Thuje na živý plot podobné smaragdům, poraďte prosím

Profilova fotka
Zdravím, chtěli bychom koncem léta zasadit na naší zahradě kolem plotu živý plot a i přes přečtení spousty internetových poraden a diskuzí si nejsme jisti, jaký druh thují zvolit. Z jedné strany máme 15 thují smaragd kolem plotu, tam kde jsou nejvíce vidět. Tyto thuje se nám moc líbí, jak tvarem, tak hlavně barvou, ale jejich nevýhodou je pomalý růst. Proto sháníme nějaký jiný druh thují, který je také tak pěkný (barvou) a plný, jako smaragdy, ale roste mnohem mnohem rychleji. Poradíte prosím z vlastní zkušenosti, co by šlo? A nebo i něco listnatého ,ale zase, nevím nevím, kdyby to na zimu opadalo, jak by to vypadalo. Potřebujeme na pozemku udělat soukromí, teď je nám tam vidět ze všech stran a hlavně z cesty, což bychom chtěli omezit. Sice máme na plotu stínící tkaninu, ale plot je 150 cm vysoký, tak potřebujeme do budoucna stromy 2 metry. Moc děkuji ;-)
Odpovědět
z jehličnanů rostě nejrychleji cypřišek leylandův, ale je potřeba jej stříhat, aby byl hustý, jinak je to takové řídké košťátko :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijeje děkuji. A i přes stříhání je z něj rychle živý plot?
Odpovědět
@alishha ... údajně má roční přírůstek kolem 1m ročně, stříhat se má v prvních letech cca 2-3x ročně ... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijeje a mate vlastni zkusenost s jeho pestovanim? Zajima me, jestli je lepsi koupit uplne male rostlinky, nebo uz trochu vzrostlejsi? Diky
Odpovědět
@alishha ... vlastní zkušenost nemám, jen sem tam jedu kolem jedné zahrady, kde ho mají už asi 5. rokem, tak ho sleduju ;-) .... osobně bych šla tak do 80 až.100 cm....
Odpovědět
my ho máme a jsme spokojeni, mám ho 1 rok zasazený a už jsem ho stříhala, roste opravdu rychle, klidně můžu vyfotit, ale musí se stříhat
Odpovědět
Profilova fotka
@michaela79 super, prosim tedy o foto (klidne do IP). Jak vysoke stromky jste kupovali a jaka byla cca cena? potrebujeme.jich prave hodne tak abych mela predstavu. diky moc :-)
Odpovědět
já je mám na 25m a cena byla asi 60, za ks, byli asi 50cm
Odpovědět
@alishha pro tebe, první obrázek jsou naše a jsou 1 rok ani né a druhá fotka je sousedův plot ten samý ale asi 4 roky
Odpovědět
Profilova fotka
@alishha Túje Smaragd ve vhodných podmínkách roste 20-30 cm za rok. Nejrychleji roste opravdu Chamaecyparis lawsoniana. A musí to být jen jehličnany? Například Prunus laurocerasus je velmi vhodný na živé ploty. Poměrně rychle roste (ale ne 1 m za rok) a je stálezelený, husty a jiný než jehličnany.
Odpovědět
Profilova fotka
@rostlinky_cz @alishha Na tu bobkovisen poozor pokud mate male deti. Je jedovata.
Odpovědět
@rostlinky_cz @lucijeje @michaela79 tak já tomu nerozumím :-( . Začala jsem hledat na netu: http://www.havlis.cz/karta.php?kytkai... a zde píší, že je pomalu rostoucí... :-( Také bych potřebovala něco rychleji rostoucí a tenhle cyprišek je hezký, ale ...
Odpovědět
Článek se načítá
@druk .... cypřišků je ale hodně druhů ....
Odpovědět
@druk tohle je ten náš a roste jak divý http://www.sekvoj.cz/sekvoj/eshop/1-1...
Odpovědět
Profilova fotka
@druk je rozdíl cyprišek leylanduv a cyprišek lawsonuv a ješte k tomu odruda ´Minima´
Odpovědět
taky přemýšlíme o živém plotě, ale nevím, jestli to budu zvládat udržovat, aby to vypadalo hezky
Odpovědět
dodatek: chci to totiž na chatu, kam jezdíme hlavně na prodloužené víkendy atp.
Odpovědět
@michaela79 tak to moc děkuji :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak my jsme nasadili jen malinké větévky před 5 lety,nyní je máme 2 roky přesazené..a musím říct,že zrovna rychle teda nerostou..ale neumřela ani jedna ;-) a to jich máme 100ks,prý je to smaragd :-)
Odpovědět
@romcakr. malinké větévky ? Ale jsou krásně husté :-) . Střiháte pořád že ?
Odpovědět
@rostlinky_cz .... mohla bych se prosím zeptat, jak hluboko koření cypřišek lawsonům columnaris (takový ten modrý)??? zasadila jsem jeden (cca 1,3 m vysoký) do místa, kde máme cca v 30 cm pod terénem plastovou trubku kanalizace, tak si teď říkám, jestli ji kořeny v budoucnu nějak nepoškodí :-x .... děkuji ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
no právě,že jsme ještě ani jednou nestříhali,jen jsem na podzim a z jara hnojila hnojivem na jehličnany,stříhat se chystáme ted at tomu dáme nějakou fasádu..oni nám nějak rostou do šířky,místo do výšky ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijeje já se obávám,že 30cm je dosti málo,že to tu trubku bude vytlačovat.. ;-) ale nevím..jen názor :-)
Odpovědět
@romcakr. jsou ale pěkné, takové kouličky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@druk jj to jo jsou husté,no koupili jsme nůžky,tak je střihneme a uvidíme jestli půjdou i do vrchu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijeje Obáváme se, že těch 30 cm je příliš malá hloubka pro jakoukoliv dřevinu. A kanalizace musí být určitě umístěna hlouběji. Přesaďte ho.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?