Máte někdo na zahradě starou cihlovou zeď?

Profilova fotka
Zdravím, máte někdo na zahradě starou cihlovou zeď? Vedle sousedi mají zděnou kůlnu, která sousedí s naší zahrádkou. Z 90 procent je opadaná omítka, takže to už dobouchám a budu se snažit tu zeď nějak využít. Chci si tam dát k ní sezení a napadá mě akorát zavěsit nějaké květiny. Nemáte někdo nějaké fotky s cihlovou zdí na zahradě pro inspiraci?
Odpovědět
@1petule1 A co po ni nechat něco plazit. Ať už zeleného nebo kvetoucího ?
Odpovědět
@1petule1 ny kupujeme byt a na zahrádce je něco podobného, akorát to fakt nemá vzhled cihel, jen kopa betonu, budu to zakrývat takovým tím skládaným plotem, a ještě jsem u viděla PVC plot v dekoru zeleně - to mě taky docela nadchlo- omyvatelné, neopadává, zakryje co má...
Odpovědět
Profilova fotka
Ma máme takovou zeď se sousedem, opadává z ní omítka, ale zatím to necháváme. Manžel na zeď přitloukl 2 vodorovné latě, po kterých se začíná pnout psí víno a minikiwi. Na těch latích visí 4 truhlíky s kytkama a s jahodama. Jsou zavěšeny na hácích, co jsme předtím používali na balkon a myslím, že se jim tam daří, v závětří a teple. Někdo tu má zahradní zdi postavené ze starých cihel. Vyzdili tam zároveň "poličky" na květináče, což se mi moc líbí.
Odpovědět
Profilova fotka
@1petule1 doporučuji přísavník trojcípý...nám takto porostl nevzhlednou zeď k sousedům. Roste hrozně rychle....za cca tři roky byla porostlá celá zeď dlouhá cca 10 metrů a vysoká osm (je to štít sousedního domu). Nepotřebuje žádnou opěru, přichytává se sám na zeď. Od jara přes léto je sytě zelený, na podzim zčervená a opadá až při mrazech. Ale i když nemá listy tak je tam hustá síť těch úponků takže to opticky vypadá dobře i na staré zdi. Navíc brání v opadávání omítky. Jen když kvete tak na něj rády létají včely, takže bych nedávala moc blízko k terase.
Odpovědět
Profilova fotka
http://www.hruska-skolky.cz/img/fotky... http://www.garten.cz/a/cz/7-parthenoc...
Odpovědět
Profilova fotka
@1petule1 @kofinka @jenies @komenska @lin18 Holky a teď mi vysvětlete- jak to pak hodláte udělat, pokud soused bude chtít např. na svou zeď naházet novou omítku, opravit atd., přičemž mu ze zákona musíte umožnit vstup na pozemek a opravu. =-) Navíc, pokud mu zeď poškodíte (např byste vysadili břečťan který zeď rozškube), je oprávněn vymáhat náhradu, a uvedení do původního stavu. :-.
Odpovědět
@zamilovanadonej ahoj, nu tak za mě - ty ploty jsou skládací, tudíž se v případě potřeby dají i rozložit.
Odpovědět
Profilova fotka
@jenies Což to jo, ale co ty kytky nasázené? Mně spíš právě zajímá jak holky psaly, že nechají sousedovi něco plout po jeho zdi :-D Je to hezké, to jo,ale.... =-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zamilovanadonej se sousedem jsem se samozřejmě domluvila ;-) . Navíc nevím jak břečťan ale u toho přísavníku píšou, že působí i izolačně a právě brání opadávání omítky, takže je to výhodný i pro něj. Náš soused nikdy neměl zájem se zdí cokoliv dělat....proč taky...on tu hrůzu neviděl takže je spíš rád, že ho pořád neuháníme, aby si to znova nahodil nebo nalíčil
Odpovědět
Profilova fotka
@lin18 Tak to je jiná. Co vím přísavník "nic" nedělá", ale břečťan je svině, rozškube zeď, základy, dokonce pod domem proroste až do podlahy.... :-o :-S
Odpovědět
Profilova fotka
@zamilovanadonej zkusila bych se souseda zeptat jestli by stím měl problém. A pokud by nechtěl tak bych trvala na tom, aby se o zeď staral...podle mě máš i ze zákona nárok na to, aby ti jeho zeď neničila tvůj majetek....třeba opadávající omítkou...ale radši bych zkusila po dobrým :)
Odpovědět
Profilova fotka
@1petule1 my máme akúto, priateľ postavil asi pred 3 rokmi aj s okienkami na kvietky, mne sa veľmi páči
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Je pravda, že pokud chcete na zeď, stěnu a plot z vaší strany vysadit nějaké rostliny, musí to schválit soused. Může vám však i později po letech říct, že už si to nepřeje, případně, že jde měnit oplocení. Co se týče použití rostlin, břečťan je vhodnější v kombinaci s jinou popínavou rostlinou, neboť pomalu roste a většina kultivarů je určených do polostínu až stínu. Přichytává se stonkovými kořeny a ty dokáží maltu rozdrtit, proto by se měl upínat už na upravený povrch. Přísavník se přichytává pomocí kotevních plotének. Né jenom trojcípý - třílaločný. Abyste se vyhnuli v případě, že si to soused rozmyslí a bude chtít po 3 letech zeď opravit, abyste nepřišli o rostliny, tak se popínavky vysazují na provizorní stěny z kari rohože např.., kterou umístíte asi 50 cm před zeď, stěnu. Takto si zachováte rostliny. Zbytek ostříháte.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?