Orchidej - jak na parazity?

Ahoj, pár let už doma máme orchideje a nikdy žádnej problém nebyl. Pak jsme dostali jednu a ta byla nejspíš napadena nějakým broučkem, který nechává na listech jakoby "bílé husté pavučinky". Vyzkoušela jsem už asi skoro všechno a nic nezabírá. Orchideje jsem dokonce ručně hadříkem řádně umyla, proprala i kořeny, listy, přesadila ji (do substrátu na orchideje do kterého jsme už přesazovali ty které doma máme, takže tam problém nebude) a broučci se přesto objevili znovu - naštěstí stála samostatně takže to nestihlo přelést na ostatní orchideje. Máte nějaký osvědčený "recept", který Vám zabral na tyto potvory? Případně za jak dlouho jste se toho zbavili?
Odpovědět
Dej sem fotku.... Nekdo Urcite napíše jak se broucek přesně jmenuje.. A pak úž budes hledat nějaký likvidacni prostředek na určitého živočicha.. Jsme ti to říkali, ze sprchou se jich nezbavíš. Vomáčka
Odpovědět
@petr79803 To vim je to "červec" a na nejaky postřiky, když tvoje mama se jich nemuže zbavit už třetím rokem.... taky sem našla že lihem to jde, to jsem zkusila dneska.... tak proto se ptám na další možnosti... třeba někdo zkušenosti má.... a nedělej mi z toho tady chat Vomáčko.
Odpovědět
Profilova fotka
@berrusska Bílé živočichy na orchidejí jsou červci. Nejlépe je použít dva ruzne postřiky protin nim v jeden den a za7-10 dní takový dvoupostřik zopakovat. V první řadě izolujte rostlinu od ostatních, protože se rychle šíří. Pokud orchidej kvete, nacházejí se často i na pupenech a v kořenech, proto se doporučuje vyměnit i substrát, vysprchovat nádobu, kořeny i celou rostlinu pořádně umýt. Pozor však na srdíčko rostliny, protože by mohla začít zahnívat.
Odpovědět
S těmito červci mám bohaté zkušenosti, bohužel :-( se mi je vyhubit nepodařilo. Moje rada zní, co nejdříve postižené orchideje hodit do popelnice. Vím o čem mluvím, nepomohly postřiky, výměna substrátu, prostě nic :-( Jsou zalezlí všude. Dokonce jsem i celé rostliny (opravdu celé od květu, vč. kořenů a substrátu) měla ponořené do nálevu z Pirimoru - dva dny! a stejně se zase objevili... Takže opravdu nelituj postiženou rostlinku a zavčas ji vyhoď. Já takhle přišla o 8 orchidejí a teď před dvěma dny jsem zjistila, že ty bílé potvory jsou i na draceně, která byla ve stejném pokoji. Šíří se to rychlostí blesku :-(
Odpovědět
@berrusska na červce zabírá Mospilan,mám vyzkoušené.Musí se ale opakovat asi po týdnu a opravdu mi zmizeli a to bez přesazování.
Odpovědět
@rostlinky_cz Taky jsem měla problém s tímto škůdcem. Mohl by jste doporučit jak se přímo jmenuje nějaký ten postřik ? Já tohoto šikovného broučka dostala s květinou k narozeninám a zlikvidovalo mi to všechny pokojové rostliny co jsem měla na tom jednom parapetu. Jediné co odolalo byl kaktus ;-( Už mám strach kupovat nějaké květiny, protože se mi to stalo opakovaně.
Odpovědět
Profilova fotka
@kofinka napr. Decis, Calypso, Karate, Bi, ...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?