-(
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?