Realizace studny

Prosím o radu ohledně realizace studny. Pozemek je blízko řeky Moravy (cca200m) soused ma starší dům a kopanou studnu 6m a říkal, že má vody vždy dost. Moje představa by byla studna, která by slouzila na kropení zahrady cca 800m2 a do domu na splachovani a teplou vodu, studenou bych bral normálně z řadu. Je tohle vůbec reálné? A jakou zvolit studnu - tu povrchovou nebo tu hlubinejsi? Vrtanou nebo kopanou? Děkuji
Odpovědět
No v první řadě pokud si představujete že budete z jedné baterie vypouštět studenou z řádu a teplou ze studny, tak na to zapomeňte, okruhy musí být od sebe naprosto odděleny, takže je možnost mít vodu z řádu např. zavedenou do kuchyně na vaření a do umavydel a ze studny do ostatních odběrných míst za předpokladu, že ty řády budou samostatné oddělené. Jinak co se týče provedení studny záleží i na složení podloží (štěrky, jíly, skála?) a podle toho a hloubky předpokládané studny volit zdali vrtanou a nebo kopanou, jelikož u vás nebude požadavek na nějakou excelentní kvalitu vody a soused evidentně nemá problém s kvalitou vody z mělké zvodně, tak ve vašem případě nemusíte také nějak extra do hloubky a zvolit buď také tu kopanou a nebo si nechat udělat vrt s dostatečným přítokem, musíte porovnat cenové nabídky.
Odpovědět
@rimmer díky za info, pokud jsem to pochopil správně, tak potřebuji do kuchyně vlastní ohřev vody?
Odpovědět
@jaroslav1987 Jistě, to se dá ale řešit nějakým průtokovým elektrickým ohřívačem pod baterii, na trhu je jich celkem dost.
Odpovědět
@rimmer díky to vim, ze neco takového existuje. A z jakého důvodu musí být oba okruhy oddělené? Kdyby např. nebyla voda ve studni, slo by to udělat, tak aby se i tento okruh dal komplet přepnout na městskou?
Odpovědět
@jaroslav1987 studnicni se nesmi propojovat s tou z radu, aby se nejakym zpusobem studnicni nedostala do radu.. takovej je predpis..
Odpovědět
@jaroslav1987 Legálně ne. Jde o hygienu, představte si, že máte kontaminovanou vodu ve studni (spadla vám do toho mrtvola zvířete, unikla tam nafta, hnůj, apod.) pokud by okruhy nebyly od sebe odděleny, tak nemůžete zabránit kontaminaci i veřejného vodovodu. Tedy žádné přepínání, alespoň legální cestou ne.
Odpovědět
@rimmer misadan díky za informace, zní to logicky.. ještě dotaz, pokud má soused 6m kopanou, jak hluboký cca by musel být vrt? Pochopitelně pokud by byla voda ve stejné hloubce..
Odpovědět
@jaroslav1987 Záleží na tom co je tam za podloží, pokud je to štěrk či nějaký písek, tak ten má dobré přítoky a nemusí být moc hluboký, pokud je to skála, jíl či něco podobného, tak to může být i několik desítek metrů, nehledě na náročnost provedení.
Odpovědět
@rimmer podle mapy, nivni sediment (hlína písek, štěrk). Je reálné, že stačí vyvrtat 10m nebo počítat vic?
Odpovědět
@jaroslav1987 Já bych počítal s o něco větší hloubkou, ale to se zjistí až na místě, pokud budete mít to štěstí, že narazíte pod hladinou vody na čistý štěrk a vrt nebude mít tendenci se zanášet pískem a bahnem, tak by hluboká být opravdu nemusela, pokud tam budou písky a hlíny, tak je potřeba studna hlubší, aby do perforací proudila voda co nejpomaleji a vrt se nezanášel. Jinak několik mých kolegů z práce si v takovém podloží vyvrtalo studnu sami ručně svépomocí (samozřejmě nelegálně) za pár korun a mají to na zálivku zahrady úplně v pohodě, také poblíž řeky Moravy.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?