Orientační cena projektu a realizace zahrady

Dobrý den, mohli byste mi prosím napsat přibližnou cenu projektu a samotné realizace zahrady od odborníka (rostliny+práce)? Brzy začneme stavět dům a poté přijde na řadu zahrada. Vůbec nemám v tomto směru přehled a ráda bych měla výhled pro rozpočet. Nám vyjde zahrada asi na 500-600m2, lokalita Praha-východ, neplánuji nic extravagantního (pár ovocných stromů, sem tam květinový záhon, odstínění od sousedů). Vím, že je to individuální, ale nějaký průměr pro představu mi stačí. Děkuji za odpovědi.
Odpovědět
1
2
@cloo To je strašně individuální a pokud to má být opravdu jednoduchá zahrada, co oslovit nějakého studenta zahradní architektury? Udělá projekt, třeba za 5000 Kč a sami si to dle plánu osázíte? Jinak se ceny můžou pohybovat daleko výš. S realizací klidně i kolem 500.000 Kč 🙂
Odpovědět
@cloo To záleží, co myslíš tím "projektem" - má to být třeba i elektroinstalace?Realizaci teda vůbec netuším, to záleží, co si navymyslíš, jestli v ceně bude i plot a různé stavby na pozemku, bazén - nebo mluvíš jen o ceně rostlin a jejich sázení? Nás to třeba vyšlo na 6 tis., ale v ceně samozřejmě nebyla žádná eňo ňůňo vizualizace nebo projekt osvětlení apod. Prostě návrh - plánek z ptačího pohledu, a podrobný návrh rostlin vč. osazovacího plánu. Žádná renomovaná kancelář, známá mé známé, která je studovaná arboristka a zahradnice, a fakt tou profesí žije. Lidé si jí nachází i bez webových stránek a reklamy.
Odpovědět
@cloo je to velmi individuální. My teď dávali 90 tis za odvoz spatne zeminy a navoz 10cm hezké zeminy, srovnání a vykopání děr pro stromy. Do zelene jsem letos dala tak 100tis. Závlahy další peníze. Plus případně terasa, pergola, plot, brana. Nádobu na dešťovou vodu počítáte do domu či zahrady? Chodníky… Taková realizace je jako stavba domu, neméně náročná fyzicky i finančně. Je to tezke pausalizovat, někdo srovná hlínu, zasypat zrnkama trávy a kroutí hlavou nad jiným, co udělá zavlahu trávy, vymění zeminu za kvalitní a na ni položí travní koberce. Naše letošní realizace - Brana 100 tis, bagr 100, akce destovka 100, stromy 70, tráva 30, terasa 120, pergola 200. A spousta hodin naši práce.
Odpovědět
@davex @bayt @luckavra Děkuji za odpovědi. Je vidět, že vůbec nevím, o co jde, tak jsem to asi špatně definovala. Já pod pojmem zahrada vidím jen kytky, stromy, trávník, možná teda chodník. Kůlnu, plot, bránu a terasu beru jako stavby mimo zahradní práce, to vše si budeme realizovat "sami". Projekt - plán rozmístění květin, stromů (podle vhodného místa pro ně, podle velikosti, doby květu, celkového sladění). Já řeknu líbí se mi tato kytka, tento strom, je možné je na náš pozemek zasadit a kam ideálně, případně co místo toho. Realizace - úprava terénu, záhonů, zasazení květin, cena rostlin je individuální, ale plus mínus. Já počítám, že to bude vysoká položka, ani to nezpochybňuji, proto chci mít přehled s čím počítat. Vím, že sami to nikdy nezvládneme ani navrhnout ani zasázet. A když už budu mít konečně zahradu, tak ji chci mít pro radost ne pro zlost.
Odpovědět
Profilova fotka
@cloo ja jsem letos na ForArchu poptala jednu firmu co to delaji a pani mi rekla, ze za projekt v papirove podobe podle ktereho to osadi kazde jojo o rozmeru zahrady neco kolem 1000m2 at pocitam kolem 60-70tisic (jen projekt na papire). Pak mi poslala na ukazku pdfko a to je sice krasny a vypadalo to celkem blbuvzdorne, ale ta cena me tedy prekvapila.
Odpovědět
@arwene Ano, já našla jednu známou architektku z TV a na stránkách má taktéž cenu projektu od 80 tis. (i s vizualizací). Proto mě překvapují zde ceny 5-6 tis.. Mám pochopení pro tu cenu, jsem smířená, že to tak bude stát, ale obávám se, aby to opravdu bylo precizní za takové peníze. A nevěřím, že každé jojo 😄 Sleduji videa od té TV architektky a je vidět, když přijede na start zakázky, že to sranda není. Teda já vím, že bychom tak taky dopadli, dělat si to sami 🙂
Odpovědět
@luckavra Prosím tě a jak jste zjistili kvalitu zeminy na pozemku?
Odpovědět
Profilova fotka
@cloo ta blondýna z tv, myslíme-li stejnou, není architektka, je to myslím jen bakalářka z ČZU, titul si přisvojuje neprávem. Zkuste se spíš podívat po někom kompetentnějším, kdo se ve svém oboru vzdělává a opravdu mu rozumí, tato paní to není. Na FB skupina Zahradní architektura, tam je takových dost.
Odpovědět
@cloo projekt zahrady mě stal 35tis. Vše si shanim a zasazuji sama dle rozpisu. Nejprve je potřeba upravit pudu, pokud není dobra a pak to roste samo. Rostlin mám v návrhu milion, jedu postupně usekove. Každý mesic utratim za rostlinky tak 4 tis. Oni jdou postupně i nakupovat, neni vše k dispozici naráz, záleží na době květu a to mám navrhnute postupně, aby furt něco kvetlo. Plus teď na podzim ty stromky.
Odpovědět
@bayt mame jilovitou pudu, ornici tak 15 Cm a pak jíl a opuku. Takže ornici jsme stáhli na stranu, jíl trochu seskrabali, ornici znovu vratili a navezli pěknou zeminu. To jsme rotavatorem smíchali s perlitem.
Odpovědět
Letos jsme si zamakali, to je porad to stejne místo
Odpovědět
Davala jsem poptavku u nas v okoli na nasi zahradu cca 15 x 30 m (vylozene travnik s kvetinami, terasa, bazen, sauna). Ulozny prostor mame z druhe strany domu. Slo mi ciste o rozmisteni rostlin dle svetovych stran, stinu/slunce, hmoty zahonu a rozpis kazde rostliny a keru. Plus predzahradku. Bez vizualizaci, videa. Ceny za projekt se pohybovaly od 8 do 12 tisic Kc. To bylo vloni na jare. Vsichni to byli Ing. ze zahradni skoly (typu Lednice apod.).
Odpovědět
Článek se načítá
Mně stál projekt zahrady 30 tis. Je to jen situace a osazovací plán, bez vizualizací. Postupně podle něj jedeme. Byly to chytře vynaložené peníze. Vybrala jsem si architektku mému srdci blízkou, podle zahrady, kterou jsem viděla a která mě uchvátila. Realizace je ale opravdu hodně náročná a nákladná, ale zase záleží, co si navymýšlíte. Když je to rovinka s trávníkem, živým plotem a s pár záhonky, tak to zas tak hrozné nebude.
Odpovědět
@luckavra no já právě váhám, jak zjistit, co máme za zeminu a jak to řešit - měli jsme tam zahradnici, ta řekla, že tu zeminu nepovažuje za špatnou, ostatně rostou tam krásné květiny a stromy. Ale já bych přece jen chtěla zhodnotit to zavčasu trochu víc...
Odpovědět
@zmrz_lina Ano, Danu zahradní architekti nesnášejí, protože je vidět a je úspěšná. Nemyslím si, že by ty zahrady od ní byly neprofesionálně zpracované a troufám si říct, že svými realizacemi strčí do kapsy velké množství vystudovaných architektů. Má na webu hodně referencí a asi všichni musí uznat, že ty zahrady jsou krásné. A nevím o tom, že by si ona sama říkala architektka. Ale tím ji nechci nijak obhajovat. Podle mě si dělá špatné jméno tím, že má v realizacích folii a nebojí se ji tam dát. Ale když to zákazník chce a nejde mu to vysvětlit, to je věc druhá. Prostě, lidi chtějí mít zahrady "bezúdržbové" a potom to tam dopadá. Nikdo nebude platit realizační firmě, ať na záhony přijde 5x do roka plít plevel. Já tedy folii nepoužívám, zahradu mám malou, baví mě to, ale s plevelem to je hold nekonečný boj 🙂
Odpovědět
@davex Také si myslím, že ty zahrady nemá špatné, ale pro mě jsou všechny stejné, snaží se napodobit Fleru, ale není tam ten nápad. Prostě jede spíš kvantitu než kvalitu, jde vidět, tak toho využívá a lidem se to líbí, a zaplatí to... Ale skoro všechny její zahrady jak přes kopírák. Na druhou stranu když vidím, co dokážou udělat profi zahradnické firmy ještě v dnešní době, tak zlatá Makrlíková.
Odpovědět
@bayt Když ti zahradnice řekla, že máte dobrou zem, tak to zbytečně moc neřeš a buď ráda, že ušetříš...ty peníze se budou hodit jinde🙂 My máme třeba bokem velké množství ornice, které použijeme, pod tím jen jíl a jíl a jíl. Ale někteří sousedi ornici neměli a sadili všechno do jílu a taky jim to roste, takže si říkám, že ta naše ornice bude úplně v poho. Ještě to kytkám vylepšuju trochou kompostu a trvalky letos rostly před očima🙂
Odpovědět
@jenye No ale ona to rekla jen proto, ze tam "neco" roste. Vic jsme to nezkoumali.
Odpovědět
@bayt Tak zkus nějaký rozbor. Myslím, že se dá koupit nějaká sada a udělat doma nebo někam poslat. U nás si zahradnice nabrala vzorek a pak mi jen řekla, že ta naše ornice je v pohodě, ale taky dost jílovitá, takže přidávám trochu kompostu.
Odpovědět
@bayt Zkus se podívat, jak se zlepšuje kvalita půdy v rámci permakulturního zahradničení. Je to, aspoň pro mě, hrozně zajímavé. Protože zároveň využíváš všechno, co ostatní mají jako "odpad", na zahradě. Naopak třeba mně ještě hodně materiálu chybí a to i přes to, že mi sousedi dávají všechnu posekanou trávu, atp. Hodně se mulčuje, používá se biouhel, štěpka. Sám se v tom teprve začínám orientovat, ale ten celkový koncept mi dává smysl.
Odpovědět
@atilius To zni dobre, ja bych mulcovat urcite chtela. Celkove mam radsi prirodnejsi zahradu nez vyumelkovany travnik...
Odpovědět
@jenye Tak já si myslím, že i Flera má ty zahrady hodně podobné. No, ale to se dá očekávat, když přijde zákazník a řekne, líbí se mi tento styl zahrady, udělejte mi to podobně, nebo ne? Z toho potom pramení podobné zahrady.
Odpovědět
@davex Jde poznat rukopis architekta, to asi ano, ale u Flery vidím ty detaily a vždy přijdou s něčím novým. To u Dany prostě nevidím, tam je prostě štěrk v tom nějaká gaura, štipa, levandule...dubové kostky a přenosné ohniště a pořád dokola. A co jí vyčítám je to, že sice v pořadu řekne, že ona by textílii raději nepoužila, ale klient ji chce, tak ji tam dá. Má dosah, jde vidět v médiích, tak by měla mít i nějakou profesionální hrdost a snažit se širokou laickou veřejnost vzdělávat a stát si za svým. Takto je to jen a jen o penězích, bez lásky k oboru. Pro mě nepřijatelné.
Odpovědět
@bayt Takhle teď vypadá naše zahrada připravená na zimu.
Odpovědět
@atilius Moooc fajn 🙂
Odpovědět
@bayt Ještě je docela zajímavé téma Instantní záhony, tam kde není dobrá půda. A navíc jsou to záhony bez rytí. Touhle cestou jsem teda nešli, ani jsem v té době nevěděl, že je 🙂, ale je to určitě cesta, jak mít zúrodněnou část, kde chci pěstovat. O Permakultuře jsou skupiny na FB, jsem v Permakulturní Oaza a pak je k tomu dost videii na YT, články atp.
Odpovědět
Profilova fotka
@davex já nevím, mně přijdou všechny její zahrady stejné, bez ohledu na to, jestli je v podhůří nebo v Polabí. 🤷🏻‍♀️ A s tím černým hadrem - já jako profesionál ve svém oboru taky musím umět klientům vysvětlit, proč něco ano a něco ne. A některé věci, které prostě jsou špatně, nedělat, i kdyby to mělo znamenat, že se rozejdeme. Za mě je x jiných, kteří zahrady umí navrhovat/dělat lépe než ona, jen nemají ten mediální prostor.
Odpovědět
@atilius Jako já nedokážu udržet naživo skoro ani kaktus, takže jako pěstovat si něco je pro mě úplně sci fi a moc to obdivuju 😄 Vlastně nevím, jak to udělám, aby mi nevychcípaly i ty kytky.
Odpovědět
@bayt Je to prostě cesta 🙂 Taky tápeme, zkoušíme, zjišťujeme. Sem tam něco chcípne, sem tam se něčemu daří.
Odpovědět
@zmrz_lina Asi ano. Ale me ted nejde o nikoho konkretniho. Me zajima cena s cim pocitat a zrovna ona tona strankach alespon ma uvedeno.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?