Jak změnit do krásy pozemek s trvalým trávním porostem?

Zdravíme, nemáme nikoho kdo by nám poradil, tak to zkusíme tady. Koupili jsme si pozemek, holý. Je to trvalý trávní porost, s povolením na stavbu. Soused ho přes 10 let 1x posekal, a nepohrabal nechal tak. Když se na pozemek podíváme, tak ta tráva vypada opravdu hrozně, jak by louka, s hrubými stonky rostlin, trsy, atd. Co bychom měli udělat ať docílíme trávníku, a nemáme tak strach se projít po oploceném pozemku boso. Máme to posekat, pohrabat, a pořád dokola, nebo pozemek posekat, pohrabat, a zasypat travní směsí, nebo se jde na to úplně jinak, prosíme o radu. Předem děkujeme.
Odpovědět
My jsme to taky tak měli ale ještě tam byla spousta ovocných stromů, trávu jsme posekali rotační sekačkou asi v červnu, když byla tráva vysoká, stromy pokáceli a pařezy vykopaly, tam kde byla jen hlína tam jsme zaseli novou a pak jsem každej týden sekala normální sekačkou a letos už to vypadá pěkně. Angličák to úplně není ale zahrada se změnila k nepoznání. Ty první sekání byli hrozný hlavně tam bylo i plno krtin ale sekačka to srovnala :-D Doporučuji ze začátku sekat nějakou starší, novou bych si na to asi nekupovala
Odpovědět
ta první fotka je po prvním posekání, teď už je tam normální zelený trávník
Odpovědět
Děkuji za příspěvek v diskuzi a hlavně za fotografie. Před měsícem byl náš travní porost ještě slehlý, tak počkáme až povyroste.
Odpovědět
Profilova fotka
@denny1610 měli jsme to podobně jako @aneta15 a i stejně postupujeme.
Odpovědět
A pátrali jste, jaký by měl být postup pro zbavení swe úplně toho trávního porostu a zasét novy?
Odpovědět
Profilova fotka
@denny1610 a není to úlně jedno pokud chcete stavět ? =-) stějně to bagr rozjezdí..... bych to psekal schrabal a můžete bagrovat ;-)
Odpovědět
@denny1610 Já jsem si dělala trávník sama. Vše jsem rýčem poryla, vyplevelila plevel, pohrabala a zasela trávu. Uválet válcem aby si zemina nesedala. Pak už jen zalévat a čekat až to vyroste.
Odpovědět
Profilova fotka
@denny1610 Jestli chcete znovu, tak polít roundupem, nechat uschnout, rozrýt, vytrhat a druhé kolo :) Ale jinak si myslím, že když se to poseká, pohnojí, zvertikutátoruje a doseje, mohlo by to být v poho. My jsme taky měli děs, po posekání a vykácení stromů to vypadalo normálně, ale stavbou se vše zničilo a stejně jsme terén rovnali, takže jsme to pak oseli znovu.
Odpovědět
Zrýt 1500 metrů tak jsem mrtvá :-D
Odpovědět
Profilova fotka
u nás to bolo podobne, keď sme kupili dom, tráva po pás a pod tým nepohrabaná pokosená tráva, z predošlého polročného kosenia, hnus. Ale podarilo sa, kosením, striekaním a vypichovaní väčších burín.
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím všechny. Když jsme před šesti roky koupili pozemek, bylo na něm 52 bříz a neuvěřitelná džungle. Ostrá tráva a všechno možné, jen ne trávník. Takže jsme povolali bagr a traktor. Vykácel a vytrhal jsem všechny břízy a jejich kořeny. Poté jsme velmi pečlivě utvořili budoucí terén. Koupil jsem velké balení Roundupu a jakmile vylezl jakýkoliv plevel, oblékl jsem se do pláštěnky a na záda přišel rozstřikovač. Žádné setí trávy, to by byla chyba. Koupil jsem celou fůru koňského hnoje. A už jsme jezdili s kolečkem a videlmi a pečlivě vše rozvozili a zaryli. Uhrabal jsem vše a teprve potom jsem koupil to nejkvalitnější travní semeno (doporučuji nešetřit!!) a zasil, zasekal hráběmi a už jsme jen čekali. Teď stále sekám. Opět nejkvalitnější sekačka Husquarna. Kdo chce šetřit, bude stále kupovat nové sekačky a neušetří ani korunu. Vertikutátor umí zázraky, věřte mi to. Zima a pejska ve spolupráci s krtkem nadělají značné škody, vše se brzy na jaře musí napravit - opět nejlepší semeno, ale už neryji, jen posypu pečlivě ušlapané holé místo, pokryji semínkem a přes ně nasypu vrstvičku dokonale překártrované země s kompostem. A ušlapu. Automatické zavlažování zajistí, že trávník v noci zalije a nová tráva vyroste za týden. A mám vyrývač plevele a chodím a vyrývám každou pampelišku a každou chudobku. Je to prosté - jsem v důchodu a mám čas. A radost, že jsem užitečný a vytvářím pro sebe a svou ženu krásné prostředí pro život...
Odpovědět
@stetl vy vyrýváte chudobky a já jsem zase neštastná, že mi nerostou, nevím jak se to stalo ale není tam ani jedna jediná, ale už sháním semínka :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@stetl taky bych potřebovala někoho, kdo by se mi tak pěkně staral o trávník... ;-) jen teda pampelišky a sedmikrásky bych nedala ani za nic,jsem šťastná, že je máme :-) dříve jsme mívali na zahradě spousta lučních kytek,teď už není ani to,tak alespoň to málo z přírodních, co v trávníku zůstalo opatruju, co se dá:-D
Odpovědět
Profilova fotka
@denny1610 Pokud chcete nový trávník třeba to posekat, shrabat, zorat, nechat vyrůst nízký porost, postříkat totálním herbicidem, připravit půdu, vysbírat kameny, kořeny, vyhrabat, zplanýrovat pozemek, případně doplnit výživnější substrát a vysít trávník. Pokud jde o velkou plochu vyžaduje i závlahu. Pokud chcete stavět dům, nemá to význam. Nejdřív postavit, pak upravit okolí. Těžká mechanika vše zničí, množství plevelů také. Podle stavby uvidíte i kolik plochy budete potřebovat připravit na trávník, případně jiné záhony. Chcete mít nyní dočasně plochu hezčí, třeba to posekat, pořádně vyhrabat a postříkat proti plevelům. Velké kořeny a trsy vyšších plevelů třeba vytrhat z kořeny.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokusím se přidat pár obrázků...
Odpovědět
Tak, uf, 1009m2, říkali jsme si jak je to malý pozemek, a ve skutečnosti sekání křovinořezem= žádná sranda. Na vysokou trávu a plevel se silnými stonky, jsme si pořídili křovinořez. Sice to byla fuška, ale manžel to zvládl bravůrně. Ovšem po dokončení sekání jsme zjistili, že pozemek není rovný, jak jsem si mysleli, takže jsme nuceni (hlavně kvůli malým dětem) pozemek srovnat. Jako první příjde rozmulčování, pak pooraní, druhé pooraní (půda by se prý měla obrátit 2x), po každém postupu traktoru budeme muset pozemek "přebrat" (vybrat trsy plevele, a kameny) a šup ho pak zatrávnit. Děkuji za vaše rady, připomínky, fotografie. Doufám, že tato diskuze bude prospěšná i pro jiné začátečníky, kteří budou zvažovat jak z pozemku- trvalého travnatého porostu udělat příjemnou zahradu. P.S.- v této diskuzi se může klidně pokračovat dále, rad, připomínek, postupu, není nikdy dost :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?