Plevel na zahradě, co s tím?

Letos se chystáme na úpravu zahrady, ale stále nevím jak na to. Ted máme na pozemku původní terén, to znamená, suchou zarostlou trávu, mezi tím spoustu jitrocele, bodláky, a další ošklivý rostliny, co ani nevim jak se jmenujou.. Máme připravený hromady kvalitní zeminy, co se rozhrne na pozemek. Ale, zajímá mě to, jestli máme nejdříve vyhubit tu ošklivou plevelnou zahradu, nebo stačí jen posekat a rovnou zavést zeminou?? Ty bodláky určitě prorostou stejně... Jo a budem navážet cca 30 cm zeminu. Jak postupovat, poradte prosím.díky všem ;-)
Odpovědět
@stuca Idealne je sa pokusit jej najprv zbavit totalnym herbicidom - kludne niekolkokrat po sebe (to znamena postriekat, nechat znova vyrast, znova postriekat) a potom rozviest novu zeminu. Musite ale ratat s tym, ze toho roku to asi nebude :) Da sa tomu pomoct tak, ze to budete zalievat ako travu. Ak to len posekate a zahrniete, budete tam mat uplne to iste.
Odpovědět
Otázka je, co je vlastně plevel...jestle chcete monokulturní trávník, tak víceméně všechno, ale nám se třeba líbí koncept jedlé zahrady....zkuste na to mrknout, třeba vás to taky osloví ;) http://www.ekozahrady.com/jedly_travn...
Odpovědět
Profilova fotka
@deto_oesya proč si stříkat ty chemický sračky doma na zahradě ? =-) :-x stačí, že to používají jezeďáci.... @stuca zbavte se toho největšího plevele, nejlépe i s kořeny či posekáním, rozvozte hlínu, uválcujte, zasejte kvalitní trávník a pravidelně zavlažujte, do třech týdný budete mít pěkný pažit a pak stačí jen sekat, plevel zmizí sám, popř sem tam něco vytrhnete ručně... ale určetě bych tam nesr.... žádnej rondap a podobný sra..... ]-(
Odpovědět
@petrsv1000 Pretoze chcem mat na zahrade travu a nie luku. Ak sa niekto nudi, nech to trha rucne, good luck :D
Odpovědět
@stuca Starý plevel doporučuji posekat, pak navézt kvalitní zeminu a nechat vyrůst plevel. Je naivní si myslet, že v této zemině nejsou semena plevelů. Část jich také přinesou ptáci. Takže raději bych nechala plevel vyrůst, pak určitě postříkat totálním herbicidem, možná i 2x a pak teprve sít. To bych nechala až na jaro. Pokud ale nechcete mít jen trávu, tak klidně realizujte založení trávníku teď. Sekáním se plevelů ale nezbavíte. Máme trávník založený 5 let. Píšu podle vlastní zkušenosti. Rozhoduje ale osobní vize a přesvědčení.
Odpovědět
Profilova fotka
@deto_oesya jde to i bez chemie ;-)
Odpovědět
No, já nevím, my taky občas používáme ten roundap. Někdy to jinak nejde, když má plevel hluboké kořeny.
Odpovědět
Profilova fotka
@fredegar chápu sem tam něco někde stříknout, třeba kolem chdníků a dlažeb, ale postříkat si tím celou zahradu ? =-)
Odpovědět
@atilius Jedlý trávník vypadá zajímavě. ale to nechcem, každopádně díky za odkaz :-)
Odpovědět
Všem děkuji za reakce, round up se mi moc používat nechce, navíc bych ho tam musela nalít litry...asi zkusíme vyrýt to největší zlo a pak posekáme a navezeme hlínu... počítám s tím, že asi vyrostou zase i skrz zeminu ty hnusáci co tam nechcem-tech se asi nikdy úplně nezbavíme, chcem trávník takový, abych tam mohla pustit dítě a nepopíchalo se někde..
Odpovědět
Profilova fotka
@stuca kdyby si viděla čím jsme lezli jako děti my a jak sme byli popíchaný, spálený od kopřiv, poškrábaný od šípků když jsme vymetali meze, to dnešním dětem na šlechtěném trávníku s pampeliškou a sedmikráskou nehrozí :-D Já myslel, že ti jde spíše o vzhled :-) Děti si musí něco zažít a také něco vydržet ;-) myšleno v dobrém :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius Krása.. ne že bych si hned vařila večeři z trávníku, ale rozhodně jsem všema deseti pro přírodní zahrádku se zdravou květenou a zvířenou než pro vyumělkovanou zeleň, která často ani do našich přírodních podmínek nepatří a ještě k tomu je otrávená chemickýma sr.....a, kterých je už beztak kolem nás víc než dost.
Odpovědět
Článek se načítá
@deto_oesya @fredegar @jitule23 @stuca jmenuje se to motyčka a ruce :-D :-D no jo jenže ono je lepší si zničit celou zahradu že? (roundup ani jakýkoliv herbicid se opravdu ze země neodpaří či nezmizí bez následků...) ...pokud chcete někdy na zahradě něco pěstovat či pěstujete, tak dobrou chuť.. :-| zahrada vyžaduje trochu práce... my udělali skrývku, vykopali bodláky a plevel (cca hoďka práce), navezli ornici, zaseli trávu a rostliny. tráva vzešla krásná, bez minima bordelu, po třech týdnech jsme sekali...pravidelným sekáním se plevel také částečně ničí.. ;-) ;-)
Odpovědět
@luckydaisy Ono taky zalezi o jak velkou zahradu se jedna,rucne vytrhat treba 2000 m2 neni zadna sranda. Jinak ja taky trham rucne,poctive s koreny,rundup pouzivam az kdyz neco roste po mem zasahu a nemam sanci dostat se ke korenum. Ale souhlasim ze motyka a ruce jsou jednoduche reseni na hubeni plevele ;-) :-D
Odpovědět
@orchideas1 proto jsme si taky pořídili zahradu, kterou dokážeme při práci a koníčcích naplno zvládnout ;-)...prarodiče mají obr pozemek a vše pleli a plejí ručně, dřív to bylo normální...ze začátku prostě vše dá práci a že to nejde? nesmysl, jen se musí chtít...jako se vším...:) :-) já chápu, že roundup je rychlé řešení, ale to je tak jediné...stačí si projít pár diskuzí, přečíst složení....třeba v zahraničí je zakázaný, ale pro čr samozřejmě v pořádku...všude je chemie dost, tak je škoda, když je i na zahradě |-| (obzvlášť když se tím prolije celá plocha)... :-.
Odpovědět
@luckydaisy Souhlasim,dneska jsou vsichni hrozne vytizeni a nemaji na zahradu cas,v tom pripade je pro ne lepsi mensi zahradka nebo dvorek. My mame pres 1000 m2,jsem na materske,pracuji z domu,domacnost atd,ale vecer dam spat syna a zakleknu na zahrade a trham rucne. Taky nejsem priznivcem chemie,pouzivam jen tam,kde se plevele nemuzu zbavit normalni cestou ;-)
Odpovědět
Pozemek máme celkem něco málo přes 1000 m2, stojí tu už barák :-) takže samotná plocha kde bude trávník je cca 600-700 metrů. Samozřejmě, že motyčka je nejlepší řešení, ale to je v plánu až na takové ty drobnější každoroční jarní úpravy..Mě šlo spíše o tu celkovou plochu a nejlepší, nejpraktičtější a nejfunkčnější řešení..
Odpovědět
@petrsv1000 to mi povídej, jsem z vesnice, kde naši měli (ještě mají) hospodářství a dům hned u lesa a rybníka, tam jsme si taky jako děti zablbli, škrábance a jiné byly na denním pořádku ;-) a rozhodně nechci o tuto zkušenost připravit našeho syna, kousek za domem je les, louky, skály...příští rok až povyroste tam bude trávit s tátou léto-ať si zvyká :-) ... je jasný, že na zahradě šípek a kopřivy nechceme :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Zkoušeli jste někdo http://www.agrostisobchod.cz/zahradni... ? Partnerka mě nutí se zbavovat plevele ekologicky. Podle mě to né úplně funguje. Jediný co mě napadlo, tak zkusit vypalovač. Ale nikdo kolem mě to nepoužil. Nevíte, jestli to funguje či ne?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?