Japonská nebo zenová zahrada, máte ji?

Profilova fotka
Ahoj všem, čeká nás postupná přestavba zahrady a následná realizace nové. Moc jsem si oblíbila styl japonské zahrady. Ráda bych se zeptala, jestli tu je někdo,kdo podobnou zahradu má, případně nějaké tipy, rady, jaké rostliny atd. Díky všem
Odpovědět
Profilova fotka
Podstatou zenové zahrady je vytvořit plochu, která koresponduje s okolní přírodou v domovině ale ve zmenšeném měřítku. Důležité je použít velké kameny, štěrk a jehličnany, které jsou tomuto stylu blízké, téměř bez travnaté plochy. Spíše se používá mech. Japonské zahrady jsou trochu jiné a mohou v ní být vysazeny i kvetoucí rostliny rododendrony, azalky a japonské javory a nízké jehličnany. Pomocí štěrku jsou vytvářeny cestičky. Neměla by být příliš barevná, neboť je převážně určena pro meditaci a množství barev by Vás mohlo rozptylovat. Plochy s pískem a štěrkem se uhrabává do různých tvarů a oblouků, které znázorňují i vodní plochu. Založení je náročnější ale stojí za to. Také je třeba si uvědomit, že taková zahrada není určena k pobíhání nebo hru dětí, takže možná by bylo lepší vyčlenit jen část zahrady s tímto stylem a ostatní část zatravnit a vysadit volnější japonský styl.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Škoda, že toto téma upadlo. Japonská zahrada se mi moc líbí a její prvky plánuji použít.
Odpovědět
Profilova fotka
@lmka2 Co by vás konkrétně zajímalo? něco o japonské zahrádce jsme měli na našem blogu.
Odpovědět
@rostlinky_cz Vašeho příspěvku jsem si všimla až nyní. Zajímalo by mě toho spousta. :-) Mám uložené fotky rostlin, které se mi líbí, ale nejsem si jistá názvem a zda jsou vhodné do naší půdy. Koukala jsem, že máte e-shop. Odkud jste?
Odpovědět
Profilova fotka
@lmka2 napište nám dotazy resp. pošlete fotografie mailem. KOntakt na zákaznický servis je na naši stránce. Centrála eshopu je v Bratislavě, zasílame rostliny z Břeclavi.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Zdravím, rád bych si u svého RD vybudoval zahradu v japonském stylu, který se mi velmi líbí svou jednoduchostí a krásou. Trochu problém ( aspoň pro mě, jako amatéra) je najít dostatečné informace, které by dobře charakterizovaly právě japonskou zahradu. Proto bych byl rád, kdyby jste se podělili o veškeré rady a informace, co v takové zahradě nalézt. Mám představu, že bych použil Různé borovice (ať nízké tak na kmínku různě tvarované), japonskou vrbu, sakuru, červený a zelený japonský javor, buxus, různé trávy a samozřejmě již zmíněné velké kameny + štěrk. Dále mám pod terasou již připravené koupací jezírko (cca 8x15 m) kde počítám s chovem KOI kapry, takže bych chtěl toto jezírko provázat se zahradou, která by teda komplet tvořila styl japonské zahrady. Jsem z jižních čech, rád bych se popřípadě i do nějaké takové zahrady podíval kdyby měl někdo tip :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?