Kolik stojí zahradní architekt?

Využili jste někdo zahradního architekta? Zajímalo by mě, kolik je tak běžná cena. Myslím jen za plány, nikoli realizaci zahrady. :))
Odpovědět
Profilova fotka
ten nas byl z Lednice. Platil jsem mu jízdenky sem a z5 a na obed mel kralika se zelim. To bylo za konzultaci na miste. Pak se nacenily jednotlive etapy. Návrh - 12oo,- rozkresleni teras 22oo,-. Ted nas ceka presne urceni míst a rostlin, predpokladam, ze to bude podobna cenovka. Jo a model byl zvlast za ten chtel asi 3ooo,- Nevim jestli to jsou bezne ceny, to mne nezajimalo. Takto mi to vyhovovalo. U mne byla dulezita duvera a stejny pohled na zahradu.
Odpovědět
nás architekt bude stát 32000,- cena je za návrhy, rozmístění místa pro rostliny, bez realizace :)
Odpovědět
Ve středních Čechách nam na prvni schuzce zahradní architektka rekla cenu cca 10000 za vymýšlení a rozkresleni s tim, ze realizaci bude take delat ona. Jak to bude vypadat v praxi se ukáže az pristi rok.
Odpovědět
Nam zahradník udělal návrh za 8tis ,ale realizace neproběhla jelikož neměl čas. Nakonec jsem rada, protože jsem si ve finále vše navrhla pocitově sama potom co trávím na své zahradě čas , plus okoukavam zahrady kolem což je největší inspirace. Takže děláme zahradu postupně .
Odpovědět
co všechno na te zahrade chcete mít, že chcete architekta? Podle mne si základní věci co má mít každá moderní uáhrada umí zorganizovat, koupit a udělat každej sám a nemusí za to platit
Odpovědět
Nás to bude stát cca. 12 500,- Kč - návrh, určení konkrétních rostlin. Zahradního architekta jsme chtěli určitě, protože na zahradě máme celkem převýšení, takže jsme chtěli, aby to někdo omrknul a navrhl možnosti řešení - vybudování opěrné zdi, svahu, apod. Takže, hlavně proto...Taky částečně i proto, protože nechci mít na zahradě jen túje a zelený trávník (nic proto tújím:o), ale toto sází všichni... já to chci trošku jinak.
Odpovědět
@mikulas999 Nic složitého jen tráva a pár "okrasných" záhonků a rostlin okolo domu a plotu. :)) Ale my jsme takoví zahradníci, že nám zdechne i kytka v květináči za oknem. :-D Jednoduše nechci nakoupit stromky a keře za x desítek tisíc, aby mi to všechno do roka zdechlo a zase to předělávat metodou pokus omyl. :/ To raději rovnou architekta - stačí mi návrh. Co kam a s čím.
Odpovědět
@zuzalinkak Nic si z pana "Chytreho M" nedelejte, treba az ukaze nejakou svou tvorbu, tak se budete inspirovat. :) Uplne vas chapu. Na zahradě se vrtam od dětství, ale protoze jsme tez v mirnem svahu a navíc jsem si nedokazala nepostaveny dum v terenu predstavit, oslovila jsem tez architekta. Zaloha 2tis, doplatek 4tis. Jeste neni projekt dokoncen, ale v cene mame zatim 2 navstevy na pozemku, rucni nacrt rozmisteni teras a rostlin. Nyni se podle mych uprav predelava a vysledkem by mel byt projekt s rozmistenim rostlin a vzhled vzrostle zahrady, seznam rostlin s rozpoctem a navrh ceny za realizaci. Muzeme se pak rozhodnout, zda si zahradu udelame svepomoci, ci od architekta. Uvidim casem, jak budu spokojena :)
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzalinkak Pokud ti zdechne i kytka v květináčí tak v tom ti zahradní architekt moc nepomůže, nic ve zlém ;-) není důvod kupovat stromky za desítky tisíc, nechasí se koupit i relativně levné, také vybírám co se mi líbí, hlavně postupně abych to stihl sázet a hlavně zalévat, žádnou vědu v tom nehledej ;-) a jak tu někdo psal, že za to dal 32tis bez realizace =-) to je dobrej úlet :-D Za 5tis ti taky řeknu kam s tím :-D
Odpovědět
@petrsv1000 :-D No tak jakoooooo.... jsem přesvědčená, že když nám někdo z oboru hned od začátku řekne, jestli ta hlína, co tady je stačí srovnat, nebo se musí odvézt a navézt jiná, tak to bude mít taky vliv. Pak navrhnou závlahu. Máme prostory na všechny světové strany, kde by mělo něco být a v neposlední řadě vyberou rostliny takové, které zvládnou naši "péči" a dají nám instrukce jak o ně pečovat. My to nechceme dělat jak to přijde pod ruku. Chceme mít plán a jet podle něj. Letos třeba osázet jen předzahrádku a udělat pár věcí na zahradě. Ale budeme rovnou vědět, kde nemáme vůbec dávat trávu atd. No to je fuk. :D Prostě víme, že se nám ty peníze za architekta vrátí. ;) Úplně stejně jako se nám vrací v interiéru. Samozřejmě je jiná věc, pokud je pro někoho zahrada koníček. Mně to baví. Baví mě to vytvořit - ale jen JEDNOU! Co mě fakt otravuje je něco opravovat a předělávat, proto chci architekta. :)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak je architekt..a architekt.. já teda plně chápu každýho kdo si ho najme, a taky chápu těch 32tis.. protože i jako designer jsem měla problém si to vymyslet podle svých šílených fantazií..a vidím návrhy od Pánů architektů..a od někoho kdo si udělal zahradu, někomu se to líbilo a tak se rozhodl že se tím bude živit 8-( 8-( A pak třeba ten návrh za 32tis vy (nebo ten erchitekt za 5tis-pro mě je to úplně směšná a nereálná částka ( a to sem ultra socka)) okopiruje a pak se všichni diví proč dával takových peněz.. podle praxe z práce a kolegů z možných i nemožných oborů, bych řekla že právě cena kolem 15-35tis je reálná 8-)
Odpovědět
@houzkova Už jsem domluvená na prohlídku pozemku na pondělí. Myslela jsem, že za to budou chtít peníze a ne. Prej probereme představy, finanční možnosti atd. a oni udělají kalkulaci. Podle toho si řekneme jestli chceme do toho jít nebo ne. A až bude návrh hotový, udělají i kalkulaci na realizaci a my se můžeme rozhodnout, jestli si zahradu uděláme sami, nebo od nich a nebo jen část. Fajn přístup. :))
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@zuzalinkak jo co se týká hlíny samozřejmě je lepší když bude navežená kvalitní ornice, pokud nemáte. Jojo každá kytka či stromek chce svoje místo, hlínu, vláhu atd... ale já to nikdy nijak neřešil, u rodičů jsme s otcem zahradničili cca 20let, takže zapomeň na to, že to jednou vytvoříš a nebudeš muset nic měnit ;-) prvních pár let to je v poho, ale pak až ti to začně přerůstat přes hlavu a to doslova :-D tak pak teprve přijde ta pravá zahradnická práce ;-) Tedy záleží jak velkou máte zahradu, u našich je 1600m2 okrasné zahrady ;-) a práce na ní je až až ;-) U sebe mám "pár stromečků" na 900ti metrech, takže to je sranda, tam nebylo moc co vymýšlet ;-) Tak atˇ se vám nebo architektovi práce či návrh vydaří, budeme se těšit na fotky ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 My máme jen takovou zahrádečku cca 400m a s okolím domu dohromady možná 450. Je mi jasné, že to nevydrží věčně. Ale fakt by mě naštvalo něco teď na podzim zasázet a na jaro to vytrhat a sázet znovu něco jiného, protože tohle nebylo ok. Když jednou za rok něco málo ostříhám, vytrhám, přesadím, tak je to fajn, to se dá. :) Ale pro klid v duši chci vědět, že když dám tuhle rostlinku na tohle místo, tak by se jí mělo dařit. My jako děcka taky zahradničili, ale to byla mrkvička, hrášek, tuna brambor atd. Tomu se moc okrasná zahrádka říkat nedá. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzalinkak jo tak to bude "sranda" to se bude udržovat v celku dobře :-) Tak zeleninu jsme moc rádi neměli, jako že to pěestování, hlavně okopávání... :-S stroměčky mě bavili víc ;-) proto v tom pokračuji, ale živit bych se tím nechtěl, dělám si zahradu jen pro radost :-)
Odpovědět
@zuzalinkak Urcite to pak bude paradni, uvidite! :) Ja kvetinacum v interieru tez nefandim, protoze bud zapomenu zalít, nebo to pred odjezdem na víkend prezenu. :) Ale venku je to mnohem jednodušší, když se vyberou rostliny na spravne misto, příroda si i sama poradi. Tak přeji, ať máte ze schůzky dobrý pocit!
Odpovědět
@houzkova Děkuji! :))
Odpovědět
@mikulas999 taky to nechápu, na netu je tolik inspirace zahrad...Stačí jen dobře rozmístit posezení, nějaký zahradní domek, případně bazén a zajet do zahradnictví a nakoupit rostliny 8-)
Odpovědět
souhlasím s shagga, podle mě jsou to zbytečně vyhozené peníze, člověk si to stejně nejlíp udělá sám :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
No nevím, pak má každý na zahradě zelenou folii na plotě a kačírek a mulčovací kůru kam oko dohledné, trampolínu, nafukovací vířivku a myslí si, jak má dokonalou zahraradu. Je to každého věc. Někomu hold stačí výše uvedené a je spokojen. Někdo se raději svěří do rukou odborníků. My se třeba informovali v ateliéru Flera, ale tam už je to zcela mimo naše finanční možnosti, tak hledám dál, kdybyste však na někoho našli, budem rádi za doporučení.
Odpovědět
@nikive http://www.projekt4y.cz/ nebo Atelier Partero pokud se ti líbí styl od ateliéru Flera, ale cenově budou plus minus stejně, možná holky z YYY budou levnější.
Odpovědět
Díky, Flera byla opravdu nad naše limity, ani jsem takovou částku nečekala, a to si myslím, že jsem byla připravena na vyšší honorář, ale jsou to asi lidé na svém místě a své práce si cení. Děkuji za tipy, mrknu a zkusím pozjišťovat.
Odpovědět
U nas je zahrada, stejne tak jako zarizovani interieru, proces. To jak se na zahrade pohybujeme a zijeme v ni, tak teprve postupne zjistujeme, co nam nejvice vyhovuje. A to podle mne zadny architekt nemuze odhadnout. Nemluve o tom, ze ja i manzel mame ruzne nazory na to, jak by mela zahrada vypadat. Tak si postupne nase zahrada hleda svou podobu. Kazdy rok neco pribude. Jinak ano i my mame na zahrade zelenou folii, ale kdyz si ji tam sousedi povesili, tak jim ji preci nemuzu strhnout. Musim vychazet z toho, co je. Mulcuvaci kuru mame taky, protoze stepku jsem nesehnala, tak snad casem. Trampolina je skoro povinnost pri trech detech a misto nafukovaci vyrivky mame na leto nadzemni bazen. :-D. Svagrova si architekta na zahradu pozvala, protoze chteli pomoci se zahradou, která již byla přerostla a neopecovavana a nejak nevedeli, kde zacit a co nechat a co dat pryc. Ve finale i pres doporuceni architekta skoro vse odstranili a zacinaji od zacatku. Prubezne si zvou architekta na konzultaci, ale ne, ze ho poslouchaji na slovo. Spis jen tak doporuceni na rostliny, ktere jsou na jaka mista vhodne, a co si mysli o provedenych zmenach atd. Mam pocit, ze se zatim hledaji, nevi, co vse tam na zahrade by melo byt. Tak to resi takhle postupne pres kratke konzultace a tak ani tolik naraz neplati. Kazdopadne rada se podivam na vyslednou zahradu. Mame take malou plochu a chceme od ni, aby plnila hodne veci naraz. Zatim postupne planujeme a tvorime. Ono dostat na 450m2 terasu, trampolinu, nadzemni bazen, piskoviste, houpacky, volny prostor pro deti na hrani, zahradni domek, okrasne zahonky, zeleninove zahonky, ovocne stromky, kere, parkovani az pro až 4 auta atd ... To je docela vyzva, ktera nas bavi.
Odpovědět
@nikive Můžu se zeptat na cenu ateliéru Flera? Docela mě zaujali, tak jestli to má cenu vůbec u nich zkoušet. Vím, že Partero si berou tak sto tisíc za návrh docela malé zahrady, což už mně přijde trochu mimo, ale jejich zahrady se mi moc líbí.
Odpovědět
@hrudarja udělá sám a pak každej volá, že chce zkácet obří smrk, že nevěděl jak bude vysoký a ty thuje a ostatní keře ostříhat nebo vyhodit, protože je nasázel úplně dementně až k plotu :-D každej umí zasadit kytku, strom či keř, ale málo kdo ví, jak to udělat správně.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@nikive můžu se zeptat kolik to cca ve Flera stojí? Chystám se jim napsat, tak že bych to možná ani nedělala 😂 Mám ještě jednu nabídku a ta je za 16000 Kč za návrh ve 3 D
Odpovědět
Flera, máte někdo aktuálně nabídky? Jak jsou drazí? Hodně se mi líbí.
Odpovědět
@davex nedávno od nich dostal známý kalkulaci komplet realizace za 1.5mil. Mohu se zeptat kolik byla částka jen za návrh.
Odpovědět
Jen aktualizace. :) Od původních kalkulací jen návrhů od 35 tis. výš jsme našli (na doporučení známého, který má známeho a ten má známého :-D ). Nejdražší jsou na tom všem ty 3D návrhy. Tedy nám to stačí jen rozkreslit rukou a návrh bude za 10 tis. S konkrétními rostlinami, postupem prací, plánem údržby atd. Teď čekáme na ten návrh. Jsem zvědavá. :)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?