Příprava a zatravnění jílovitého kamenitého pozemku

Dobrý den. Máme pozemek s jílovitou půdou a spoustou kamenů, místy i stavební suti. Pozemek je na kopci a kopec byl asi uměle protažen a zkosen, ať vznikne rovnější parcela. Navíc zde stál dříve kravín. Zkoušel jsem kameny vybírat, ale je to nekonečné. Navíc si říkám, že vysbírám kameny, ať si je použije soused, pak pozemek srovnám a můžu sbírat znovu. Jak postupovat před a při zatravnění takového pozemku? Jaký způsob je nejlepší a jaký nejlevnější? Děkuji.
Odpovědět
1
2
@jose10r Nejlepší bude stáhnout horní vrstvu bordelu a navezt aspoň 20cm kvalitní zeminy, resp. čím víc, tím lip.. Nebude to nejlevnější, ale nebudete si za pár let vyčítat, že jste měl zahradu založit pořádně.. 🙂
Odpovědět
@japona máme 700m. Jedna firma nám řekla navržení zeminy vysetí trávníku za asi 150tis. Druhá firma řekla, ať si pozemek srovnáme a zbavíme kamenům a oni nám paní udělají trávník za 65tis. - navržení 12tun substrátu, promíchání s původní zeminou, výsev pod.
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám sice jen asi 250m2 a taky na navážce,ale nechal jsem 15-20cm strhnout,pak přivést asi 4 tatry zeminy a jednu křemičitého písku a to pak 4 měsíce pěkně ručně přes síto ještě proséval, rozvážel,válcoval,rovnal až jsem byl spokojený.Na zasetí trávníku firmu nepotřebujete, stačí to pořádně nastudovat a nešetrit na osivu a hnojivu. Trávník vás vyjde na pár tisíc.
Odpovědět
@oskar83 my máme 750m, takže když odečtu zimu, tak by z pár měsíců bylo víc než rok. Když strhnu 20cm, tak pod tím bude další vrstva s kamenem. Spíš uvažuju, jestli jen nevybrat větší kameny a pak tu zeminu navést. Větší polovinu pozemku budu mít právě asi 15cm pod výškou dlažby, takže bych nemusel odvážet, ale jen přivezl novou.
Odpovědět
@jose10r Jak tak na to koukám, bude to dost pakárna, ať uděláš, co uděláš. Celkově to vypadá dost jílovitě, předpokládám, že to tak bude i do hloubky. Tím pádem, cokoli zasazené, bude mít problém. Jako jde to, máme taky jíl, ale je to dost komplikace. Zbavit se kamenů a toho největšího bordelu je určitě dobrý nápad. Protože, i když to zavezeš, tak při jakémkoli kopání na stromky, keře, na cokoli jiného, to budeš stejně pracně vyndávat. Chtělo by to pak na to navézt aspoň nějakou lepší hlínu a vysadit trávu. Ale.....pokud vysadíš do téhle půdy klasický trávník, tak to podle mě bude problém. Buď bude schnout nebo hnít - podle toho, jaké bude počasí. Ono totiž to má stejně hluboké kořeny a vytvoří to jakousi homogenní vrstvu na jíle. Voda steče pod ní a bude mezi touhle vrstvou a jílem. Který nepropustí skoro nic. To znamená, že sem se hodí trávník s rostlinami, které mají i hluboké kořeny, aby to "nakypřily". A tím pádem to bude i odolnější proti plísni a v suchu zase proti vysychání. A zároveň různé rostliny dostanou do téhle chudé půdy minerály a potřebné živiny. Bude taky dost pomáhat mulčovaní.
Odpovědět
Profilova fotka
Tohle jsme meli taky... vybral jsem kameny... navezl 10 tater hliny a rozvozil po zahrade (usetril jsem za bagrik).... i tak to vyslo asi na 80 tisic (pozemek mame 900m)
Odpovědět
Chtělo by to tak 15-20cm kvalitnější půdy nahoru. Na pěkný trávník nemusí být přímo trávníkový substrát, ale je to lepší, samozřejmě. Jinak zeminu + křemičitý písek frakce kolem 1 mm (ne 0-1, ale třeba 0,3-1, to je už docela OK). Záleží ale, co od toho očekáváš. Pokud jen obyčejný trávník, tak stačí kvalitní zemina a postupně tam ten křemičitý písek dostaneš. Bude si to i dost sedat.
Odpovědět
Díky za rady. A promíchání 12tun substrátu se starou zeminou je blbost?
Odpovědět
@jose10r Fakt si to chceš hned nechat zlejt a otrávit totálním herbicidem?
Odpovědět
@atilius to mi nabídla firma, která se tím živí. Já nevím, jestli to je špatně a jak to udělat případně jinak.
Odpovědět
@jose10r Takhle - bude tady spousta lidí, co ti řekne, že to tam taky vylili, a že je to v pohodě. Podle mě to v pohodě není. Já bych si do vlastní půdy jed, který hubí plevel, nedal. Jsou to karcinogenní látky. A jiná cesta? Na kolena a vyplet. Je to otrava, ale žádný jedy. A pak samozřejmě pomáhá sekání.
Odpovědět
@jose10r firma ti totální herbicid nabídne, protože pokud tam nebude, vyroste ti tam hromada plevele, který v té půdě je. On ti tam ale vyroste tak, jako tak. Protože pokud pozemek postříkají, potom ho zkultivují, vyhrabou na povrch nová semínka, které když se dostanou na vzduch, vzejdou. To se právě dělá tak, že se nejdřív pozemek postříká, pak se zkultivuje, počká se, až vzejde plevel a postřik se opakuje. Já jsem ale vyloženě postřik nechtěl a jde to. Mám ale jen 300m2 trávníku. Pokud se ti tam potom objeví plevel, kterého se nejde lehce zbavit (jetel apod. plazivé), pomůže menší zlo, selektivní herbicid. Je dobré chytat ten plevel u zrodu, nenechat vysemenit. A mnoho plevelu dominantní trávě ustoupí. Zvážil bych, jestli opravdu chci na zahradě 740m2 trávníku, nebo si tam udělám nějaké trvalkové záhony, skalky, jezírko, apod. Pak zvaž, jaký ten trávník chceš mít, protože pokud nebudeš mít automatickou závlahu, v létě to nebude moc krásné. To jde ale vyřešit zase volbou vhodné směsi. Třeba kostřavy jsou méně náročné na vodu, pohledově mi připadají hezčí, než jílky, nesnesou ale zase větší zátěž. Možná bys mohl nejdřív specifikovat, jakou máš představu s celým pozemkem, k čemu chceš trávu využívat, zdali budeš mít automatickou, nebo pravidelnou závlahu, apod. 🙂
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@jose10r Zdravím, udělal bych si nejdřív projekt ( plán ) na celou zahradu, abych věděl kde budou záhody, tráva, terasa, domek na nářadí, cestičky atd. K tomu bych zapřemýšlel a poradil se s někým jak vyřešit čelní nebo boční oplocení pozemku a to včetně výšek. Z toho alespoň zjistíš kolik hmoty zeminy budeš muset odvézt nebo přivézt. No a podle plánu si pak můžeš rozfázovat budování zahrady po etapách a v okamžiku kdy na to mám peníze. Jinak mít 100% trávníku je mít 100% povinností ( sekat 2-3x týdně ) Zbavit se nějakého bordelu budeš muset i tak.
Odpovědět
Profilova fotka
Ferdinand Leflér radil na jílovité půdy navést hromadu štěrku a rovnoměrně ji zapracovat do země, aby lépe vsakovala vodu. Co se týče plevele, také bych se vykašlal na všechny ty herbicidy. Měl jsem hodně zaplevelený pozemek (pýr, přeslička), ale postupně se mi ho podařilo postupnou údržbou trávníku potlačit. Zahradu mám 1130m a zas taková hrůza to nebyla. Jen to chce svůj čas. Jinak pokud nechcete zakládat zahradu hned, ale třeba až za rok, tak ideální je pozvat si traktor, zahradu zrýt a zasadit tam brambory. Ty se o většinu plevele postarají za vás a ještě budete mít úrodu.
Odpovědět
Profilova fotka
Zrovna dneska o tom mluví na streamu na youtube. Kdyby zaujalo, tak otázka číslo 1, čas 3:25. https://youtu.be/_rL6CzSSR0I
Odpovědět
Profilova fotka
No máme dost stejnou půdu, navíc fakt plnou kamenů. Chlapi na to měli speciální stroj a ten ty kameny vysbírával. Dělali to fakt pečlivě. Za 2 dny měli hotovo. Dělal nám to kamarád, takže to stálo do 12000 Kč komplet asi 1200 m2. I se stroji, trávou, prácí. Půdu novou nenaváželi ale je to asi na té firmě, co ona upřednostní . Ale v tomhle se nevyplatí šetřit..
Odpovědět
@jose10r Já bych to udělal takto: - celé bych to nechal něčím přeorat, protože to bude určitě udusané. Vysbíral bych kameny, co jsou vidět. - pak bych tam nechal navézt cca 15 - 20 cm kvalitní zeminy, na které bych založil trávník. - na herbicidy bych se vykašlal. - tráva bude v pohodě. Pro stromy a keře je třeba vykutat díru větší a zasadit do substrátu. Ono to poroste. Pokud někde bude záhon, tak bych vykutal "bazének", aby tam té kvalitní půdy bylo více. Rozhodně bych na této půdě nic nezakládal. Trávník rychle vyčerpá živiny a (i když budete hnojit), tak brzo začně být slabý a začně živořit. V létě bude nic moc. V zimě se nemohu zbavit sněžné plísně. Něco Vám tam za pár let poroste, ale trávník bude neduživý a málo odolný.
Odpovědět
Profilova fotka
@jose10r také záleží na tom, co tam chceš mít a jak rychle. Také máme jílovitý a kamenitý pozemek. Ale je velký, tak navážet tam zeminu by bylo dražší než dům. Takže kameny postupně sbíráme, tráva se jenom mulčuje (a není to tak, že by živořila), kde sázíme stromy nebo keře, děláme větší jámy a vysypáváme kompostem a substrátem, a někde ani to ne - třeba rakytníky nebo kamčatské borůvky nepotřebují vůbec nic. Pro zeleninu máme záhony ohrazené, mírně vyvýšené, aby se nemusely dělat bazény, taky s kompostem, hnojem a také na ně svážím veškeré krtince (dokonale prokypřená zemina). A ta rada s vysázením brambor jeden nebo 2 roky je dobrá, brambory velmi zlepšují kvalitu půdy
Odpovědět
Díky všem za rady
Odpovědět
@jose10r Až budeš dělat jámy na keře a stromy, tak se v jílu doporučuje dělat hvězdicovitý tvar, nikoli jen jámu. Aby se měly kořeny kam roztahovat.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
@honzik75 tak půjdu touto cestou. Bordel jsem odvezl. Zůstalo tam trochu pěkné ornice s šutrama. Tu rozvezu, ať se dostanu i k udusanému jílu pod ní. Půjčím si kultivátor, vizte foto, a chci to projet. Bojím se, že to nezvládne ten udusaný jíl, ale nemám zkušenost. Vysbírám velké šutry. Pak na to mám dovést a rozvést ornici? Nebude to hrbolaté? Ta ornice výplní ten rozoraný jíl? Potom hráběmi porovnat hlínu, rozsypat osivo a uválcovat? Ta hlína bude z pozemku, kde 5 let nikdo nesekal, takže to budeš samý plevel.
Odpovědět
@jose10r Jestli je tam fakt echt jíl, tak si myslím, že ten kultivátor nepomůže. Suchý je tvrdý jako beton a rozmlátit to nejde, mokrý se lepí na ty nože. Jsou asi tak dva dny v roce, kdy je jen lehce vlhký, že by to mohlo jít. 😄
Odpovědět
@atilius tak co s tím tvrdým zmetkem?
Odpovědět
@jose10r Než se jebat s kultivátorem, poprosil bych místního zemědělce (jestli tam nějaký je), jestli by to nezoral a nepovláčel. Vypadá to dle fotek, že by to u Tebe mohlo jít. Já jsem rotavátorem dělal asi jen 100m2 na částečně utužené zemině a byla to pakárna.
Odpovědět
@jose10r Upřímně moc nevím, já jsem na to nakonec navezl trochu zeminy a neřešil to. Možná by ti mohl pomoct ještě někdo z nějakého zahradnictví, kdo se zabývá kultivací zahrad, že by měli nějaký fakt silný stroj. Jenže průšvih je pak v tom, že z toho jílu budeš stejně mít hroudy a to zase budeš potřebovat nějak rozbít. Jinak se do jílu doporučuje namíchat malá frakce štěrku. My jsme to nakonec "kultivovali" a kultivujeme tak nějak z vrchu. Hodně pestrým trávníkem, kde je spousta druhů rostlin a mají hluboké kořeny. Dokonce se na to dá krásně využít pampeliška, kdysi jsem o tom četl skvělý článek, ale už ho nemůžu najít. Bylo tam něco ve smyslu, že kořen hodně funguje jako akumulátor živin a ve chvíli, kdy ta půda už má, co potřebuje, tak pampelišky samy zmizí. A pak hodně mulčovat a vytvářet tu úrodnější vrstvu.
Odpovědět
@atilius @davex zahradník mi řekl, že to nemám řešit, když bude 20cm ornice, Ale pak zas řekl, že by to bylo lepší rozrýt. Tak já nevím. V některých místech jsou koleje z bagru, tam se pak bude držet pod ornicí voda a bude to na houby? Možná to moc řeším. Sousedi si zaseli trávu přímo na ten ztvrdlý jíl. (Ale taky to vypadá jak měsíční krajina a ne trávník)
Odpovědět
@jose10r No, jak říkám, je to na houby. Máme to taky tak. A po bagru, a vůbec těžší technice, to prostě nešlo ničím nakypřit. Další věc je, že jak to rozreješ a srovnáš, tak to nesrovnáš jako sypkou půdu a bude ti to různě sedat a dělat prohlubně. Když dáš na to ornici, tak ta voda se pak drží hodně na úrovni ornice/jíl. A právě v těch místech ta tráva pak plesniví, když je mokro, nebo usychá, protože se pořádně pod jíl nedostane, když je sucho. I proto si myslím, že do takového terénu je vhodná právě ta polykulturní tráva, která má různě hluboké kořeny, takže to naruší do větší hloubky. A je taky mnohem méně náchylná na chudou půdu. A když se seká na rozumnou délku, tak je v pohodě i na chození.
Odpovědět
@jose10r Když tam bude 20 cm ornice, tak bych to už neoral, jen to třeba povláčel a trochu narušil ten rostlý terén. 20 cm je dostatek jak pro trávu, tak většinu trvalek apod. Pro stromy stejně budeš kopat jámu větší.
Odpovědět
@davex na to vláčení bude ale potřeba taky nějaká technika, co? Kdybych to tahal hráběmi, tak to je jak jezdit hráběmi po chodníku.
Odpovědět
Jo, souhlas s tím, že jestli máš možnost tam mít 20cm ornice, tak je to v pohodě. Ale na druhou stranu pokud to budeš kupovat a vozit odněkud, tak to bude balík. U nás je zahradní zemina 350Kč/1t. 20cm na plochu 500m2 je objem 100m3, tj hrubě 150t, tatra tuším uveze 12t, takže nějakých 13 otoček. Hrubě bude cca 40Kč/km a budou počítat tam i zpět. Tak když to budeš vozit z 20km vzdálenosti, tak materiál tě vyjde na cca 50t a doprava 21t.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?