Jeden dlouhý vyvýšený záhon nebo více malých?

Chystáme se vybudovat na naší svažité zahradě vyvýšený záhon cca 5,5 m dlouhý a 1,5 m široký. Z důvodu ušetření místa i materiálu jsme spise rozhodnutí pro tuto variantu velkého záhonu. Ale pořád přemýšlím, zda by přeci jen nebylo lepší udělat 2 či 3 kratší záhony např 1,5 *1,5, ale zase na úkor celkově menší plochy k sázení. Nebo zda neudělat jeden velký záhon ale jakoby postupně odstupňováný např 3krat. Poraďte co by jste zvolily Vy a proč
Odpovědět
@jaasminka Šířka 1.5m se mi zdá moc. Myslím, že budeš mít problém dosáhnout do prostřed. Máme šířku 1.3m i s prknama a je to tak akorát. Jinak délka 5.5m mi nepříjde nijak strašná.
Odpovědět
Profilova fotka
Na šířku se doporučuje 120 cm, 60 cm z každé strany je optimální. Čím budete mít záhon delší, tak samozřejmě ušetříte materiál, ale nebude to zase tak závratné množství. My máme zatím jeden 120 x 200 cm, letos chceme ještě alespon jeden, celkově jich mám v plánku zahrady zakresleno 8, ale budeme je budovat postupně. Ideálně třeba dva za rok a postupně, jak budou chátrat, tak je budeme zase obnovovat. Jinak já zvolila menší rozměry i kvůli tomu, že mám zeleninou rozdělenou podle náročnosti na jednotlivé tratě a lépe se mi tak bude hlídat, jak hodně který záhon vyhnojit.
Odpovědět
Taky bych volila užší a rozdělené na víc částí. At uz kvůli hnojení, přerůstání kořenů nebo utlačování vedlejších rostlin.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?