Jakou velikost může mít jezírko bez povolení?

Ahoj, zatím jsem ve fázi úvah, ale rád bych co největší zahradní jezírko. Kdysi jsem někde zahlédl, že od určité velikosti (nevím, jestli vodní plochy nebo objemu) je třeba nějaké povolení k akumulaci vody nebo tak něco (možná i stavební povolení). Tušíte někdo, jaká jsou omezení, resp. co lze bez povolení, ohlášení atd a od kdy už je třeba nějaký papír? Díky Petr
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud to nebude mít přítok ani odtok nejedná se o klasické vodní dílo uvažované vodním zákonem (netřeba povolení vodoprávního úřadu), tudíž by to mělo podléhat pouze stavebnímu zákonu. Pokud by jezírko mělo přítok a odtok skutečně by se muselo žádat voprávní úřad o povolení k akumulaci vody - posudky atd.. JInak, stavební zákon uvádí, že na ohlášku lze vybudovat: podzemní stavby do 300 m2 zastavěné plochy a hloubky do 3 m, pokud nejsou vodním dílem, Ani ohláení nevyžaduje třeba jezírko, pokud splňuje tyto parametry.: nádrže na vodu do 100 m3 obsahu ve vzdálenosti nejméně 50 m od budov s obytnými nebo pobytovými místnostmi, pokud nejde o vodní díla; otázkou je, že stavební úřad si patrně vyžádá projekt a hydrogeologický posudek podloží, poměrů atd. Důležité také je, zda je to v souladu s územním plánem.
Odpovědět
@zdenkaj díky za vyčerpávající odpověď. I tak mám pocit, že bez stavebního úřadu to nehrozí... Díky Petr
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Dobrý den, plánuji výstavbu zahradního jezírka do objemu cca100m3. Jezírko bude mít uzavřený oběh vody. Výhradně určeno pro KOI kapry. Nevíte náhodou někdo, zda je potřeba stavební povolení na výstavbu tohoto jezírka, popřípadě jak postupovat. Děkuji za odpovědi.
Odpovědět
nikdo žádné zkušenosti?
Odpovědět
přiznám se, že po zkušenostech se stavebním úřadem bych to riskl bez povolení/ohlášení. Navíc by to tak mělo jít. Asi bych nikde netroubil, že to potřebuje nějakou techniku (filtraci, čerpadla, přívod el. atd)
Odpovědět
Profilova fotka
@petr79803 Pokud bude jezírko do 25 metrů čtverečních a méně než 3 m hluboké, nepotřebujete stavební povolení ale ohlašovací povinnost na místním úřadě určitě. Postačí žádost a nákres, je to zdarma.
Odpovědět
Profilova fotka
bracha maji jezero s přítokem male říčky co jde čerpadlem dokola a nikde to neohlašovaly
Odpovědět
Toto jsem psal na příslušný stavební úřad Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na potřebu stavebního povolení, nebo ohlášky na výstavbu zahradního jezírka do objemu cca 100m3. Děkuji za odpověď. Odpověď: zahradní jezírko pokud má být umístěno na pozemku s rodinným domem nebo pro rodinnou rekreaci a plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejich provedení bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku, je možno realizovat dle § 80 odst. 3 písm. e) stavebního zákona bez rozhodnutí nebo opatření příslušného stavebního úřadu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Ser na ně šak ti ho nevypustí! Nic nehlásit a kopat! Já jdu na to zítra!
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Přesně tak... normálně kopat a když už by náhodou někdy chtěli dělat problémy, tak všechno zapřít. Rybník už tam je od nepaměti, nebo jste se vrátili po dvoutýdenní dovolené a najednou na zahradě vykopaný rybník... jak jim vadí, ať si ho sami na své náklady odstraní a vyřízené :-D
Odpovědět
@lucaso Ne že bych si myslela, že je to správné, ale přiznávám, že někdy jsou ti úředníci opravdu na ránu. Díky zákonům, ve kterých aby se prase vyznalo. Tak hodně štěstí! A doporučuji, pokud máte dobré sousedy, udělat kolečko s lahví slivovice a každému vysvětlit, co to kopete a připít na zdar díla.
Odpovědět
V říjnu se chystají nějaké dotace na dešťové jímky a vodní plochy na pozemku (bazén s mrtvou vodou se do toho nepočítá :-)))
Odpovědět
Článek se načítá
@korodujicividle Jsou o tom někde nějaké relevantní informace? Také jsem to slyšel, ale kromě komerčních prezentací jsem nic nenašel.
Odpovědět
@rostlinky_cz no to blbost, do 25 m2 se uvažuji stavby plnící doplňkovou funkci k Rd nebo rekreaci ( skleniky,kolny, přístřešky atd.) uvádíte uživatele v omyl. ohlašovací povinnost na obecním úřadě padla novelou stavebního zákona z roku 2007. Obce již nemaji z hlediska stvavebniho zákona žádnou pravomoc.
Odpovědět
Profilova fotka
@aja82 Omlouváme se. Na Slovensku tato ohlašovací povinnost platí. Přesto si myslíme, že uživatel, který podá ohlašovací povinnost nic neztratí. V dnešní době je dobré mít vše na papíře. Jednak stavba může překážet sousedovi, musí tam být i tak dodržena určitá pravidla, vzdálenosti, hloubka. My jako realizátoři tuto ohlašovací povinnost řešíme. Z uvedeného vyplývá, i když je to už starší příspěvek, dotyčnému slušně odepsali. Pokud dodrží uvedené rozměry, plochu a nebude to vodní dílo, je navíc krytý úředním dopisem, že vědí o stavbě jezírka.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Ahoj, nevi nahodou nekdo,jak daleko od plotu, se muze umistit jezirko? nasi sousede (vinikajici vztahy :-D ) si vybudovali jezirko,kdyz prezenu,tak 30cm od plotu. Jeste ke vsemu je to pod okny nasich dvou loznic. Plot je hranice pozemku mezi nami a sousedy. Nejaka rada prosim? Dekuji ;-)
Odpovědět
@havlova1212 A Vám to jezírko vadí? Je na jeho pozemku, nestíní, pokud z něj neuniká voda a nedělá z Vašeho pozemku močál, tak podle toho, co píše petr79803, s tím pravděpodobně neuděláte nic (pokud splnil podmínku velikosti, tak na to nepotřeboval žádné povolení, tudíž ani nebude žádný právní důvod mu do toho "kecat"). Nevím, jakých rozměrů je vodní plocha, jestli je to maličké jezírko nebo spíš jezero, ale, jak jsem psala, pokud je postaveno kvalitně a neohrožuje Váš pozemek, je to, jako byste mu chtěli kecat do toho, jestli u plotu bude mít trávník, levanduli nebo petržel....
Odpovědět
@mavanka To sice chapu,ale hluk z toho jezirka je pomerne nesnesitelny. ]-( spis mi slo o to,jestli to vubec muze mit tak blizko od hranice pozemku.
Odpovědět
Profilova fotka
@havlova1212 od hranice pozemku by mely byt umistovany stavby min. 2 m, je otazka zda je jezirko brano jako stavba a druha vec je ze hluk by vam to stejne nevyresilo
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?