Mulčovací kůra vs. kačírek

Profilova fotka
Chystáme se na tvorbu živého plotu podél pozemku, cca 30m na délku a 1,5 až 3 m na šířku. Z části by to měl být jedlý plot (keře) a postupně přejít v okrasnou část (keře, stromky, kytky, kameny). Kvůli zabránění prorůstání plevele bychom tam chtěli dát kačírek nebo mulčovací kůru. Pozemek je víceméně rovný, ale hodně tu fouká. Mám strach, že mulčovací kůru nám za chvíli odnese vítr k sousedům. Ale zase soused říkal, že existuje více druhů mulčovací kůry a pokud tam dáme větší kusya budeme pravidelně mokřit (opravdu budeme?), že by to vítr neměl odnášet. U kačírku se zase na tu plochu asi nedoplatíme. Jaké jsou vaše zkušenosti? Je lepší kůra nebo kačírek? Jak jste řešili zamezení odvátí kůry? Která kůra je dobrá do větrných stanovišť? Díky moc.
Odpovědět
@bbn Mě by se k živému plotu líbila víc kůra.Máme jí a neodlétá.Pokud jí budete potřebovat hodně,je dobré si pro ní zajet na pilu, kde jí většinou dají zadarmo.Jsou to velké kusy, takže buď je nalámete nebo necháte tak. ;-)
Odpovědět
@bbn já jsem zase spíš pro kačírek, bohužel mulčovací kůra časem ztratí svoji barvu a musí se obnovovat. Pokud je to moc velká plocha a máte strach, že se za štěrk nedoplatíte, tak navrhuju kus odkopat, dát tam nějakou tu netkanou textilii a zahrnout hlínou - nebude to úplně bez plevele, ale vyjde to levněji. Já osobně už tu kůru moc nemusím..
Odpovědět
Máme obojí.Nemyslím si, že by přišel kačírek draze, nás přišla fůra kačírku levněji než fůra mulčovací kůry. Zatím máme převahu kačírku, mně se to líbí nakombinované.
Odpovědět
My to máme taky nakombinované, já mám zase ten problém, že mi kůru rozhrabují ptáci (kosáci a špačci). Už z toho dost šílím a kačírek je opravdu levnější než kůra
Odpovědět
Profilova fotka
Já po dvou letech všechnu kůru měním za štěrk.. ;-) kůra mě poletuje, shrnuje ze svahu, ptáci se v ní hrabou, myslím, že štěrk bude lepší řešení.. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@altoja a to je levnější i takový ten hezký praný kačírek z oblázků? To asi ne. A jak je to s tou různou velikostí kůry? Setkal se s tím někdo, že je kůra tříděná na různé velikosti a dá se objednat s většími kusy nebo drcená?
Odpovědět
ahoj jeste ti poradim, dej si pod kuru nebo kacirek takovou tu cernou folii, tak bezpecne zabranis prorustani plevele.. sice na zacatku to neco stoji, ale neni to tak hrozny.. plevel pak roste jen mezi kaminkama nebo na povrchu kury, ale nejde do hloubky. U nas se tady v piskovne prodava prany kacirek tri velikosti, ten nejvetsi je asi 3-6 cm a kubik stoji asi 300 kc s dani.. ten sutr je tezky, takze kubik je kde nic tu nic.. taky mam asi 30 metru kolem plotu. Kuru teda nevim asi ti soudsed vypravel o ty drahy co davaji obchodaky do pytle, ale co ja mela od zahradniku tak to jsou vsechny mozne stepky ze stromu a to teda stalo kolem 600 kubik...a toho je na objem zase docela dost.. Maji takovou tu drticku vetvi a tam hazou kde co zrovna delaji...ale je to taky dobry, kdyz das 10 cm vrstvu tak plevel roste hodne zridka.. s tou folii se neboj, ze by nepropustila vodu, funguje to super..mam v tom zasazene ruze podel celeho plotu.. tak jen tak pro tvoji predstavu snad ti to pomuze..
Odpovědět
Profilova fotka
@fyii tak s folií je to jasné, že ji musím dát, ať už pod kačírek nebo pod kůru. Ale ptala jsem se právě na ty zkušenosti lidí s kůrou, jestli by ji doporučili, nebo ne, jestli mají problém s větrem, že ji vítr odnáší,..... Prostě chci vědět zkušenosti s kůrou.
Odpovědět
o folii jsem nic necetla:) tak proto ta zminka.. jinak kura nic nedela ani nelita, obzvlast kdyz na ni zaprsi tak si udrzuje vlhkost a tim padem je tezsi.. to by musel byt nejaky orkan... ale nekdy se v tom hrabou kosaci, ale v sutrech se mi zase hrabou sousedovic kocky.. tak ti nevim.. ja mam oboji a jsem spokojena.. kuru musis casem zase dosypat... se sutrem nedelas nic, jen to obcas oplachnu hadici.. kdyz mam pocit ze je to zapraseny...
Odpovědět
@bbn mrkni do alba, dám tam nějaké fotky ;-) kačírek kupujeme nepraný, on oprší a opere se sám :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@altoja ještě se chci zeptat, na rozhraní mezi folii a trávu třeba musím dát nějakou zábranu? Nějaký obrubník, plastový? Je to nutnost? Nebo stačí normálně folie a na to kačírek a na trávu se to nebude sesypávat? My teda nemáme nikde svah, tak by teoreticky nemělo kam.
Odpovědět
@bbn my máme takový ten plastový vlnitý "oddělováček" (gregor, to je slovo :$) Zkusím ještě nafotit ;-) Radši bych tam něco mrskla,není to složité a určitě to bude svůj účel plnit ;-) -C
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?