Výstup z terasy do mírného svahu

Ahoj potřeboval bych poradit, inspirovat jak vyřešit problém s terasou. Máme dům v mírném svahu (převýšení na 15m je asi 40cm) s tím, že vstup do domu je výše a terasa z druhé strany je postavena do svahu. Přestalo se mi to líbit a chtěl bych část pozemku hned za terasou odbagrovat abych vytvořil rovnou plochu a vybudoval nějaké opěrné zdi. Nemáte někdo foto pro inspiraci popřípadě jestli se nedá stáhnout nějaký free plánovací program ? Díky
Odpovědět
Profilova fotka
@pepa89free programů je spousta, ale pokud bys potreboval aby ten tvuj vystup mel realna data, tak je potreba udelat vyskopis a polohopis - od geodeta a v programu treba REVIT, ta data nasazet a teren vymodelovat. Pak se v nem daji delat takove upravy jake potrebujes. Samozrejme ani tak to neni uplne presne a od reality se muze mirne lisit. Mám na severni strane taky zařez. Puvodne melo stačit pouze vysvahovani, ale kdyz se udelal realne v terenu, tak se zjistilo, ze je to blbost a ihned jsme zacali resit opernou zed.
Odpovědět
Profilova fotka
@pepa89 A co je špatně na té variantě s vyvýšenou terasou? Přijde mi to jako poměrně elegantní řešení. Ono vybudovat opěrnou zeď není žádná láce. Pokud trváš na odbagrování, snažil bych se to řešit například tím vysvahováním a případně schody z terasy do vyvýšené zahrady.
Odpovědět
@jakuda Ono se nejedná o velké převýšení. Bylo by to hned za terasou vybráno max 30 cm. Plocha by byla cca 8x4 m. Prostě bych chtěl z terasy vstupovat na tu odbagrovanou část, která by byla ohraničena tou opěrnou zídkou. Zídka by byla do tvaru L a v nejvyšším místě by měla těch 30 cm a kopírovala by terén prakticky do ztracena. Jde mi o to, že ta zídka nebude moc velká a mám obavy jak to bude působit a z čeho ji postavit.
Odpovědět
@ozzy77 Snažit se to vysvahovat je přesně to,co nechci. Rád bych právě tu odbagrovanou část 7x4 m ohraničil tou opěrnou zídkou. Byla by do tvaru L a v nejvyšším místě by měla cca 30cm a kopírovala terén prakticky do ztracena. Bojím se jak to bude ve finále vypadat.
Odpovědět
Profilova fotka
@pepa89 aha tak 30cm bych zidkou opravdu asi neřešil.
Odpovědět
Profilova fotka
@pepa89 tak mas nekolik moznosti. GABION ZTRACENE BEDNENI nebo systemove prvky KB BLOK, a pod Kazde reseni je jinak narocne na pripravu, samotnou stavbu a finance Dost taky zalezi a tom, jak mas co dostupne - kamen, nebo penize a taky co se hodí k tve stavbe domu a k terase. Aby to nevypadalo jako pest na oko. Zrejme takova mala vyska asi ani nebude plnit funkci operne zdi, tak je mozne ji vyskladat na sucho z kamenu.
Odpovědět
Profilova fotka
@pepa89 Pokud opravdu chceš ohraničení zdí, šel bych do klasického ztraceného bednění, které bych vytáhl tak 45 cm nad úroveň terasy, nahodil na to stejnou fasádu, jako budeš mít na domě a z vrchu uzavřel dubovým dřevem, aby bylo možné zídku použít jako lavici.
Odpovědět
@ozzy77 Přesně tak, zrovna jsem chtěl napsat, že to nebude mít funkci opěrné zdi, ale čistě estetickou. Mám možnost sehnat kámen (zdarma) tak to nakonec asi udělám takto a pokud se mi to nebude líbit, tak to rozeberu a manželka využije na skalku 🙂. Nechci nic finančně náročného.
Odpovědět
@jakuda to už je finančně náročnější (hlavně ty dubové prkna) . Dávat na to fasádu a využívat jako lavici by bylo nepraktické a neustále by to bylo zaprasané. Nedokážu si toto představit s dětmi, které by to využívaly jako kladinu a překážku 😄.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?