Nový trávník - rychlost růstu

Ahoj, presne pred 20 dnami sme zasiali semena travniku (Baby grass, mix semen). Zacali nam vyliezat len na niektorych miestach, strasne nerovnomerne, niekde je to pekne huste, ale su plochy, kde nie je skoro nic. Je mozne, ze semena vyschli? Snazili sme sa zalievat rano a vecer.. Alebo je treba este pockat? Pri vysevu sme postupovali klasika - odpleveleni, navozili sme novu zeminu, zasiali, prehrabali a zavalcovali. Obcas sa teda stalo, ze po navrate z prace bola zem sucha.. od ranneho zalevani proste vyschla..Nikdy ale viac ako 5-6 hodin.. :-| Katka
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, nekde vschly, neco vyzobali ptaci a je dost dobre mozne, ze se i splachly zalevanim. My jsme zatravnovali jen kousek a taky splaveno do prouzku, ale poradny travnik bude az pristi rok...drzim palce, at se povede dosit do dokonalosti
Odpovědět
Seli jsme 23.4. Po 13 dnech se objevili první lístky. Taky to není všude komplet hustý. Někde bylo moc hnojiva, tak se to spálilo. Někde to uschlo. Před pár dny jsem poprvé dosíval.
Odpovědět
Takze neskazim nic tim, ze tam trocha semen rozhodim a dosejem? =-) Uz nam tu pobehuje pejsek, tak mi aj pride ze vrabce uz nebudu moc vyzobavat :))
Odpovědět
Profilova fotka
Ach jo...nezalévejte, teda teď už jo. Ale trávník se připraví a nechá být. Jak začnete zalévat, tak: a) nikdy to nezalejete pořádně, to by jste museli ráno, večer zalévat x hodin. b) když zaléváte, tak tím prodem vody semínka posunute, zahrnete do hlíny c) nikdy nezalejete rovnoměrně prostě počkat na déšť. Proto je lepší trávník dělat tak v dubnu, kdy je vlhko, prší. Zakládala nám trávník komplet firma, takže jsme se drželi jejich rad. Trávník budeš dosévat ještě mockrát. Prostě teď: nechat trávu růst, až bude dost vysoká na sekání, tak posekat, dosít a znovu dokola. Tím, že se často seká, tak trávník houstne. Až bude tráva hustčí, nechte ji víc vyrůst, pohnojte Travínem (tím se zbavíte i plevele) A proste letos jen dosívejte, sekejte. Další rok na jaře zvertikutujte, dejte Start hnojivo, sekejte, ať tráva zhousten, pak zase Travín na plevel, na podzim opět zvertikutovat. Průběžně dosívejte. Pěkný trávník nebudete mít letos, příští rok budete mít trávu, ale opravdu pěkný trávník, hodně hustý, to až ten třetí rok. Můžeš mrknout ke mě do alba.
Odpovědět
Profilova fotka
@lendy1 kdyz mas automatickou zavlahu tak se da zasit kdykoliv. Seli jsme loni v srpnu a zalevali 4-5x denne na 5-10 min. V zari uz byla trava a dosevat jsme v podstate nemuseli
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans tak samozřejmě, když je závlaha, tak to je o ničem jiném.
Odpovědět
@lendy1 My zavlahu nemame prave, nasla som len info o tom, ze travne semeno nesmie vyschnut. Je mozne, ze u nas k tomu doslo, holt-clovek chodi do prace a v teple dni to proste stihame len rano a vecer. Skusim to podosevat a uvidime :) ;-)
Odpovědět
My jsme zaseli 11.5., pomalu to začalo růst. ale včerejší přívalové deště to snad všechno vyplavily. Je mi z toho na nic. Substrát i se semínky někde zůstal, část se válí na příjezdové cestě, část splavená za plot a za lemy, kde tráva být neměla. Při pohledu na zem jsou některá míst úplně holá. Takže teď už nevím, jestli bude co v létě sekat. Myslíte, že má cenu to dosít? Nebo cokoliv jiného s tím udělat?
Odpovědět
@dact tak to ma moc mrzi teda :(((( nekomu vyschne, nekomu naopak odplavi.. :(( Ja by som to urcite dosiala, a znova zavalcovala.. ak este nemate nic vonku.. Ja uz valcovat nemozem, jedine podosevat a dufat, ze to trocha pomoze.. Drzim palce!!!
Odpovědět
@katyea co se dá dělat. Někde už to leze, ale válcem na to raději nevjedeme. Zkusíme to tam rozhodit a snad se to chytne i bez válcování. Počkáme jestli nebudou nějaké další přeháňky. Držím taky palce!!!
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, a neposlala by jsi nějaké foto toho trávníku? Chtěla bych vidět jak vypadá a porovnat s naším zda nás nepotkalo to samé ale já mám zaseto zatím týden. Někde to leze a někde ne. Jsem na mateřské a zalévám i několikrát deně aby povrch nevyschl tak uvidíme.
Odpovědět
Profilova fotka
@katyea my jsme první rok taky zaseli trávu a zalévali ji jen ráno a večer. Ale tak, aby voda na hlíně po zalití chvíli stála, byly tam kaluže. Prostě pořádně prolít. A hned to první léto jsme měli teda trávník nádherný, nic jsme nemuseli dosévat, ani další rok. ani tenhle. Ono taky záleží na osivu. @dact to se nám taky stalo, taky jsem myslela, že máme po trávníku a ejhle za 14 dnů i na té totálně spláchlé ploše vyrašila tráva. Ono záleží, jestli ty semínka byly zapracované do půdy nebo jen oseté na povrchu. My jsme zaseli, zahrábli hráběmi do hlíny a pak uválcovali. Něco tenkrát spláchl přívalový déšť až k sousedům, něco zůstalo, ale dosévat jsme nemuseli.
Odpovědět
Článek se načítá
@bbn díky za uklidnění, necháme se překvapit. Měli jsme to bohužel volně ložené na vrstvě substrátu a uválcováno. Některá semínka, která nestihla vyklíčit, tak je déšť smetl, přemístil, odplavil i se substrátem na jiné místo nebo úplně z pozemku pryč. Takže teď tam kde to vyklíčilo až do půdy to zůstalo, ale jinde to je spláchnuté a když se nato podívám není tam ani semínko. Jinde toho je zase mraky. Počkáme až to víc vyroste a asi dosejeme holá místa.....
Odpovědět
Tak som sa to snazila vyfotit, ale tak zhruba je to tak. Sem tam fajn, a napr. hned pri kacirku skoro nic. Ani neviem, ci po tom uz mozeme stupat v pohode, zatim nam tam beha len pes, a ja obcas pri zalevani, ale nechodime po nom... :-|
Odpovědět
@katyea Máme zaseto cca 6 týdnů a máme také místa, kde nic neraší a jiná místa, kde je tráva už cca 15cm vysoká. Zatím nezaséváme, myslím že to vyroste. Vidím každý týden, že i tam kde předtím nic nerostlo už roste jemná tráva. Zaléváme každý večer (když tedy zrovna neprší) a myslím, že už letos bude trávník pěkný. Normálně po tom chodíme (děti jí dávají dost zabrat)...není to sice ideální, ale nevadí jí to. Zítra můžu hodit fotku.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja jsem tady pred 3-4 tydny taky hrozne resila travnik, takze te plne chapu. O vikendu to bude 4 tydny od seti. Nekde je travnik uz ted pekny, jinde jsou plesky (a jako na potvoru tam, kde mi na trave nezalezelo je krasny a kde jsem chtela krasny, je plesaty :-D ). Zalevala jsem cca 2-3 denne, bylo fakt hrozne sucho. Ted uz po nem normalne chodime, se dvema detmi to ani jinak nejde. O vikendu se chystam ne prvni lehke sekani. Uvidime co to udela. Zatim mam v planu 2-3x posekat a pak uvidim, co to s tim udela a doseju ty nejvetsi plesky. Pak to chci vzit i travinem, nebo bofixem a kdyz tak pak opet doseju. Ted jsem hlavne rada, ze nejaka trava vyrostla a deti nebudou v lete behat po sahare :-D :-D :-D
Odpovědět
@lena.k Tak u nas to dopadlo podobne :))) Ja som to uz teda nevydrzala a dosiala som par seminek na miesta, kde je to fakt hole.. Zajtra ma ale zase prsat, tak snad to nevyplavi..o sekani travniku teda ja este ani nesnivam.. :)))
Odpovědět
A když doséváte, pouze ručně rozházíte nebo nějak zkombinujete znova se substrátem? Válcovat pak už asi ne.... Po těch kroupách a přívalovém dešti je nyní výsledek takový, že někde jsou luxusní ostrůvky, ale na většině míst je to buď holé úplně, nebo strašně řídké :-( jo a jak se to přehnalo přes zámkovku, tak tam to roste taky ;-)
Odpovědět
@dact Dosiala som to rucne, ale zbytocne.. :( Prisli krupy a dazde a vsetko sa nam vyplavilo. Takze i nam to zacalo rast napr. v mulcovacej kore, v kamienkoch atd :)) Dosievat budeme teda asi az ta podzim, a urcite to nejak i zasypeme zeminou, a nejak rucne "udupeme".. a snad dalsi rok to bude lepsie..
Odpovědět
@katyea tak jsem se po příjezdu z práce nakonec rozhodl, že to tam dnes rozházím znovu, poprášil substrátem a nechal ležet. Jestli to zase něco vyplaví budu taky čekat na podzim a všechno znova. No necháme se překvapit...
Odpovědět
Profilova fotka
@katyea Teď už není velmi vhodná doba na výsev trávníku. Rychle se tvoří přísušek. Hrozí přívalové bouřkové prudké deště, semeno se rychle vyplaví a hromadí. Nyní je vhodné období na zakládání kobercového trávníku za předpokladu automatické závlahy. Kdo chce vysévaný trávník, musí počkat do září.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?