Vysoký strom na hranici našeho pozemku

Profilova fotka
Ahojky, nevíte, jestli máme nějaké zákonné právo požadovat po sousedce pokácení vysokánského stromu? Strom stojí na hranici mezi námi a jí a kdyby při vichřici padl, spadne akorát na náš dům, tudíž ohrožuje náš majetek. Strom tam stojí sám, takže ta pravděpodobnost je i docela velká, že by padnout mohl. Neřešil jste někdo něco podobného?
Odpovědět
Profilova fotka
řešila jsem to se sousedkou, ale nešla jsem přes paragrafy, spíš jsem jí domluvila, domeček ještě zatím nestojí, tka jsem jí vysvětlila, že by bylo dobré kdyby ty stromy shodila, že kdyby spadli a my tam měli domek, tak se nedoplatí.. stálo tam vedle sebe 5 smrků, které byly hodně staré, no a když je pokácela, tak samozřejmě padly na náš pozemek, takže kdyby spadli, tak máme domeček v pr... takže jsem ji opravdu poradila dobře :) jako myslím si, že pokud se dokážou spolu sousedi domluvit, je to nejlepší. podobný problém budme řešit u příjezdové cesty, protože od sousedů nám tam zasahuje třešeň, sousedka ji nechce seříznout, takže až tam najedou velké auta, taky si myslím, že jí tu třešni hodně rychle očešem. ale to už nebude můj problém, my ji na to upozornili, že to zasahuje do naší cesty.
Odpovědět
Profilova fotka
@zirafka1988 no tak pokud to zasahuje do vaší cesty, tak to podle občanského zákoníku můžete osekat. Tedy můžete osekat jen větve, které jsou na vašem pozemku. Stejně jako ovoce spadlé z tohoto stromu na váš pozemek, je vaše. Ale tady je spíš případ ten, že na náš pozemek strom nezasahuje, je to vysoký topol, který stojí osamocený, takže při vichřici by mohl krásně padnout. Domluvu jsme ještě nezkoušeli, ale sousedka je po celé obci známá jako problémová a už nám i udělala dost špatných věcí. Takže bych napřed raději znala, jaké máme právo a to na ní pak případně vytasila. Asi s tím zkusíme jít do bezplatné právní poradny.
Odpovědět
@keila my takto řešili se sousedem suchý dub na hranici plotu...báli jsme se, aby nespadl klukům na hřišťátko a taky jsme tam hrabali základy plotu, tak jsem si říkala, že by mohl pak určitě spadnout......domluvili jsme se s nim tak, že jsme mu ho sami pokáceli a dovezli dřevo na topení (hlavně v našem zájmu bylo, aby strom zmizel) :-) ....nejdřív bych zkusila domluvit se, pak to řešit jinak
Odpovědět
Profilova fotka
@breberka díky. Dohoda je určitě vždycky nejlepší. Taky nám jde hlavně o děti, i když padlý strom na nový dům by asi taky nebyl žádný med. Určitě chceme jít prvně za ní, ale ráda bych měla v kapse nějaký argument, protože její jednání znám. A potřebovali jste na to pokácení nějaké povolení?
Odpovědět
@keila Pokud strom skutečně ohrožuje cizí majetek pokácení může nařídit obecní úřad - odbor životního prostředí. Ten ale bude chtít (nebo si udělá) posudek odborníka - dendrologa, pokud strom zjevně není suchý nebo štíplý. Pokud ne , je to taková tahanice. No pak existují jistá krajní , násilná, politicky nekorektní řešení :-S (ale když je soused haj... a jde o život nebo zdraví dětí , tak co) Spíš bych zvolil kombinaci infa na úřadě a nabídky na vyběhání povolení a pokácení ve tvé režii, to mnohdy zabere. Jinak samotný suchý topol dokáže být prevít a dřevo tak trošku naprd z hlediska výhřevnosti. Já to taky se sousedkou řešil domluvou, za své jsem nechal pokácet 3 duby a menší část dřeva jsem jí pořezal a dal. Ještě byla šťastná, že už nemusí každý podzim uklízet vagon listí a žaludů. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@keila Pohoda, tiež som to riešila u nás aj pre známu v obci, na obecnom pozemku pred domom rástol vysoký smrek a sama som tam opísala jeho stav, trochu som to zdramatizovala a obec ho vypílila. Pomôžem ti napísať?
Odpovědět
Profilova fotka
@keila Souhlasím s petzolt ... nemusí to být však dendrologie, stačí oslovit i zahradního architekta, zahradníka, který se vyzná a umí psát v tomto směru. Popíše se vzhled stromu, druh, výška, šířka koruny, průměr kmene, věk a zejména zdravotní stav. Tam už třeba dopsat i všechna negativa, které by mohly vzniknout, vzpomenout zejména ohrožení na životě, poškození majetku. Případně pokud je na písčité půdě, mělce kořenící, příliš vysoký a tenký, nestabilní, s velkým množstvím suchých větví. Těžko takto psát bez fotky a situace, kde se strom nachází. Žádost předložit obecnímu, městskému úřadu a čekat na vyjádření. Pokud je to obecní pozemek, přijdou ho seříznout ve vhodném čase oni. Nebo se třeba dohodnout, bez povolení určitě nic neřežte. Jako náhradu za dřevní hmotu mohou požadovat náhradní výsadbu.
Odpovědět
Profilova fotka
@nefertiti7 to bys byla moc hodná, děkuju moc. @rostlinky_cz strom je na pozemku sousedky. Spíš mi jde o to, kdyby nepřistoupila na dohodu, jaké mám právo to požadovat. Takže děkuji moc...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Mohu poprosit o radu? Podél jedné strany pozemku je na obecním pozemku křoví a několik vzrostlých stromu které nám hodně stíní do zahrady ( je tam i dost veliká vrba která je rozrostlá do všech strana i na náš pozemek). Myslíte že je nějaka šance že by obec ty stromy pokácela ( to křoví nám tak nevadí aspon nevidíme na silnici) ale ty stromy nám vzadu zastíní skoro celou zahradu. Myslíte že je tam nejaka šance že to obec pokácí?
Odpovědět
Profilova fotka
@j.b. Tak to ti tady nikdo neřekne, záleží na konkrétním vedení obce. Naše babička zavolala na obec aby jí vypleli chodník před domem, a do týdne to udělali...záleží fakt na obci. ;-)
Odpovědět
Jestli to že nám ty stromy hodně stíneji budou brat taky jako duvod aby to pokáceli. @zamilovanadonej
Odpovědět
@j.b. já nevim, ale argument, že mi fo stíní zahradu asi moc úspěchů mít nebude......kdyby to někdo chtěl po mě, nevyhověla bych mu. Obec nebo soukromá osoba je ale rozdíl......zkusila bych to
Odpovědět
Článek se načítá
@breberka No uvidím, ona ta vrba už je taková hodně veliká a rozkleslá navšechny strany takže i k nám. Tak uvidíme.
Odpovědět
@j.b. asi to záleží na konkrétní obci. My zvažovali taky kácení obecních stromů, které nám stojí v budoucím vjezdu na pozemek. Paní z úřadu byla moc fajn, ale stejně říkala, že by nám nařídili buď přesazení stromu, které by neklaplo vzhledem ke stáří stromu nebo náhradní výsadbu. Vše samozřejmě na naše náklady:-)
Odpovědět
@j.b. zkuste v žádosti uvést, že kořenový a korunový systém zasahuje na váš pozemek. Takto vás nesmí nikdo jiný omezovat. (pochopitelně jiná situace by byla u nějakým způsobem významného nebo vyjímečného i stromu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
@j.b. To jste nevedela driv ze tam mate stromy co stini :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@kajakajaiu další tvoje dementní odpověď .... :-x oni ty stromy bohužel časem rostou pokud to nevíš.... =-) a zasahují pak na sousedův pozemek... chlěto by to trochu přemýšlet, než něco plácneš.....
Odpovědět
Mám podobný případ. Můj strýc, v sousedním domě na vesnici, kdysi nasadil ořešáky. Malé stromky se nezdály nebezpečné, ale po třiceti letech. Dva metry od naší stavby, kořeny zvedají základy, větve přesahují celou naší střechu až k nám na dvůr, pod nimi se rozpadá eternit, okapy, každý rok plný dvůr lupení. I přesto, že máme tyto argumenty, nový majitel nechce o kácení slyšet a naopak vyhrožuje fyzickým napadením. Asi se budeme muset obrátit na úřad, ale co potom soused. Bojím se o syna, který v baráku trvale bydlí. Váš-tvůj- případ bych argumentoval tím, že strom není v předepsané vzdálenosti od hranice a přidal bych bezpečnostní rizika.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@petzold budeme řešit také kácení. Na kolik vás ty 3 duby vyšly? Děkuji
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
Dobrý den , také řeším sousedovo strom , jedná se o vzrostlý ořech který je napadený houbou troudnatcem kopytovitým a má na hlevních kmenech praskliny, se sousedem sem byl domluvený že ja zaplatím rekonstrukci koruny stromu ale nakonec uřízl sám jen pár větví které zasahovali přes hranici pozemku. strom je podle mě nebezpečný majetku a zdravý , jemu to nevadí a neřeší to , poptal jsem několik dendrologu k posouzení zatím čekám na jejich odezvy a asi to budu muset řešit občansko právním sporem . nemáte někdo podobnou zkušenost děkuji
Odpovědět
@jirkawrc sousedovo strom? Já vím, ani kandidát na prezidenta neumí pořádně česky, ale zkuste být lepší jak on.. 😉
Odpovědět
Jediná možnost je se domluvit. Ani posudek dendrologa není k ničemu, když majitel stromů nebude souhlasit. A nebo soud. Jen mne překvapuje, že poznáte konkrétní dřevokaznou houbu, to totiž není vůbec jednoduché.
Odpovědět
@jirkawrc Pokud odstranil větve, co zasahovaly na Váš pozemek, tak co řešíte? Jakože by ta houba dostala nohy a přišla by Vás večer zapíchnout? Houba je naprosto běžná. Jak je konkrétně ten strom nebezpečný majetku a zdraví, když už nezasahuje na Váš pozemek? Můžu jen otázku, do rodinného domu jste se nastěhoval z bytu?
Odpovědět
§ 1017 Občanský zakoník: (1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m. (2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije, je-li na sousedním pozemku les nebo sad, tvoří-li stromy rozhradu nebo jedná-li se o strom zvlášť chráněný podle jiného právního předpisu.
Odpovědět
@hu1 super, ale jistě víte, že nový občanský zákoník neplatí zpětně, pokud ten ořešák je napadený houbou a je nebezpečný, určitě už mu bude víc let. Takže tohle slavné ustanovení, které mohl vymyslet jen idiot zcela neznalý idioty clo
Odpovědět
Omylem se mi to odeslalo. Chci říct, že toto ustanovení zákoníku vymyslel někdo zcela neznalý situace a běžné dnes všem komplikuje práci. Třeba právě tím, že se na něj odkazuje, i když se jedná o stromy staré několik desetiletí.
Odpovědět
Děkuji za reakce . Dawex ne nepřestěhoval jsem se z bytu ale tento dům jsem postavil nic méně to neřeší mít za chalupou ořech ktery tu stál už před tím než jsem postavil dům . Jelikož to nestalo nemalé prostředky tak si chráním svůj majetek a zdravý a nerad bych se dočkal chvíle kdy při špatné povětrnostní situaci mi např. Spadne ořech na dům . A majitelka stromu musí mít také zodpovědnost kdyby se něco stalo. Lena 74 Co se týče té houby je to dle vyjádření odborníka tento typ.
Odpovědět
Postavil jsem si dům. A postavil jsem si ho tak, aby sousedka musela zlikvidovat velký vzrostlý strom, aby mi náhodou nespadl na dům, který jsem si schválně postavil v blízkosti toho stromu, aby ho sousedka musela zlikvidovat, Asi tak .
Odpovědět
Sousedka i vy jste jistě na podobné situace pojištění.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?