Usazení dřevěného kůlu do země

Profilova fotka
Ahoj, chtěl bych kolem pískoviště usadit 4 kůly z akátového dřeva a mezi ně zavěsit plachtu, aby na pískovišti vzniklo trochu stínu. Teď ale přemýšlím, jak nejvhodněji kůly do země usadit (ideálně bez betonu). K dispozici mám čtyřmetrové kulatiny a uvažoval jsem, že bych vykopal metrovou díru, podsypal štěrkem a zahrabal přímo do země. Nevím ale, jestli tato hloubka bude stačit a níž moc jít nemůžu kvůli spodní vodě. Pokud by to stačilo, čím byste tu podzemní část ošetřili ať to nějakou dobu vydrží. Akátové dřevo by sice mělo vydržet dost, ale přece. Nebo myslíte, že by bylo lepší kůly usadit na nějaké zemní vruty? Pokud ano, nevíte o nějakých, které by se pro tento účel hodily? Kůly mají v průměru asi 10cm a nadzemní část by měla být asi 3 metry. Napadá někoho ještě něco?
Odpovědět
http://www.chatar-chalupar.cz/kotevni...
Odpovědět
Ahoj, to jestli Ti to pomůže, pak ano. Co se týká dřeva do země, to v minulosti se dělalo kupříkladu toto. Dřevěné kůly se opalovaly běžně, to, co mělo jít do země, se opalovalo v ohni, ale doopravdy několikrát, vždy se opálilo něco, to se očistilo, pak zase do ohně, zas oklepat to ohořelé, a tak dále, pochopitelně to nesmíš nechat shořet, jen po povrchu ohořet. když to takto uděláš třeba ze čtyřikrát, pak Tě ty kůly možná i přežijí. Opalování konců kůlů je starý zvyk, který funguje. Nechceš-li betonovat, ale i kdyby, stejně to bys ty kůly musel také ošetřit...
Odpovědět
Otázka jestli je vůbec nutné zrovna toto řešit... Jak dlouho plánujete mít pískoviště? Pokud do 10let, tak bych celé kůly jen napustil nějakou barvou a víc neřešil. Jinak konce se nechají klidně natřít gumoasfaltem (musí jít až nad terén).
Odpovědět
Profilova fotka
@requied A máš prosím tě odhad, jak velká část z toho 4 metrového kůlu musí být v zemi aby to vydrželo kluky, kteří po tom určitě budou šplhat? Díval jsem se, že samostatný kůl je častý prvek na dětských hřištích. Tam to asi pod povrchem betonuj, že?
Odpovědět
Podle mě těch 100-120cm musí stačit. Než by se to vyvrátilo, to spíš ten slabý kůl praskne. Díru bych nekopal, ale vyvrtal (aby se okolí co nejméně načechralo. Jinak na hřišti se to opravdu betonuje. Btw... Bude to nějak zavětrované?
Odpovědět
Profilova fotka
@requied Ne, myslíš že to bude probém? Představoval jsem si něco takového. http://1url.cz/@stin_piskoviste
Odpovědět
@jakuda já si myslím, že by to mělo 10 let vydržet normálně zakopaný, pokud tam teda nemáte nějaký nějaký vodní turbulence hned kousek pod povrchem, ale i tak si myslím, že dřív jak za 7-8 let to nespadne.. :-D
Odpovědět
@jakuda když si představím jak pruží 3m dlouhý strom, tak se obávám že to bude celé hodně lítat. Na druhou stranu by to asi nemělo ničemu vadit. Když plachta nebude plachta, ale síťovina jako je na fotce, tak by to mohlo přežít i menší déšť :)
Odpovědět
Profilova fotka
A co to postavit na zemních vrutech ? Když jsou takhle stavěny i pergoly a jiné tak proč ne pískoviště :-) Tady obrázky http://www.zemnivruty-krinner.cz/hobb...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?