Truhlíky u pergoly - prosím o radu

Profilova fotka
Před pergolou jsme vybudovali místo pro truhlíky a teď se dohadujeme co v nich bude vypadat nejlépe. V interiéru si většinu věcí bez problémů navrhnu sama, ale na zahradu a rostliny jsem antitalent. Chci něco trvalého, stálezeleného, odolného mrazu. Kolegyně radí buksusy, mně by se víc líbila tráva, uvažuji o modré a zelené kostřavě, a to střídavě po celé délce pergoly. Ale i přes spoustu shlédnutých inspirací si nejsem jista zda to bude dobře vypadat, navíc příteli se modrá příliš nezdá. Budu ráda za radu, inspiraci. Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka

Odpovědět
Profilova fotka
Místo pro truhlíky.
Odpovědět
U trávy pozor, většina se musí na zimu uvazovat, na jaře stříhat a pak znovu obrůstá, navíc takhle vysoko s tou uschlou uvázanou trávou by mohl být větší problém když bude posazená vysoko. Další věc je, že by se tam podle mě hodilo něco, co bude časem spadávat dolů a nebo poleze trochu výš, myslím si, že to bude vypadat lépe než nízký jednoduchý pruh něčeho. Být to na mě, tak podle množství místa bych tam zkusila dát třeba kombinaci popínavek s nějakou vyšší trvalkou (třeba Veronica), případně pokud ne kombinaci, tak buď jenom popínavku a nebo případně třeba jahody (ty, které tvoří běžně šlahouny, vypadá to hezky a je to i užitečné), nebo případně nějaké ty trvalky (Veronica, Boubelka, Lupinus, Čechrava, Srdcovka, ...)
Odpovědět
Profilova fotka
je to docela úzký, škoda, že to není širší a že jste ty truhlíky udělali tak vysoko, níže by to bylo hezčí. Buxusy ne, ty by tam nebyli pěkné, kostřavy taky ne, ty jsou malé. Šla bych do něčeho, co bude dělat převis dolů v kombinaci s něčím, co půjde do výšky, alespoň do půlky výšky té pergoly, aby to rozbilo tu masu dřeva :-/ Co konkrétně asi neporadím. Letos mám poprvé smil řapíkatý a dělá pak moc pěkné převisy, ale je to letnička. Pak mě napadla ještě tráva, která obráží velmi brzo na jaře, už teď v červnu je pěkná, stačí ji úzký prostor a vyroste vysoko, je to třtina karl foerster. Doplnila bych to ještě něčím barevným-třeba vyšší šalvěj-květe krásně, výrazně modře a kvete dlouho. Případně nějakou popínavou kvetoucí rostlinu, třeba plamének. Taky dost záleží, jak tam jde slunce. Zkus si tam něco nakreslit do toho prostoru, nebo něco vytvořit ve Photoshopu, Malování pro představu.
Odpovědět
Profilova fotka
@nimie Doteď jsem si myslela, že když je tráva stálezelená, nenáročná, mrazuvzdorná,... tak bude pořád stejná, nemusíme se o ni moc starat, jen ji budeme udržovat v požadovaném tvaru:-) Takže díky za rady, díky tomu jsem si načetla info k okrasným trávám a už vím, že to není tak jednoduché. Popínavky nechci, ale o kombinaci něco vyššího + něco s převisem popřemýšlím.
Odpovědět
Profilova fotka
@lendy1 Truhlíky měly být širší, ale chlapi udělali pergolu moc vepředu a už se to tam nevešlo. Dnes jsem googlila spoustu inspirací a kombinace něco vyššího + něco s převisem mi přijde zajímavá, ještě vymyslet co. Na obrázcích jsem viděla spoustu krásných okrasných trav, ale v zahradnictví mi pak některé až tak pěkné nepřišly. Ta třtina vypadá zajímavě, díky za tip.Našla jsem různé zajímavé trávy, ale řadě z nich by se tam asi nedařilo. No nebudu spěchat, zkusím si tam i něco umístit na vyzkoušení. Jinak má původní inspirace byla tato
Odpovědět
Profilova fotka
@dannyst Pokusíme se vám konkrétně poradit s výsadbou, ale potřebujeme několik doplňujících informací. Jaká orientace to je? Poměr slunce a stínu, jak velké nádoby tam budou, jaké hluboké, z jakého materiálu?
Odpovědět
Profilova fotka
@rostlinky_cz Dobrý den, děkuji za nabídku. Je to jiho-západ, slunce odpoledne cca 4-5 hodin, nádoby klasické balkonové truhlíky dlouhé metr. Vím, že plastové truhlíky nejsou dobrá volba, ale v tom úzkém prostoru sedí úplně přesně /původně měl být prostor širší, ale chybou to dopadlo takto/. Nyní tam máme cca 3 týdny ovsíř, nechtěli jsme investovat do něčeho drahého a současně jsme nechtěli mít truhlíky prázdné.
Odpovědět
Profilova fotka
@dannyst Je několik možností, jak vyřešit daný prostor. Můžete tam vysadit zimostrázy, které budete stříhat do tvaru koule nebo je vytvarujete na kouli na kmínku. Zůstanou zelené po celý rok. Upravovat je můžete během celého roku. Vhodné jsou i brsleny a jejich zajímavě zbarvené kultivary, můžete mezi to doplnit zimolez (Lonicera nitida), skalník (Cotoneaster), případně barvínek, dřeviny však musíte upravovat řezem. Pokud jste měli představu něco kvetoucí, tak například mydlice, plaménky, mateřídouška, které vytvoří mírné převisy a zároveň bohatě kvetou. Určitě je však nevysazujte samostatně, ale v kombinaci se stálezeleným keřem. Kromě trvalek jsou vhodné i klasické sezónní letničky. Mnohé kvetou až do mrazů, například by vynikly aksamitníky drobnokvěté (Tagetes).
Odpovědět
Bohužel jsou truhlíky docela úzké, budou v zimě promrzat. Nevím, jestli se vám to podaří udržet celoročně, ale držím vám palce.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?