Problém s trávníkem

Zdravím, poradi mne někdo se suchými skvrnami v trávníku? První se objevily po zimě, od té doby stále přibývají. Travnik je vertikutovany 2x ročně, hnojeny, automatická závlaha. Diky za reakce.
Odpovědět
1
2
To vypadá asi na travní plíseň.
Odpovědět
@k2mb taky si to myslím, mate nějaké doporučení nebo osvědčené řešení?
Odpovědět
Ne,já s tím zkušenost nemám,ale když koukněte na net, určitě bude nějaký postřik.Vim, že to měl kolega v práci,ale jen na pár místech na chalupě a něčím to stříkal.
Odpovědět
Profilova fotka
@danadan nechat travnik svemu zivotu, nehnojit, nevertikulovat, sekat 2-3x za rok, nezalevat, vysledkem bude ze si to priroda zaridi sama :-)
Odpovědět
@geodett Přesně tak, ty "americké" trávníky jsou největší zlo.
Odpovědět
Je to rebel! @geodett :D ....jinak souhlas. Místa, kde se chodí sekat častěji a výsledkem je pěkný odolný trávník druhově pestrý (=odolný)
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett @atilius @skunkos Takových jako vy (já) je tady (resp. obecně) bohužel velmi málo. Škoda. Osobně i kosím a nemůžu si to vynachválit - pohyb, relax...
Odpovědět
Profilova fotka
@awakened ja nekosim, ale manzelka ano, takze sekacku nase trava videla jednou pred 3 lety kdy jsem to vzal krovinakem pro srovnani davam par fotek, jasne nejakou dobu to trva, ale krome hliny a hrabani se tam nikdy nic nesazelo ani se to nekropilo
Odpovědět
@geodett diky, ale potřebujeme krátce střizeny hustý travnik, takže travnik louka určitě ne.
Odpovědět
@skunkos nevím, v čem je pesteny travnik zlo, každý preferuje něco jiného. Řešil jsem, zda nemá někdo zkušenost s tímto problémem, váš komentář k tomuto tématu je mimo. Mne se například strašně nelíbí bungalovy s valbovou střechou ve smoulich barvách, napr. ostré žluté, ale určitě bych nikde nepsal, ze se jedna o zlo.
Odpovědět
@k2mb diky, už jsem něco našel, je tam víc variant, zajímalo me, zda nemá někdo nějakou konkrétní zkušenost
Odpovědět
Já mám rád spíš na dvorku divočinu, ale projít se u známého po trávníku bosý je slast pro nohy. On ale trávu miluje více, než manželku :D Tak nesuďte a radši poraďte. Vypadá to na plíseň, raději bych šel za odborníkem.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
a co zvířatka a jejich moč?...
Odpovědět
@danadan V čem je pěstěný trávník zlo? Hezky je to shrnuté v tomto článku: https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnos... A srovnání se srubem je mimo, to je věc estetická.
Odpovědět
Není to spálené od hnojiva? Muže se ti stát, když na tom listě mate víc hnojiva pohromadě a hned se to nerozpusti...
Odpovědět
Profilova fotka
@danadan Šmoulí barvy jsou tak maximálně "zlo" estetické :-), v případě pěstěného trávníku chtěl @atilius asi říct, že jde o "zlo" ekologické, zejména v dnešní době. Asi by měl mít člověk dostatečné informace a pak se rozhodnout, jak si to udělá a obhájit si to hlavně sám před sebou. Každopádně zalévání trávníků pitnou vodou v době sucha je podle mého názoru skutečně zlo (bez uvozovek). A bez prolívání vodou tyto monokultury nevydrží / nevypadají tak, jak mají. Co si pak kdo na trávu sype, to je jeho věc, ale škodit tím může nejen sobě, ale i svému okolí. Vlastně by mě opravdu zajímalo (ve vší slušnosti), proč potřebujete hustý krátce střižený trávník? K těm skvrnám - moč zvířat mne taky napadla, ale je otázka, zda je takový "pachatel" ve vašem případě a moč by musela být hodně agresivní.
Odpovědět
Taky tipuju plíseň. Od moči by to bylo spíš rezavé. A určitě ne od psa, ten si vybírá keře, kytky ... něco vyvýšeného. Nemusíte zrovna kosit, taky nekosím, ale tomu trávníku chybí trochu života - nějaká sedmikráska, pampeliška ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@viados já mám psa a i když očůrá kde co, čůrá někdy i pod sebe. Fakt je ale ten, že tohle nejsou kolečka od moči, tam tráva zůstane, jen je "zeschlá", ať se jedná o psa nebo fenu (tu mám taky).
Odpovědět
@danadan podle fotek je to plíseň, chce to nechat vyschnout a postrikat něčím proti plísni.. Nebo si tam udělejte Boubín, jak Vám tu někteří radí:D
Odpovědět
@lazlo taky mne to napadlo, ale začalo to uz po zimě, když slezl sníh, to jsme ještě psa neměli, teď máme 4 měsíční fenku, takže za ni to nejde😊
Odpovědět
@atilius takových textu jsou na webu spousty, znám je, ani jsem to nemusel dočíst, mám na ne svůj názor a to si myslím, ze se chovám a ziju relativně ekologicky. Úplně nevím, o jakem srovnání se srubem píšete, s tím nemám žádný problém, ale ja jsem svým komentářem měl na mysli to, ze jsem vznesl konkrétní dotaz na problém s trávníkem a dostalo se mne reakce, ze mám na zahradě zlo. Proto jsem psal napr. o barevných bungalovech, které se mne nelíbí, ale absolutně by me nenapadlo vstupovat do diskuze o barevných bungalovech a psát tam komentáře, ze je to zlo pro urbanismus a ceskou architekturu. Chtěl jsem pouze poradit s mým problém od někoho, kdo s tím ma nějakou zkušenost, ne aby me někdo peskoval, ze mám pesteny travnik. Čtu tady spoustu diskuzi, ale pokud nemám co říct k řešení problému, tak neříkám nic.
Odpovědět
@mavanka nene, od hnojiva určitě ne
Odpovědět
@awakened výše jsem popsal, o co mne šlo. K vašim otázkám - zahradu zalévam vodou ze studny, pitnou vodou bych zahradu nikdy nezaleval, hnojim poměrně drahým údajně ekologickým hnojivem s certifikátem, v zahonech mám spousty květin, keřů a stromu, které jsou teď doslova obsypany včelami a jiným hmyzem, každou chvíli přijde dítě ze zahrady s zihadlem. Cele léto chodíme a běhame po zahradě s dětmi bosy, travnik je zatezovy, hrajeme na nem fotbal, badminton atd. Proto tedy tento typ trávníku. Jo, a taky se mne hodně libi😊
Odpovědět
@viados ano, je to zřejmě plíseň
Odpovědět
@danadan Ale to, že nevidíš, že to k věci je, není úplně můj problém ;)
Odpovědět
@zmrz_lina diky, ze jste mne potvrdila, ze by to nemělo být od psa, trochu jsem naši Aylu podezrival😊
Odpovědět
@jaroslav1987 jo Boubín, když změna, tak poradna😊
Odpovědět
@atilius no tak ja hlavně vidím, s kým mám tu cest😊
Odpovědět
Profilova fotka
Takhle podle fotky je to plíseň sněžná. Ale je dost netypické, že by se rozrůstala ještě takto v létě. Nemáte tam moc vlhko? Pokud to tak opravdu je, tak ideální je prevence. Před zimou vyčesat z trávníku biologické zbytky a pohnojit dusíkatým hnojivem. Napadenou část už asi nezachráníte. Tam bych napadené části odstranil a dosel. Ideálně kostřavou, která není na plísně tak háklivá.
Odpovědět
@jakuda taky si myslím podle toho, co jsem nacetl, ze se jedna o plíseň sneznou. Na podzim jsem postupoval přesně, jak jste popsal. Vlhko by tady být nemělo, jsme z Jižní Moravy, je to tady spis Sahara. Určitě to budu muset odstranit a dosit, ale asi až na podzim, ted v tomto počasí to je bez šance.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?