Odhlučnění zahrady

Ahoj, máme dům a pozemek viz foto. Snažím se najít nejlepší variantu, jak odhlučnit, pokud možno co nejvíce, obecní cestu, která je kousek od domu. Rád bych prosím radu, pokud má někdo s tímhle zkušenost. Přikládám obrázek: 1. červeně náš dům 2. modře budoucí dům souseda 3. zeleně náš pozemek 4. žluté šipky znázorňují hluk z cesty Můj návrh byl takový, postavit pevný plot (beton dohromady s nějakým dřevem) vysoký zhruba 180-200cm - to znázorňuje hnědá barva + vyšší vzrostlé stromy do rohu pozemku - znázorněno zelenou hvězdičkou. Děkuji za rady a zkušenosti. J.
Odpovědět
to bohužel asi nepůjde jinak, než protihlukovku přímo u silnice...
Odpovědět
Vycházíte z (mylné) představy, že hluk se šíří lineárně a "neskáče". Jenže velká část hluku co slyšíte je způsobena odrazem či lomem zvuku. Navíc, pokud postaví za vámi soused barák, podmínky se zase změní. Toto není jednoduchá situace a vůbec bych nespoléhal na to, že betonový plot problém vyřeší. Může se taky stát, že ten plot změní vlastnosti zvuku a ten bude sice decibelově tišší, ale bude mít jinou frekvenci a bude nepříjemnější atp. Toto je na odborníka.
Odpovědět
@iveta_89 u silnice nemám moc jak.. dům vedle - modrý dům na obrázku, bude mít velkou zeď přímo u silnice, ale z téhle strany hluk nemáme. Hluk se opravdu táhne v korydoru mezi námi a domem vlevo - což znázornuje žlutá šipka. Bohužel dům vlevo nemá žádný plot u silnice, to by pomohlo nejvíce.
Odpovědět
@skunkos Rozumím, proto se ptám taky tady. Nevím jestli se obrátit na zahradníka, nebo koho..
Odpovědět
@svetlik_j zahradník tohle vůbec nevyřeší, ono to je fakt těžko řešitelné, hluk od silnice se řeší pouze hned u jeho zdroje, navíc pokud slyšíte hluk od směru šipek, tj tak cca 300 a více metrů tak to může způsobovat vítr co k vám fouká a toho se nezbavíte, k nám je takto slyšet vlaky co jsou kolmo na nás vzdálené 800m a mezi kolejema a domem les rovina, z druhé strany slyšíme výpadovku opět 600 a více metrů, stačí se podívat na mapu s větrama a když fouká od zdroje hluku v nízkých a středních vrstvách tak nemáte šanci
Odpovědět
@svetlik_j Podstatné už napsal @skunkos - onen hluk většinou není o hluku jako takovém, jako spíš o frekvenci. Jsou prostě frekvence, které vadit budou při jakékoliv hlasitosti a je hluk, třeba ve městě, který je prostě šumem města a na člověka nijak negativně nepůsobí. Je to jako s muzikou - některá vadí i při normální hlasitosti, některá ani na plné koule. Správně je i to, co uvedla @iveta_89, a to, že hluk se musí eliminovat v místě vzniku, jinak se říší různou rychlostí i různými směry. Je to fakt boj a spíš to na straně svého pozemku nevyřešíte.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?