Jižní zahrada - co zvolit, aby byla krásná celý rok?

Profilova fotka
Prosím zkušené pěstitele :-) o rady, jaké rostliny zvolit do jížní zahrady, aby byla krásná po celý rok. Miluju tulipány, ale ty vykvetou na jaře na chvilku a pak celý rok nic... Jak nakombinovat rostlinky, abych se z kvetoucí krásy mohla radovat po celý rok? Sním o trávách, bylinkách, kopretinách, astrách a moc se mi líbí šuškarda.
Odpovědět
Profilova fotka
@martule20 Ahojky, máme stejný problém, taky bych uvítala rady jaké stromy apod na jižní zahradu.
Odpovědět
Profilova fotka
Přidávám se k dotazu, zajímalo by mne jestli mohu mít na jih i záhonky- jahody apod. nebo to mám radši řešit na sever?
Odpovědět
Profilova fotka
@evickka zahonky tedy rajsky, papriky a vubec komplet ovocne stromy a ovocné keře jsme dali na východ, popravdě, jak vidim že se některé kytky zuby nehty drží živé na plném celodenním slunci, tak jsme udělali dobře.Spíš se podívej jak ti jde slunce přes den, tak aby tam třeba odpol už byl stín, ale nejsem odborník, jen bych to tak udělala ja.
Odpovědět
Profilova fotka
Holky, on ten jih je opravdu ošemetný. My máme balkon na západ, sluníčko tam jde od dvou odpo do večera a bylinky SLUNCOMILNÉ!!! mi tam totálně zašly. Nejlíp se tam daří surfiniím, ale musím je v horku dvakrát denně doslova prolít vodou. Odešla mi tam i levandule. Ale zahradnice mě poučila, že na balkoně v květináčích je všechno jinak a na zahradě si snad ty bylinky na sluníčku docela libují.. Tak já nevím... My máme tu zahradu na jihovýchod a z těch současných rostlinek jsou tam nadšené pivoňky, růže, udatna lesní (té je asi úplně jedno kde je, mi přijde :-D ), kopretiny a magnolie.
Odpovědět
Profilova fotka
Koupila jsem cibulky tulipanu a narcisek, tak je zkusim vysadit a uvidime jak se jim bude v našem jílu na hicu dařit:)
Odpovědět
Profilova fotka
Na jižní stranu jsou vhodné trvalky, stromy a rostliny milujíci slunce, méně vody i suchou půdu. Levandule, astry, kopřetiny, rudbekie i jarní cibuloviny, bříza, magnolie, zlatovka, katalpa. Bylinkám se taky daří. Na podzim dominují různé trávy. Jahody tam nevydrží.
Odpovědět
Profilova fotka
@rostlinky_cz díky za odpovězeni, je vhodné např.katalpu vysazovat teď na podzim?Máme velice jilovité podloží, poradil by jste mi něco, aby se dobře uchytila?Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@pajmou Katalpa se může vysázet taky na podzim. Pokud máte jílovité podloží je nutné vykopat dostatečně velikou jámu a zeminu nahradit zahradním substrátem pro okrasné dřeviny a keře. Dobře ji zalijte a přivažte ke kůlu. Kmen katalpy je sice velmi ohebný, ale silný vítr v prvém roce po výsadbě by jej mohl ulomit.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
Já má na jižní straně maliny,ostružiny,ostružiny beztrnné a hroznové víno,vše roste krásně.
Odpovědět
Profilova fotka
Tohle mám již delší dobu uložené v počítači. Navrhovala jsem si podle toho záhon (ještě ale nebyl čas to zrealizovat). Jinak květiny na nepopsaných fotkách jsou: kleopatřina jehla (to růžovo-oranžové), liliochvostec (barevné a žluté foto) a rozrazil (veronica). Všechny tyhle kytky by měly být sluncomilné ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@nobondgirl Tohle je super příspěvek :-) My jsme teda teprve ve fázi terénních úprav před stavbou, ale taky mě zkrášlování zahrady čeká.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?