Plevel na pozemku - jak zlikvidovat?

Ahoj, poprosil bych o radu, nějak se nám rozmnožilo to viz. Fotky a nevím co to je a jak to zlikvidovat, můžete poradit? :) Chceme zasadit trávu.. Děkuji za radu
Odpovědět
Pokud ještě nemáte trávu tak Bofix total herbicid nebo Roundup
Odpovědět
Profilova fotka
Ale to je pěkné! Trávník bude bohatý, barevný. Výše navrhované chemické srajdy prosím nepouzivej. Podívej se kamkoliv na internet co to dovede se vším živým v okolí. Mechanicky vyndat, třeba pomocí techniky, nebo poryt a zavezt vrstvu (nebo vrstvicku) ornice, kompostu a můžeš sít. Když se nějaký kořínek prodere do trávníku, vytrhavej, dosívej, nenič. Za A) jde to za B) golfový trávník nezakladas, ne? Spíš pro život, že?
Odpovědět
Profilova fotka
měli jsme trávník podobný, ono když člověk staví, tak nemá čas mechanicky likvidovat.Celý jsme to postříkali Dominátorem (nebo podobnou srajdou, už si nepamatuju), pak připravili k vysetí a vyseli. Nepamatuju si, že by nám cokoliv v okolí chcíplo, ono tam bylo jen bahno ze stavby. A k sousedům se nedostalo nic, tam je furt džungle. Uznávám, že chemický postřik není zdravý, ale pro jednou se nic nestalo a nehodláme to už opakovat ;-)
Odpovědět
@hanluk mně se to strašně líbí x-)
Odpovědět
Roundap, nejlépe dvakrát, jinak budete mít stále problémy, mechanické odstranění budí na me tváři úsměv :-)
Odpovědět
@zuzekk mechanicky odstraňovat?to myslíte vážně?mám pozemek cca 450m2 trávníku a nedovedu si představit než jsme zaseli co tam bylo(podobně co je na fotkách)odstraňovat ručně.seli jsme loni na podzim a neustále s plevelem bojuju.bofix na dvouděložní plevele je zlatej pomocník.
Odpovědět
roundup a pak do vyseté vzešlé trávy travin
Odpovědět
Profilova fotka
@lagys myslím. jednak není nutné a dlouhodobě udržitelné mít všude čistoskvoucí trávu alá anglie a druhak to jde. Ruce, motyky, rejče či krumpáče se už dneska nepoužívají? Všechno snadno a rychle? Bez ohledu na nikoho a nic? A když se pár (desitek) čísel zeminy naveze, těch pár nejodolnejsich prorostoucích plevelu dokáže zlikvidovat kdejakej lempl...
Odpovědět
@lagys To máš teda malou představivost. Máme 1000m2 a udělali jsme to přesně, jak píše @zuzekk. Nejhorší se vytrhalo, pak se to zavezlo trochou a zeminy a tráva se vysela. Co se nám tam nelíbilo jsem pak vytrhali a tráva sama tenhle první nálet udusila a nepustila. Ale jako kdo si chce lít jedy na svojí zahradu, ať si klidně poslouží.
Odpovědět
Profilova fotka
Paradni travnik nic.bych s tim.nedelal My sekame cca 3x za rok a mista kam jsme navezli hlinu tak cca do roka v pohode zarostou
Odpovědět
Tak my trapáci máme zahradu kolem 790 m2 a děláme to zastarale ručně za pomocí rýče, vidlí a motyky. A to máme i jinačí záležitosti, nežli zemědým a hluchavku, takovou bršlici a svlačec na vás. Naše půda patří do 1. stupně ochrany ZPF, nehodlám si hlínu ani podzemní vodu zasírat jedy, které se tak snadno neodbourávají, jak si to všichni lenoši malují. http://www.hnutiduha.cz/aktualne/nova... https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/r...
Odpovědět
@hanluk Tu střapatou potvoru vytrhejte a hluchavku si nechte. Tedy já bych to tak udělal. Hluchavku totiž ještě v trávníku nemám. :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
My jsme na začátku stříkali roundapem, pak navezli hlínu a po roce tam mám hluchavku a macešku... takže to zas takový svinstvo být nemůže. Zahradu máme plnou ptáků a všechno bují jak divoký...
Odpovědět
@slabici No, tím bych si nebyl tak jistý. U Černobylu taky bují příroda jako zběsilá a asi nikdo nepochybuje o špatném vlivu radioaktivity na lidské zdraví. Že se s tím příroda dokáže nějak vypořádat, neznamená, že to není jedovaté. Tuším, že jsem četl, že se karcinogenost roundupu nepodařilo prokázat, ale jiné účinky tam jsou a čistě selským rozumem to beru tak, že když mi něco zabíjí a ničí na zahradě rostliny, tak to moc zdravé nebude. https://www.margit.cz/roundup-ohrozuje/ https://echo24.cz/a/SXEFb/karciogen-n... Ve většině článků o glyfosátu se mluví právě akorát o tom, že není prokázaná rakovinotvornost, ale to mi příjde dost málo....viz ten první odkaz, kde se mluví o další toxicitě v lidském organismu. Hlavní lobby, která se podílí na používání roundupu, jsou zemědělci, pro které je to zásadní přípravek a jeho zakázání by jim prodražilo jejich práci. Tj rozuměj = jde o peníze, ne o zdraví. ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius Černobyl je ale úplně jiná liga.. já jsem jednorázově postříkala zahradu roundapem kvůli založení trávníku a od té doby se mu vyhýbám. Jen jsem tím chtěla napsat, že na jednorázovém rychlém vyhubení plevele roundapem nevidím nic špatnýho. Nedělám to 2x za sezónu ;-) A podotýkám, že nám trávník zakládali odborníci a ti ten roundap použili. Kdyby věděli, že je to svinstvo, co mi zničí všechny stromy a keře okolo, tak to nejspíš nepoužijí, dala bych jim to k náhradě ;-)
Odpovědět
@slabici Ti odborníci jsou ten samý případ, jako zemědělci, o kterých psal atilius. Kdyby to nepostříkali za chvíli, museli by použít těžkou mechanizaci a hodně si fyzicky máknout. Jinak každý organismus dovede spoustu vlivů kompenzovat ještě docela dlouho, než se přetíží a už na to nestačí. Má to tak i příroda. Neonikotinoidy v pesticidech taky zatím nevypadají jako velký problém, ale nebude to dlouho trvat. Navíc je tady faktor kumulace - jedy z pesticidů (co taková Roundup ready kukuřice a výtečný glukózo-fruktózový sirup z ní, který je téměř ve všem, protože fujky zlý řepný cukr), jedy z léků, hormonů, jedy z ropných produktů, jedy z exhalátů atd. Výživný koktejl :-( A proč je tedy glyfosát už několik let v některých krajinách zakázáno používat soukromým zahrádkářům? Proč se na každém návodu k založení květinové louky píše o nutnosti ručního odplevelení a ne pomocí herbicidů? https://cs.wikipedia.org/wiki/Glyfosát https://cs.wikipedia.org/wiki/Roundup zejména odstavec Perzistence v životním prostředí
Odpovědět
@slabici Ale tady přeci nejde o to, že to rostliny nezvládnou. Ale o to, že se to dlouhodobě ukládá v potravinovém řetězci. A je to problém s nadužíváním takového prostředku. Jasně, že zahrada soukromníka je kapkou v moři proti zemědělcům. Ale za prvé, na svojí zahradu to nechci, protože to prostě jed je. A za druhé, co používají zemědělci ovlivnit nemůžu, co používáme my, to můžu. Černobyl je samozřejmě jiná liga, ale chtěl jsem tím poukázat na fakt, že to, jak to přežije příroda neříká nic o tom, jak moc to je nebo není toxické. Právě proto, že Černobyl je úplně jiná liga.
Odpovědět
@hanluk Zajímavé názory tady jsou. Můj je ten, že pokud to zničíš nějakým tím, co obsahuje tu sůl - glyfosát - tedy dominator nebo roundup nebo co jednou, pak přírodě asi příliš neublížíš. Ovšem všiml sis třeba jedné věci? Pokud se do trávy vždy na stejné místo třeba ze pětkrát desetkrát vyčuráš, že ona umře? Je to osvědčený způsob. Pochopitelně takto bys to hubil do smrti. Koupil bych u benzínky adBlue, dal do postřikovače, a šel bych na to takto, je to jen močovina s vodou, nic víc (alespoň to takto uvádějí, ale asi to tak bude, poněvadž to prochází vysokou teplotou, a tam se projevuje kde co). V podstatě přírodní záležitost.
Odpovědět
@ondra_cha :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?