Suchá kamenná zídka, stavěl jste ji někdo?

Profilova fotka
Nemáte někdo zkušenost se stavbou? Máme za barákem takový hodně prudký svah a chtěli bychom tam postavit zídku nebo něco, aby se to trochu vyrovnalo. Byla by tak metr vysoká a za ní bychom dosypali hlínu. Něco na tenhle způsob: http://beaute.blog.cz/0904/stavba-suc... Líbí se nám, že se to nemusí betonovat. Taky řešíme finance, tak hledáme co nejlevnější variantu. Stavěl jste někdo? Z jakého kamene? Na kolik vás vyšla? Kolik vám to zabralo času? Děkuju.
Odpovědět
taky budeme stavět cca metrovou, jako vytvoření stupně ve svahu, z pískovce, díky za inspiraci, na tuto stránku jsem nenarazila, moc se mi líbí z těch placatých kamenů, zkusíme naše pískovce štípat , ale bojím se, že to nepůjde, nemají moc dobrou strukturu na odlučnost, uvidíme. Myslím si, že to vyjde na pár korun když má člověk svůj kámen a dvě manželovi ruce na práci :-D Doufám, že sem někdo přihodí ještě něco na inspiraci, hlavně na svažitém terénu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrasipkova1 díky za reakci :-) Super, že máte kámen, to závidím. Pískovec je nádhernej. Já budu muset něco sehnat. Mám teď tip na žulu z lomu, která by nepřišla moc draho, protože je to jakoby odpad z toho, co se jim nehodí, takže všelijaký tvary. Musím to jet okouknout, jestli by to z toho šlo nějak postavit. Jo, pokud sis nevšimla, v tom článku je i odkaz na video, kde tu zídku staví, určitě to stojí za podávání. Je to díl Zahrada je hra.
Odpovědět
Profilova fotka
taky bych ji chtěla postavit, jen mi není jasné, jak mám mezi kameny a zem sypat štěrk, myslela jsem, ze udělám svah z hlíny a jednoduse tam vystavíme kameny.... jinak kameny uz mame doma - pískovce
Odpovědět
Profilova fotka
Já loni stavěla na sucho k zídce i schůdky k psovi. Přes zimu si to sedlo a teď už se to ani nehne :-) @petrasipkova1 to vám závidím,taky bych si bouchla do kamene :-) Máte zkušenosti s plátováním? Nejlepší je si špičákem udělat po celém obvodu (popřípade ze tří stran,aby to na zídce nebylo videt) dírky na klínky a pak každý klínek po pořadě pobouchat. Pokud v pískovci není nějaká jó prasklina, vada, nebo třeba nějaký zvápenatělý trilobit :-) tak by se měl hezky rovnoměrně rozpůlit. asi by to šlo i prýskačem,ale to už je spíš o náhodě :-)
Odpovědět
@ceekanka no zkušenosti nemáme, budeme se učit za pochodu, ale kamenů máme spoustu, alespoň na dva životy, budeme z něj dělat všechno, podezdívky k plotům apod, tak snad nám to půjde, díky za rady, manžel je moc šikovný, tak mu to přetlumočim a nechám ho si hrát :-),
Odpovědět
Profilova fotka
@petrasipkova1 Vůbec není zač :-) Jsem ráda když můžu někomu poradit a ulehčit tak práci. Já bych vám to hned naštípala,uplně se mi třese ruka :-) Těším se,až budeme mít na zahradě šutýrky my. Tak přeju ať to jde manželovi pěkně od ruky
Odpovědět
Profilova fotka
Stavěli jsme zídku vysokou cca 0,9 m před mnoha lety (ještě jsem byla děcko) a ne na sucho ale na maltu. Měli jsme ji nakloněnou od svislé osy směrem ke svahu. Po moravských povodních (1997) jsme sledovali, jak svah na zídku tlačí a zídka se postupně srovnávala na svislo a pak se nakláněla až v r. 2007 její část spadla (asi po 30 letech). Pokud máte nad budoucí zídkou svah, pak bych ji na sucho v této výšce nedělala, ale pokud by to byla pouze zídka vyrovnávací a nad ní spíše rovinka, tak by měla vydržet. V každém případě ji nakloňte mírně ke svahu :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
ak si vyhladate archiv relacie hura do zahrady, v jednej casti stavali aj osadzali suchy murik. Radsej raz vidiet ako stokrat pocut :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?