Máte zkušenosti s kompostérem?

Ahojky, známá si chce pořídit tento kompostér - http://www.puruplast.cz/aktuality/nov... Máte s ním někdo zkušenosti? Předem děkuji. :)
Odpovědět
1
2
;-) nápad super len mi tam chýba vrchnák ;-) ;-) šiklo by sa uzatvoriť :-D kompost nie vždy vonia x-) x-) možno nejakou foliovou plachtou x-)
Odpovědět
kompostér super, ale taktéž bych uvítala poklop. Ono se to nezdá, ale on je ten kompost docela cítit, pokud jej nemáte někde na odlehlejším místě zahrady. Pak stačí jen aby bylo tropické vedro jako teď nebo aby pršelo pár dní a ten zápach bude rychle opravdu silný.... a nemusí ani foukat a ten zápach se bude linout všude...
Odpovědět
Profilova fotka
myslim, devcata, ze tenhle komposter viko nema, protoze by mu zadnym zpusobem nepomohl :-D na co budu mit viko proti zapachu, kdyz jsou vsechny steny sitovane, takze zapach muze volne proudit stenami? 8-) proste je to komposter na velkou zahradu, kde si muzete dovolit ho soupnout nekam, kde vas nebude rusit. navic, kdyz se kompostuje spravne prokladanim mokrych vrstev suchymi, tak by kompost moc pachnout nemusel.. zalezi take co vsechno na kompost davate
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím s @ducik. Správně založený kompostér by neměl zapáchat. Jinak se mi zdá ta částka za tento kompostér zbytečně vysoká. Ten samý účel splní zakoupení desek z tahokovu u kteréhokoli prodejce hutního materiálu za pár Kč. Výroba konstrukce je pak pro trošku šikovného člověka otázkou pár hodin.
Odpovědět
...zbytočne vyhodene peniaze. Domaci kutil to vyrobí aj z tohto... zivazahrada.com/dwn/paletovy_komposter.pdf
Odpovědět
Profilova fotka
souhlas s ducik a zdenkaj.Měli jsme roky kompost na zahradě 500 m2 jen tak na velké hromadě asi 2x2 m a nikdy nezapáchal i když jsme tam sypali zbytky slupek z kuchyně.Navíc kompost potřebuje přirozenou vláhu, aby se bobře rozkládal a když je něčím přikrytý, tak se k němu vlhko nedostane. :-)
Odpovědět
@ducik my dávame do kompostéru 99% pokosenej trávy a aj tak je cítiť jemne, ale z času na čas =-) ho jednoducho zacítime, ale len ,keď je otvorený :-D :-D :-D @gabal s tou vlhkosťou neviem, náš je malý ,takže používam na zálievku BIO urýchľovač kompostu a funguje 100%
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Ahoj, od Puruplastu mám tento kompostér http://www.puruplast.cz/kompostery/ ten co má dekl a jsem s ním spokojená. Kompostér bez deklu bych moc nechtěla, ale to je každého volba.
Odpovědět
Tiez by som nechcel komposter bez dekla. Ale nie kvoli zapachu (ten sa moze sirit aj tak cez steny) ale kvoli vlhkosti - dazdovej vode... Ak na kompost prsi, nemas sancu regulovat vlhkost, moze ti ho zatopit, voda vytlaci kyslik a vsetko ti to pekne zhnije...
Odpovědět
@beteczk
Odpovědět
@katyms my měli tento uzavíratelný plastový kompostér a rychle jsme se ho zbavili - tekla z toho jen močůvka. :-p Zavřený kompostér už mi nesmí na zahradu. Já bych volila ten co @beteczka nebo nějaký na ten způsob. Holt co názor to názor. :-|
Odpovědět
Profilova fotka
My máme takovýhle http://www.lcr.cz/vyrobky_detail_ukaz... je ze dřeva, tak hezky do zahrady zapadne, jen jsme měli koupit větší, máme docela velkou zahradu. Ten zápach se mi nezdá =-) máme ho dál od domu, dáváme tam jen trávu nebo zbytky z domácnosti.
Odpovědět
Článek se načítá
my sme dostali od obce zadarmo kompostér... docela sa teším na to :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
Profilova fotka
ahojte my sme si vybrali tento http://www.komposter.sk/product/kompo... nemáte niekto?
Odpovědět
@labus Máme podobný, možná je to i on. Dostali jsme ho od obce v rámci operačního programu životního prostředí. Používáme ho zatím rok a ještě není zaplněn ani z půlky (a to tam dáváme trávu skoro každý týden :-))
Odpovědět
Profilova fotka
@enmuhan2 ahoj a ste s ním spokojný? My sme ho práve objednali cez net - tak dufam,že to bola dobrá voba...manžel rozhodol že tento velký nakolko máme velký trávnik a tej trávy nakosenej bude dost :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@labus Pozor na množstvo pokosenej trávy v kompostéry, hrozí, že bude plesnivieť ak tam nedáte aj dostatok iného materiálu ako stonky kvetov, lístie, zeminu. Musíte aj pravidelne prevzdušňovať a dokladať odpad z domácnosti jablkové šupy, zemiakové a iné.
Odpovědět
nechapem, naco kupovat komposter, ved to sa da zbuchat z par dosak. My mame dlhe roky takto robeny a nie je problem.. A tie plastove, tym by som neverila - neplesnie to v tom?
Odpovědět
Nekupujem - dostali sme od obce ;-) A od EU.. Aby som neklamal.. Inak skusal niekto bokashi komposter? Ze kompostovanie v byte.. :-o
Odpovědět
@akvi my sme mali tiez taky obycajny nekupovany... 4koly okolo pletivo a dosky. Zhora bol otvoreny ani sme ho neprikryvali.. Tiez sme ho mali dost dlho..Ale potom sme kupili plastovy s krytom a dole sa da vyberat a uplne je v pohode.. Nelieta okolo tych malych musiek tolko.. ked tam nieco idem vysypat len otvorim a zavrem ako na kontajneri na smeti.. Zapach okolo neni tak citit. Neplesnivie to v tom, my to vrstvime - vrstvy pokosenej travy, hlina, odpad z kuchyne ( prirodny - supky zo zemiakov, zeleniny, ovocia, usadeniny z kavy, sacky z caju - teda co sa rozlozi , okrem citrusov - to tam zevraj nepatri), obcas to polejeme, prehadzeme a zo spodu sa vybera kde su take dvierka
Odpovědět
@borderka ved my tiez len tak, ze koly a dosky. My to este robime tak, ze mame dva priecinky, jeden rok sa hadze do jedneho, druhy rok do druheho.. Nemam pocit, ze by to smrdelo, ani muchy nejak vyrazne som si nevsimla,akurat v lete osy.. Ale je fakt, ze my to mame dalej od domu, tak asi si to neuvedomujeme, ze tam daco lieta, alebo ze to smrdi.. K plastom ja mam predsudky :-D a pride mi zytocne davat peniaze za nieco, co sa da zbuchat zadarmo :-D Ale jasne, ak by som mala z terasy cumiet rovno na kompost, tak asi je to jedno z rieseni, mat ten plastak.. @matorado mam v rodine cloveka, co byval v dome, kde mali kompostovaci zachod.. Ze vraj skvela vec, ziadna zumpa nebola treba, a vraj to ani nesmrdelo. Len oni tam mali vyhodu, ze to zasypavali pilinami, lebo to bolo na pile, takze pilin bolo neurekom... pekne video http://www.regiontv.eu/archiv/2012-06...
Odpovědět
@akvi Tak toto ma dostalo ;-) Skvela vec. Raz k tomu dojdeme ze splachovat vykaly pitnou vodou si viac uz nemozeme dovolit. Ale ja som mal na mysli skor normalne kompostovanie kuchynskych zvyskov.. Ved polovica Slovakov byva po panelakoch.. To su masy organickej suroviny, co skoncia v komunalom odpade... Neni to skoda?
Odpovědět
@matorado vela miest ma uz nadoby na bio odpad, ale ja pochybujem, ze ludia su natolko uvedomeli, ze tam davaju ozaj len to, co je na kompostovanie vhodne. A uz ani nehovorim o tom, ze ludia su lenivi triedit, pretoze ja ked doma triedim, tak bio a zvysok je tak pol na pol.. Ked ale vidim, ze na sidliskach je jedna kupa na bio a asi 10 na ostatne, tak tych ludi, co triedia, je ozaj minimum.. Inak by tam tych nadob bolo podstatne viac.. Splachovanie pitnou vodou - to je kapitola sama o sebe, ja som rada, ze uz k tomu aktivne neprispievam, my splachujeme uzitkovou. Ale urcite lepsie riesenie je to kompostovanie..
Odpovědět
@akvi Separovany zber je vysoka skola. Na Slovensku ludia nezvladaju ani elementarne veci, ako nepalit plasty v zahrade a nevyhadzovat pneumatiky a komunalny odpad po chotaroch.. Ale postupne sa to zlepsuje, musim povedat. K tomu splachovaniu - aj ja by som chcel na uzitkovu cim skor. Ale problem nekonci splachnutim. Ja by som tak doprial mestskym ci sukromnym vodarnam dobru inspekciu zo ZP, nech dokladuju, ako sa zbavuju cistiarenskych kalov podla zakon 188/2003.. Ci vobec tusia, kde tie kaly koncia. Lebo podla mna sa to len skladkuje, pali, pripadne nelegalne vyhadzuje na pole a potom tie tazke kovy zereme.
Odpovědět
Profilova fotka
@rastlinky_sk dakujem velmi pekne za cennu radu. Dnes nám práve došiel komposter a myslela som,že ho stačí zmontovat až na jar kedže teraz len vychádza prvá zasiata tráva a nieje čo kosit...ale ked tam môžem dávat všetko ostatne tak ho môžme už poskaldat a začat zbieraz šupky ...a podobne? To prevzdušnovanie treba ako často robit, ? máme v komposteri otvory kôli prevzdušnenie a aj tak to treba,? Ešte že existuje táto stránka a skvelý ludia čo sem chodia človek sa tu za vašej pomoci vela naučí- dakujem
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím :) v krátkosti jsem koukla :) krásné názory,,, také budeme splachovat deštovkou, komposter bych chtěla tento http://hobby.idnes.cz/hitem-sezony-js... (dá se udělat samodomo-někde na jutubu je hodně ukázek) a ještě jsem se nedávno dostala k úžasnému zahradnímu stroji ploskořez Fokina a k tomu byla brožůrka - proč neorat a jak tvořit zdravou půdu :http://www.kluboz.cz/fotky15794/V._V._Fokin_-_Zem-vda.pdf možná Vás to někoho zaujme. Krásný přístup k přírodě mají :) a další skvosné povídání o životě a přírodě a vzájemném sepjetí je na www.ekozahrady.com. Tam jsem narazila na životní filozofii permakultury a žasla jsem. Postupně se tímto směrem vydávám :)) Krásný den všem kk
Odpovědět
Profilova fotka
@labus Kompostér môžete využívať počas celého roka, teda aj v zime. Do neho môžete dávať všetok odpad zo zeleniny a ovocia, vaječné škrupiny, nie šupy z exotického ovocia. Dopĺňať lístie, presypať zeminou, v lete aj zalievať vodou. V zime nemusíte prehrabávať, ale na jar ho určite vidlami poprehadzujte aby sa prevzdušnil. Kvalitný kompost nebudete mať hneď ale je to najkvalitnejšie hnojivo pre záhradu a kvety.
Odpovědět
Profilova fotka
@rastlinky_sk Velikánske dakujem za radu. Tak ideme poskladat a začneme zbierat ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Já koupil tento, na kompostér: http://www.noto.cz/zahrada/komposter/... na malou zahrádku, občasné sekání trávy stačí. Cena OK, montáž za 10 minut hotová.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?