Měl jste někdo zahradního architekta?

Nejsem si jistá, jestli se tomu říká zahradní architekt, designer nebo prostě zahradník. Ale zajímá mě, jestli jste si někdo najal na zahradu odborníka. Budeme mít novostavbu (řadovku) a tak budeme mít na zahradě jen hlínu. Budeme mít opravdu pidi zahrádku a rádi bychom na ní udělali takovou pidi japonskou zahrádku. Něco jsem o tom četla a prý je to na malé zahrádky ideální. Samozřejmě až budou děti a bude potřeba tam dát pískoviště atp. tak asi japonská zahrada vezme za své, ale i tak. Nejsme ale žádní zahradníci ani kutilové, nevyznáme se v tom a u zahrady máme i svah, a proto si myslím, že by nám celkem bodla profesionální pomoc. Máte někdo zkušenosti s takovou odbornou pomocí? Dobré či špatné? Vyplatí se to a kolik vlastně něco takového stojí? Díky a prosím jen o smysluplné komentáře a ne něco typu "my nikoho takovýho nepotřebujeme, protože nejsme tupci a umíme si to udělat sami."
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Se zahradním architektem žádné zkušenosti nemám, ale plánuji si udělat jednodenní kurz, v rámci kterého by mi měli profesionálové pomoci s návrhem vlastní zahrady. Říkám si, že když se v tom trochu začnu orientovat, bude pro mě i snadnější zahradu dále udržovat. Nevím odkud jste, ale podobných kurzů je víc a většina z nich asi výjde výrazně levněji než si návrh nechat udělat.
Odpovědět
Profilova fotka
co takhle koupit si nějakou knížku o japonských zahradách? Nebo o tom jak si udělat zahradu? Přece záleží na vás jestli si to chcete udělat vlastnoručně nebo přijít k hotovému :) Já osobně si budu dělat zahradu sama, sestra si brala zahradního architekta jen na pár metrů čtverečních a stálo jí to asi sto dvacet tisíc (včetně stromů a kytek)má tam pár vzrostlých listnáčů, kousek trávy a takový ten lem okolo kde má nějaké kytky, bylinky apod., nicméně mě to přijde jako neuvěřitelná částka! Anebo si nechte jen udělat návrh :-N
Odpovědět
Pokud nemáte zkušenosti a o zahradničení toho moc nevíte, typ japonské zahrady asi není ta nejlepší volba. Je to náročné jak na založení - musí se navážet hodně rašeliny, což je neobnovitelný zdroj; rostliny jsou spíše stínomilné - takové stanoviště tam asi mít nebudete u novostavby. A pak je to náročné na údržbu, pravidelné zastřihování výhonků, aby si rostliny i keře držely tvar, vylamování odkvetlých konečků... Trávník je taky hodně náročný na údržbu, aby byl hezký.
Odpovědět
Profilova fotka
@vitezove Využíváme zahradního architekta právě teď a musím říct, že vůbec nelituju vynaložených peněz. Dělá vše od hrubých prací (srovnání pozemku, ploty, odvodnění, jímky, napojení kanalizace v zahradě) až po už příjemné věci jako je terasa a osazování. Máme zahradu velikánskou takže nám pěkně rozvrhl, kde co bude a čemu se bude na daných místech dařit. Vzhledem k tomu, že zajišťuje i stavební práce, tak cena je trochu někde jinde, ale u malých zahrad si účtuje cca 20 tis za projekt, práci a k tomu přičíst rostliny
Odpovědět
@kocicak123 No tak pokud stála realizace zahrady 120 tisíc tak to asi nebylo jen pár metrů čtverečních! A pokud vím tak zahradní architekt je něco jiného než samotná realizace zahrady. Cena projektu se také může vyšplhat na 120 tisíc, ale to už musí být sakra velká zahrada a velmi dopodrobna naplánovaná. @vitezove Pokud si chcete zachovat vztah k zahradě a něco málo si udělat sama, tak zahradní architekt je ta nejlepší volba. Samozřejmě je nechci strkat do jednoho pytle, ale většina vám poradí dobře a dobře vás nasměruje správným směrem. Spíš než na japonské zahrady, bych se zaměřila na to jak vytvořit na zahradě u řadovky trochu soukromí. Pokud máte opravdu pidi zahradu, zkusit jí vytvořit třeba bez trávníku. Ale pokud si to nedokážete představit, raději se přimlouvám za architekta, který to zkoukne, vyslechne vaše potřeby a zahradu vám vytvoří na míru, sama si pak můžete upravit terén, založit záhony nebo zasázet samotné rostliny. S pomocí jde vždycky všechno líp, a řešit tu nějakých investovaných 5000,-, za něco čemu člověk nerozumí a akorát se na zahradě pak bude trápit, nemá cenu. Uložila jsem si tu pár malých zahrad bez trávníku. Jde to! :-) https://www.modrastrecha.cz/blog/alex... https://www.modrastrecha.cz/blog/alex... https://www.modrastrecha.cz/blog/alex... https://www.modrastrecha.cz/blog/alex... https://www.modrastrecha.cz/blog/alex... https://www.modrastrecha.cz/blog/alex...
Odpovědět
My jsme vyuzili. A neznamena to, ze nutne musite prijit k hotovemu. Nechali jsme si ji rozvrhnout a udelat osazovaci plan. Zbytek jsme udelali sami. Ted nas ceka prvni jarni udrzba a zavolame si radsi odborniky, ac jsme to delali sami i tak to nebyla levna zalezitost a nechci spatnou udrzbou znicit tu praci co nam to dalo.
Odpovědět
Profilova fotka
Aktuálně využíváme. Máme ale představy nějaké "eko-zahrady" - žádné chemické postřiky na současný stav, místo golfáče spíše louku, keře a stromy jedlé, bylinky kolem terasy. Cena je dobrá, ale stejně byly některé věci, které nepodchytla, tímto děkuji @casmaria za to, že věnovala čas a hodila na prvotní návrh oko.
Odpovědět
@kocicak123 Zahradní architekt neznamená, že naběhne s lopatou a konví. Ale příjde, prohlédne si místo, poslechny si, co potřebujete, co se vám líbí, co se vám nelíbí, jak moc se chcete nebo nechcete zahradě věnovat. A výsledkem je manuál, kde je rozkreslené (třeba i víc) návrh zahrady, rozmístění jednotlivých prvků, stromů, rostlin a v detailnějším popisu jejich údržba, jak a kdy je sázet a spousta dalších informací, případně, kde se v okolí dají koupit atp. A pak si případně můžete objednat zahradníka a ten vám to podle manuálu zařídí na zahradě. A nebo se do toho člověk vrhne sám ;).
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius jjo tak asi to byla paní co to navrhla a i zrealizovala, to se snad nevylučuje ne? Já bych netahala za slovo o to tu přeci nejde! Určitě se to dá udělat i levněji (popravdě ségře to platila mamča, sama jí to nabídla, a když viděla tu částku tak šla málem do mdlob :). Nicméně o to tu neběží, tazatelce šlo o něco jiného, mě to samotnou také zajímá, protože budu letos zakládat zahradu ve svahu a navíc na jílovitém podloží, takže uvítám rady od zkušenějších.
Odpovědět
@casmaria díky moc, konečně inteligentní komentář :-DDD. Trávník chceme, máme pejska :-)).
Odpovědět
@atilius přesně tak. Ono třeba interiér si navrhnu sama ale tam to je takové trochu snaží pak vyhodit sedačku a koupit novou nebo přesunout jinam. Zahradu měnit je trochu složitější, tak bych to chtěla mít hezké od začátku. Stačilo by mi ji v podstatě navrhnout, kouknout se jakou tam máme půdu, co se hodí na svah, jak to udělat aby to bylo hezké i účelné. A my si s tím celkem už pak nějak poradíme. :-))
Odpovědět
Profilova fotka
@vitezove vidite, ja se o nej snazila též...asi jsem sítem neprosla ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
My bychom hlavně potřebovali poradit s tím svahem, co s ním udělat, aby se nesvezl a vypadal pěkně. A na to by možná stačil i "obyčejný" zahradník, ne?
Odpovědět
@kocicak123 Netaháme se za slovo, ale mně se zdálo, že mícháš dvě věci dohromady - návrh zahrady a realizace zahrady. Tak jsem to chtěl jen objasnit, že člověk může si nechat udělat jen návrh a realizovat se sám. podle chuti každého zahradníka :).
Odpovědět
@nininka23 váš je taky super, omlouvám se - nemyslela jsem to takhle plošně, procházím to tak nějak postupně a odepisuji. 20 tisíc mi ale přijde stejně dost, máme fakt maličkou zahrádku a stačil by nám jen nějaký ten nákres, pomoc s tím svahem. Ale myslela jsem si, že to asi bude dost peněz :-)) uvidíme, jak na tom s penězi budeme, teď o víkendu má být veletrh v letňanech o zahradách a tak, takže bych se tam chtěla jít podívat a třeba tam bude nějaký odborník.
Odpovědět
Profilova fotka
@vitezove jste z prahy? Zkuste omrknout zahrady-štěpánek. Pan je z příbrami ale dela i prahu a ceny ma velmi solidní. Navrh male zahrady 3-6 tis vc osazovaciho planu. Realizovat muze on nebo vy samotní. Je to velice slušný pán, což po pul roce kontaktu se zedníky, bylo pohlazení po dusi
Odpovědět
@atilius zahradní architekt zahradu navrhne, ale taky když má svoji zahradnickou firmu tak pak může pomahat svým zaměstnancům ve vytvoření zahrady. Takže i na zahradu naběhne
Odpovědět
@vitezove Nemít trávník a pes se nevylučuje... Právě už díky pejskovi trávník zrušila, protože nebude moc pěkný... Psi čůrají na stejná místa uprostřed trávníku a pak to vypadá nějak takto: https://peceotravnik.files.wordpress.... V záhonu se to ztratí :-) A někteří přede mnou také poradili dobře :-) Troufám si říct, že s wegar máme podobný styl. :-)
Odpovědět
@smajlik345 No pokud chceme zabíhat do detailů, tak zahradní architekt zahradu pouze navrhne. Vymyslí ji tak aby koncepčně zaujala a byla hezká na obrázku. Zahradní projektant vše nakreslí v měřítku, dá projektu určitý řád a vše rozplánuje tak aby to fungovalo. A zahradník pak navrženou práci zrealizuje... Ale máte pravdu, že většinou jsou to lidi v jedné osobě :-D Ale vždycky to tu tak být nemusí, a strašit paní s tím, že návrh (na který se tázala) stojí 120 tisíc je irelevantní.
Odpovědět
@vitezove jinak doporučují. Nechat si udělat návrh ( i když jsou zahradní architekti kteří dělají nerady jen návrh, protože by udělali radi i zahradu samotnou se svoji firmou a měli tak víc peněz ) Protože nejvíc peněz platíte za upravu terenu ( rytí, uhrabaní, srovnání atd....) to jsou nejdražší položky. A ty si myslím zvladnete sami jestli máte malou zahradu Zasadit rostliny už jsou min.položky
Odpovědět
@nininka23 jj jsme z Prahy, i když domeček bude kousek za Prahou, ale ne moc. Díky, podívám se na ně hned a zkusím jim rovnou napsat, uvidíme co mi poví :-))). Super, moc jste mi pomohla.
Odpovědět
@wegar já jsem zase četla, že japonská zahrada je pro začátečníky ideál. :-)) Ale ono hrozně záleží, jak se to pojme. Myslím ,že to nebudeme dělat nějak striktně, spíš se tím inspirovat :-).
Odpovědět
Profilova fotka
ano, mám zkušenost. Manželka sice byla proti, ale prostě pozemek 4tis m2 a ještě ve svahu nemá smysl zkoušet vymýšlet sám bez zkušeností. Už po prvním návrhu bylo jasné, že to co jsme si mysleli my, je úplně mimo mísu. Pozemek je 450m n.m, tak nemá smysl zkoušet broskve, jsme na vesnici, tak japonská vrba by taky nebyla to pravé ořechové. Takže nás lehce usměrnil a myslím, že rozhodně nebudeme litovat. Jestli chceš, můžu jeho grafický návrhy poslat do IP, nebudu je dávat veřejně. Cenově je ta služba přijatelná, ale člověk se holt musí smířit s tím, že platí za to, co ví někdo jiný a to je v dnešní době pro spoustu lidí obrovský problém.
Odpovědět
@ozzy77 jasně, díky, ráda se návrh podívám. Opravdu máte pozemek 4tis m2? :-D To je snad celý les ne? To jste teda drsní :-)).
Odpovědět
@ozzy77 ahoj, mohla by som tiež poprosiť o ten návrh, prípadne aj kontakt ? Máme 3000 m, v kopci a zatiaľ tiež netušíme, ako a čím to zaplniť. Ďakujem
Odpovědět
Profilova fotka
@kocicak123 On třeba vzrostlý strom (10ti letý) stojí přes 20 tisíc. Tak jestli jich tam má "pár", je ta cena adekvátní.
Odpovědět
Profilova fotka
@vitezove jj bohužel (bohudík) nešlo míň, je to fakt vesnice.....
Odpovědět
Profilova fotka
@zoja17 jj hodím ti to do IP, ale architekt je z Lednice, platil jsem mu i cestu k nám a z5. (vlakem):)
Odpovědět
@vitezove A kdo to napsal, že japonská zahrada je pro začátečníky ideál? Já o zahradničení něco vím a proto jsem odpověď nezačala tím, kde kdo a za kolik. Protože japonskou zahrádku vám na přání navrhne každý, otázka ale je, jak to bude vypadat o pár let a za jakou cenu (nemyslím realizační částku) - máte tam studnu? Budete zalévat vodou z řadu? Japonské zahrady jsou kromě rašeliny a stínu náročné na vláhu. Když nemáte studnu, je to až nesmysl. Dále pak ta údržba, to není ani zdaleka "bezúdržbová" zahrada. Kdo to tedy napsal a co tím sledoval? Trávník v malé zahradě - aby dobře vypadal, musí se 2-3x týdně sekat a několikrát denně zavlažovat. Máte kde uskladnit sekačku, co s tím nasekaným odpadem... Musí se pravidelně hnojit, 2x ročně se vyžaduje vertikutace - zase mít peníze a místo na další stroj anebo si to půjčovat. Takže první byste si měli ujasnit, jakou péči jste ochotni a schopni zahrádce dát, jaké máte možnosti (zdroj vody, úložné prostory pro nářadí) a jaké máte podmínky - když je to novostavba, nejspíše si nevystačíte s půdou, která tam je a budete muset navážet. Otázka je, zda chcete být trochu ekologičtí a tím zároveň ekonomičtí anebo ne. Nejsnadnější na údržbu jsou trvalkové květinové záhony, živý plot z keřů které se můžou a nemusí pravidelně zastřihovat anebo aspoň z popínavek, ty zaberou méně místa do šířky. Takže bych se kromě shánění architekta či projektanta zaměřila i na svůj životní styl, otevřela se více možnostem a netrvala jenom na jediné představě. Ostatně dobrý architekt by otázkami na tohle měl spolupráci začít.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobré téma.. také bych potřebovala poradit s rozvržením zahrady - právě proto, že je nevelká - jak vytvořit příjemná zákoutí, užitkové plochy i odclonit sousedy, které staré stromy nechat/vyměnit. Vše si s láskou rýpu sama a platit odbornika v řádu tisíců si prostě nemůžu dovolit. Knihy čtu, internet studuju, přešla na mě tak akorát tíseň ze zodpovědnosti.. Nevíte prosim o někom, kdo by byl ochotný mi poradit v řádu nižších peněz, na úrovni hrubého návrhu bez detailů?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?