Úprava z pole na zahradu - jak postupovat?

Profilova fotka
Jakým způsobem jste rekultivovali zahradu? Přemýšlíme, že bychom půlku pozemku už srovnali a po krajích vysázeli živý plot. Jsme vedle tenisového kurtu kde to za chvíli spustí,tak ať už to roste... Jen nevím jak začít, jak to odplevelit? Je tam svlačec, nějaký malý větvičky, bodláky atp... Přemýšlel jsem nad vražsou pomocí rondupu,ale otec (celoživotní zahrádkář a pěstitel) tvrdí, že je to chemická srágora a že by si to nedal nikdy životě do zahrady... Jak na to tedy? :-) Děkuji uctivě! Fotky jak to u nás vypadalo jsou v albech...
Odpovědět
Profilova fotka
@kota01 řešíme to samé, původně byl na parcele starý zarostlý sad, po předání domu to bylo jedno velké bahniště. Přes podzim a zimu nám tady vyrašilo kde co, všechno je to plevel. Manžel o Rondupu nechce ani slyšet, prý to vezmeme rýčem, překopeme motykou, uhrabeme a nasejeme trávník. Práce na celý rok. Půjčili jsme si i rotavátor, ale ten to díky tomu nepropustnému plevelu vzal jen asi 5cm do hloubky, spíš ten plevel rozsekal. Takže pohrabat a zrýt. Nadšená z toho nejsem, ale když Rondup ne, tak co jinak dělat? Je nějaká jiná cesta? Jinak na místě, které jsem už poryla, překopala a vyďoubala plevel, jsme zaseli trávu, po 3 týdnech vylezlo vše znova, trocha trávy a taky plevel. Co s tím? Kamarád říká, že počkat ještě tak měsíc, znova vyplet a dosít trávu.
Odpovědět
@kota01 Máme zahradu na bývalém poli,nebo prostě to byla zarostlá pustina. :-D Nechali jsme si to zrýt traktorem a vyseli novou trávu.Byla to dřina,ale stálo to za to! :-)
Odpovědět
@kota01 Chemické "sračky" nedávej je to velké svinstvo a pěstovat na tom pak něco bych nechtěla. Navíc pak trvá než na to něco rostě a ničí to spodní vodu. Bodláky a větvičky vytrhat a pak už bych to jen poorala, pokud máš možnost aby ti to někdo udělal strojově tak by to bylo nejlepší nebo ručně rýčem. A pak už bych jen sázela. Záleží co tam budeš chtít, ale třeba kolem těch tůjí když uděláš obrubník třeba dřevěný tak sousedi tam pak sypou mezi to jednak kůru, ale i posečenou trávu a tůjím to svědčí a neroste tam pak plevel. Drží se tam vlhko, takže se pak nemusí tolik zalévat. Dále když zasadíš trávu tak ta nedovolí plevelu nijak masivně růst, maximálně ručně vytrháš časem pampelišky a pokud se o něho budeš pravidelně starat a provzdušňovat ho, tak ani moc plevele nebude. A tak ti zůstane jen starost o nějaké záhonky pokud je máš v plánu. Ať už zeleninové, nebo okrasné (a na ty se dá dát folie s mulčovací kůrou a také to máš pak skoro bez práce No nenaplánovala jsem ti to skvěle :-D ?
Odpovědět
@kofinka PS: ještě jedna rada, pokud by jsi se chtěl přírodně zbavit plevele tak po tom poorání se dá všude zasadit hořčice. Děda to tak dělával na poli. Jednak jako hnojivo a jednak ochrana v místech kde nic nesadil Horčice se pak na podzim zaorala jako zelené hnojivo do země a plevel tak neměl šanci. Je to varianta v místech, kde by jsi do budoucna nechtěl mít trávník.
Odpovědět
Profilova fotka
@bbn @citun @kofinka Ty jo, Vy jste všici takový přírodní... ;-) Tak něco to do sebe má,ale že bych chtěl růčo rýt dvakrát třikrát ten pozemek, to to prodávám a jdu do paneláku :-) Napadlo mě, co udělá karton? Myslel jsem rozmísit ho na nějakou dobu přes takovej plevel... Nezdechne taky?
Odpovědět
@kota01 Já jsem dřív taky používala Roundup ale když jsem si pak o něm něco přečetla tak takové svinstvo doma fakt nechci. Plevel pokud ho na dostatečně dlouho dobu zakryješ třeba černou folii tak umře. Ale to poorání by mělo stačit. Určitě bude v místě pozemku někdo kdo má traktor a za mírný úplatek by ti to pooral.
Odpovědět
Profilova fotka
@kofinka no a co s pozemkem, resp. členitou plochou cca 500 m2, kam traktor nevjede? Normálně růčo porýt nebo existuje nějaký silnější rotavátor? Protože ten první nám plevel jen rozsekal, do země se moc nezaryl.
Odpovědět
Profilova fotka
Řešíme teď to samé, stavíme dům na poli, kde místní zemědělec už zasadil pšenici (omylem - věděl, že letos už budeme stavět) a jelikož ta roste nějak moc rychle, potřebujeme se jí co nejrychleji zbavit. Právě nám staví základovou desku a máme tedy k dispozici těžkou techniku (bagr, popř. traktor). Myslíte tedy, že by stačilo nechat to "rozjezdit" (prostě stáhnout trochu tu vrchní vrstvu) a nemuselo by se to postřikovat Roundupem a plevele (a té pšenice) bychom se zbavili? Děkuji za rady.
Odpovědět
My máme zahradu přes 3000 m, na bývalém poli, takže ručně bych to rýt teda nezvládla, a po traktoru je to děs, samá hrouda, hlínu nemáme nic moc, takže fyzicky bych to fakt nedala´, i když tvořím postupně. Takže jsem to postříkala jednou Roundupem, bratr je agronom, takže nemůžu mít k chemii tak negativní vztah, když se nebavíme o ničem jiném, navíc okolo máme všude polní plodiny, které se jen stříkají, stříkají, takže já už to nezachránim :-| plevel co naroste s trávou většinou zemře po první seči a ty vytrvalé se musí ručně či chemicky trpělivě likvidovat, u nás je teda strašně pýru, takže horor, roste i pod textilí, prorazí jí a vykukuje ze záhonků, šílený ... 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrasipkova1 @alishha @bbn @kofinka Traktor na zorání asi ne,ale chceme prostor zahrady srovnat, takže bych asi bagristovi řekl,ať to sejme a tenhle bordel vyhrabe a naháže na hromádku... Všiml jsem si, že tam kde kolem domu chodíme a tam kde jezdila těžká technika nic takového neroste.... Tak asi musíme jezdit autem po zahradě :-D
Odpovědět
@bbn 500 m to je ještě spousta místa :-D Existují takové ty minitraktůrky, nebo takové ty ruční vypadá to trochu jako sekačka. Mají to u nás jedni na zahradě, vždycky to pozoruji z okna. Babičce oral jeden pán zahradu minitraktůrkem a to byla maličká zahrádka. A asi bychom ho potřebovali zavolat znovu, protože od té doby co se o zahradu už babička nestará, tak je tam džungle, takže by to chtělo poorat. Taky se mi nechce do toho s rýčem. Nechala bych tam ruce. Je to dřina no.
Odpovědět
@petrasipkova1 Děda když oral traktorem tak pak to pole ještě "poválel" takovýma velkýma hráběma zapojenýma za traktor místo pluhu, takže to bylo v pohodě, ale na té menší zahrádce o kterou se už nestihla postarat babička, tak tu jsme dostali ve stavu poorání a je pravda, že traktor oře hodně hluboko a rozhrabat ty hroudy je fuška. Proto se ani nikomu do toho nechce, budeme muset sehnat někoho z nějakým mini strojem.
Odpovědět
Článek se načítá
jojo, brány tomu říkáme, ale po nich mi taky zůstávají hrozný hroudy, upravujeme tak pole pro brambory, ale pod trávník si to nedovedu představit, i když někde je tak sypká písčitá zem, že by to bylo fajn, ale u nás je jíl. :-( @kofinka
Odpovědět
@kota01 No,já jsem strašně přírodní!Po 11 letech,co máme zahradu,chodím plít nejen s motyčkou,ale i s kamarádem roundupem,prostě ten plevel nějak nezvládám. :-D :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@citun Ha , první "necita"? k přírodě...vítej :-) I Tvůj názor mě zajímá ;-)
Odpovědět
@petrasipkova1 jj máš pravdu brány, pobrázdit pole tomu děda říkal. Já jsem si nemohla vzpomenout. Taky se to tak dělalo pod brambory, ale já to myslela tak, že když to pobrázdíš, tak se ti pak s tou plochou lépe pracuje. Je jasné, že pak bude muset ještě ručně to poupravit. Ten jíl je naprd. U nás je krásná černozem. @citun Když vidím jak dnes vypadá ta zahrada u babičky, když jsme s tím na podzim nic nedělali, tak mám největší chuť ho použít taky 8-) Kdyby nás předci viděli, jací jsme zahradníci, myslím že by se v hrobě obraceli :-D Okrasnou zahradu zasadím, ale kdy se sadí která zelenina nebo jak přesně se sadí brambory to byla sranda. Jela jsem tam s maminkou, že zasadíme aspoň zbytek brambor, co tam měla babička naklíčené a dopadlo to tak, že jsme volaly domů, ať se podívají na internet jak se sadí brambory, jestli klíčkem dolů, nebo nahoru. Nakonec jsem zjistila že je to jedno, že se ten klíček v zemi stejně ulomí po zahrnutí zeminou. Ale sranda u toho byla. Horší bylo udělat tu brázdu, když nebylo povláčené pole, ale jen poorané. Ručně to šlo fakt těžko. Zahradu musí mít člověk blízko aby se o to staral a ne tam dojíždět. PS: @kota01 ještě mě napadlo, půjč si někde orného koně :-D Ten se vejde všude, i na malou zahrádku. Jako za starých časů. Rovnou ti to i pohnojí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?