Praktické řešení svahu

Dobrý večer všem :) Obracím se na Vás, jestli máte někdo tip na řešení mých nejspíš nereálných požadavků zahradníka amatéra :) Na zahradě máme svah (viz foto), ten největší sešup napravo jsme zpevnili zídkou z kamenů. No a teď přemýšlím, jaké by bylo nejlepší řešení jak pokračovat - pokud možno co nejjednodušší, co nejlevnější a hlavně co nejpraktičtější a nejméně náročné na údržbu (zahradu chceme především k relaxaci). Na zahradě má volný přístup pes, který je teď zvyklý po svahu běhat, takže bych se raději vyhnula něčemu náchylnému k polámání - jsem proto trochu skeptická ke skalkové zahrádce, což byl původní záměr. Zatím mě jako nejlepší řešení napadá buď rozmístit kameny po celé délce - jednak se ale bojím, že to bude působit moc tvrdě na tak velkém prostoru. Druhak se bojím, že mezi kameny bude prorůstat hodně plevele a já budu jen chodit a plít. Jako druhé řešení mě napadá nechat to zatravněné, není to ale moc pohodlné pro sekačku. Pokud budete mít nějaký praktický tip nebo foto Vašich svahů - vše vítám :)
Odpovědět
Profilova fotka
my necháváme zarůst skalníkem, mezi kterým mám okrasné keře, ale jsme na začátku, zatím nic ke koukání tam není
Odpovědět
já bych to udělala terasovité, na jedné straně schody a třeba 2 terasy, tam trávník(už by se sekal lépe) a zbytek nějak osázet. Nebo v jedné části pak udělat užitkovou zahrádku :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Vykoukat psí cestičky, ty mu tam nechat, jinak skalku.. naši dokuď měli velkého psa, tak zahrada teda žádná hitparáda - je to s nimi téžké ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Dal bych mulcovaci textilii nebo rohoz a skalniky a jine male a plazivekere. Tim tam neporoste tolik plevele a postupne to zaroste. Tam kde pes beha tombud vybeha nebo prestane :-)
Odpovědět
Zdravím, my taky máme od poloviny pozemku svah, protáhlejší než máte vy na fotce, nicméně v jednom místě je i docela prudký. Řešit to budeme tak, že tam vysadíme zeleninu a ovocné stromy, případně nějaké keříky. Manžela ještě napadlo udělat v tom svahu sklípek (výšku by na to i měl), ale to je spíš hudba budoucnosti. :-) Ten váš svah mi přijde ideální na nějakou hezkou skalku s keříky, nahoru k plotu bych dala třeba nějaké smrčky Vpravo jak máte tu zídku to přímo vybízí udělat sklípek :-D
Odpovědět
Díky všem za nápady! :) @littleluu9 Teda sklípek, to je bomba, to by mě snad nenapadlo ani v nejdivočejším snu a to s přítelem oba víno milujeme :) Nezjišťovali jste k tomu i něco blíž? Myslím, jestli je na to potřeba stavební, povolení, projekt atd? U nás je teda další komplikace, že hned za plotem je hlavní silnice bez kanalizace. Zhruba v půlce svahu je vidět roura - na dešťovku. Takže nevím, jestli by takový velký zásah prošel :/ No zatím asi jako nejreálnější a nejjednodušší uvažuju nějaký odolný popínavý keř :)
Odpovědět
@filigranologie Povolení nebo ohláška je na to potřeba určitě (hlavně asi právě kvůli tomu vedení v zemi, abyste něco nepřekopli), ale myslím že úřady vám to komplikovat nebudou, je to jen sklípek :-) K vám by se tam úplně krásně hodil, přesně jak máte tu zídku :-) Jinak co se týká té roury na dešťovku, mělo by to být vidět v územním plánu, jestli vám tam vede nějaké oficiální potrubí - je totiž dost možné, že je to pozůstatek něčeho co už nefunguje a dalo by se to odstranit. Na územním plánování by vám určitě poradili :-) A pokud oba milujete víno tak není co řešit :-D Tady jsem našla nějaké články :) http://www.svepomoci.cz/stavba-domu/h... http://www.merit-slatinany.cz/postavt...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Profilova fotka
Zdravím po skoro roce, třeba už to není aktuální, ale ať nezakládám nové vlákno na stejnou věc. Manžel objevil toto http://www.kb-blok.cz/srv/www/content... budeme z té řady využívat minishelf na různě vysoké zídky před plotem, u příjezdové cesty a za terasou ( nás jen cca 50-75 cm), je to samonosné a dá se to osázat květinami, sklon si přízpůsobíte jak potřebuje. Cenově při menší šířce to také není tak zlé v porování s klasickým bet. plotem s podezdívkou. Pokud už má někdo případně osobní zkušenost s tímto systém uvítáme reference než se do toho pustíme :).
Odpovědět
@tulda27 taky budeme resit obdobny problem, svah mame na jih a zatim tam je skalka. S kytkama do betonovych tvarovek bych nebyla moc hrr - zalezi kam je svah otoceny- slunicko umi ten beton krasne rozpalit a pak v tom nic moc nevydrzi. Mozna, kdyz tam bude dost zeminy, nebo kdyz bude mit vegetace moznost prorust az za beton... Takze bych vybirala neco, co ma koreny do hloubky a sazet na podzim, kdyz uz neni slunko tak silne a rostliny maji cas zakorenit.
Odpovědět
Profilova fotka
Díky moc za radu :) my tam asi ani nic moc nedáme, budeme je dávat hodně na "těsno". Možná kolem té cesty, kde to bude částečně i ve stínu. Uvidíme, já to spíš dávala jako příklad řešení. Manžel to někde tady kolem nás viděl už porostlé, takže i to jde (jezdí hodně na kole a sbírá inspirace). Mě na tom nejvíc zaujalo, že to je samonosné což u našich celkem tak 100 m bude dost výhoda.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?