Jílovitá půda

Profilova fotka
Chtěl bych se zeptat, nyní jsem si četl regulativy z našeho stavebního úřadu, kde upozorňují u našeho pozemku na jílovitou půdu. Když je jílovitá půda, tak se musí vyztužovat základová deska. Mám na to upozornit stavební firmu, aby na to myslela při kalkulaci ceny domu. Nerad bych, aby mi poté řekli, že musím zaplatit x desítek tisíc navíc. Ale zase nevím, jak moc jílovitá půda je, třeba bude stačit normální základová deska. Děkuji za odpověď.
Odpovědět
Profilova fotka
Asi by bylo lepší na to firmu upozornit. Ale pak je na nich, aby si to nějak zohlednili a zařídili. A nemusíte mít pro povolení náhodou i geologický průzkum podloží? My jsme to museli mít. A z toho je pak jasně patrná skladba a tedy i případně potřeby úprav základové desky a pasů.
Odpovědět
Profilova fotka
@lukasberan geologický průzkum se bude dělat, ale asi až později při vyřizování stavebního povolení. Teď mi jde o to, firma bude naceňovat stavbu, pak se bude dělat projekt a pak asi začneme s vyřizováním hypotéky a až pak stavební povolení, kde se bude dělat geologický průzkum. Nebo je postup jiný? Hypotéku chci totiž co nejdříve kvůli příznivým sazbám. Stavět by se mělo jaro 2022. Tak nevím, jestli hned nyní upozorňovat firmu, aby pak i když to nebude potřeba u zdražení nezůstalo...
Odpovědět
Takto. HG prieskum sa nerobi kvoli SU, ale kvoli poznaniu zakladovych pomerov, t.j. projektant s touto informaciou pracuje pri navrhu zakladov domu. Dle unosnosti pody a dalsich velicin voli sposob zalozenia stavby (zakladove pasy alebo piloty pripadne samonosna ZB doska zalozena na penoskle, XPS, atd.). Takze je urcite vhodne na toto upozornit firmu, pripadne si odlozit bokom financnu ciastku dle m2, ktora pokryje tieto zvysene naklady.
Odpovědět
Profilova fotka
@deto_oesya takže by bylo vhodné udělat hydrogeologický průzkum ještě před projektem? Kolik cca stojí?
Odpovědět
@vlada24 Ospravedlnujem sa - pre poznanie zakladovych pomerov sa robi IG prieskum, nicmene kvoli zasakovaniu dazdovych vod sa zvykne robit aj HG, pripadne kombinovany I-HG prieskum. Urcite ano a toto je jedna z veci, ktore by mal pozadovat projektant. Mna stal I-HG prieskum cca 14 tisic, ale urcite sa da aj za menej - ja som bol specificky pripad.
Odpovědět
My máme dům na jílu. Průzkum nebyl potřeba stačilo se podívat, takže průzkum jsme dělali dodatečně až pro vsakování vody z ČOV. No kdyby tam hydrogeolog napsal pravdu, tak nemůžeme bydlet, protože tady se nevsákne ani kapka. Základovou jsme řešili tak, že jsme oznámili projektantovi že se staví na jílu , někde jsme našli třídu únosnosti půdy a on ji odsouhlasil v podstatě to nejhorší co může být. Základy máme jak na atomový kryt tuším, že 150cm hluboké a určitě nelitujeme. Všichni si ťukali na čelo do té doby než začlo pršet. Přeji šťastnou volbu. Jinak průzkum stal tuším něco kolem 10-15tis.kč ale byla v tom i hydrogeologie pro vrt a ČOV.
Odpovědět
Jak chcete naceňovat stavbu bez projektu?Také jsme stavěli na jílu,základy hluboké. Nejdřív jsme měli průzkumy,pak projekt,výkaz výměr,dle něj rozpočty firem,v souběhu stavební povolení.Hypotéku jsme uzavírali takovou,že bylo nutno dočerpat do 2 let od podpisu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?