Vyvýšený záhon - z jakého materiálu?

Dobrý den všem, na novou zahrádku plánujeme vyvýšené záhony, viz první foto. Určitě je ale nechceme ze dřeva. Napadlo nás udělat to z těch betonových plotů, co se dají všude koupit a skládají se na sebe, viz druhé foto...Nemáte s tím někdo zkušenost? Nebo z čeho máte vy takový záhonek? Cihly nechceme, máme moderní stavbu, bílo šedou, tak něco k tomu aby se hodilo.. :-) Děkuji za nápady a případné fotky! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Zkuste se podívat na cetrisové desky.
Odpovědět
Profilova fotka
Beton se mi nejeví vhodný, bude do sebe tahat vlhkost z půdy.
Odpovědět
@zmrz_lina Pokud dá dovnitř nopovku, tak myslím, že ne. Spíš se na slunci víc rozpálí. Bude tam víc hlíny než ve svahovkách, ale při okrajích spíš mít něco nenáročného.
Odpovědět
@dencam zrovna taky koukám na vyvýšené záhony, ale asi půjdu do dřeva nebo do cihly. Beton můžeš dat taky, děla se i z tvarnic nebo se odleje přímo forma a do toho fólii.
Odpovědět
Profilova fotka
@jimika jasně, víc se rozpálí a tím pádem bude půdu vysušovat tak jako tak. Já bych do toho asi nešla (my máme hodně slunnou zahradu), možná ale někam do stinnejsich zahrad by to šlo i tak.
Odpovědět
Možností je mnoho - viz. předchozí fotky, nebo pohledové ztracené bednění, případně vyzdít a povrchová úprava kamenným kobercem.... Ale dřevo je dřevo :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Inu vlastnosti dřeva jsou s kouskem přírody (kterým záhon je) nejlépe slučitelné.. proč ho vlastně nechceš? Nelíbí? Moc práce?
Odpovědět
@zuzekk Dřevo celkem brzo shnije a bude-li se tomu chtít účinně zabránit, tak nejspíš nějakou chemií, kterou ale asi v půdě nechceš. Beton je v tomhle lepší, interní a celkem stálý.
Odpovědět
@dencam Tak tohle je téma jako bych založila sama, přesně takové myšlenky se mi v posledních dnech honí hlavou :-) Taky bych chtěla beton, a to z důvodu trvanlivosti. Přesně jak už tu padlo - údržba dřeva aby dlouho vydrželo vyžaduje chemii kterou k plodinám co budu jíst nechci. Betonový záhonek bude asi náročnější na stavbu, a už s ním pak nepůjde hnout, ale doufám že vydrží věčně. Taky jsem uvažovala o těch betonových plotech, anebo z plotových tvarovek - to by vypadalo taky moc pěkně, ale zase by jejich šířka ubírala užitnou plochu v záhonku... Jak vysoké a široké ty záhonky chceš? Já bych chtěla vysoké, aby bylo opravdu pohodlné se v nich hrabat - mezi 80 - 100cm. A nad šířkou taky uvažuju, aby se do nich pohodlně dosáhlo z obou stran - myslím že ideál bude něco mezi 1,20 - 1,50m. Údajně do takhle vysokých záhonků i zalétne míň semen plevelu - ověřené to ale nemám :-D. Jak to máš vymyšlené Ty? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@viados kdyz das dub mas klid na dost dlouho
Odpovědět
@amy80 já bych to s tou výškou úplně nepřeháněla, metr je podle mě moc - když tam dáš rajčata, tak je budeš zaštipovat a sklízet ze žebříku. A 1,5 metru šířka je taky moc, to je tak pro orangutana. Metr dvacet maximálně.
Odpovědět
@llama rajčata v tom nebudou, ty se mi osvědčilo pěstovat v květnících s podmiskou, nechytají pak plísně jako když jsou v zemi, jsem odpůrce postřiků. Okurky a papriky to samé. V těch vyvýšených záhonech budou jahody a pak už jen sezonní nízké věci - saláty, kedlubny, ředkvičky....
Odpovědět
Článek se načítá
Třeba něco takového bych si představovala, akorát bych klidně použila hezčí tvarovky, on cenový rozdíl zas nebude nijak závratný. Jen ta šířka zdi bohužel snižuje užitnou plochu záhonu... ale třeba se to pak nebude zas tolik přehřívat a odpařovat...? Případně se může nechat ta poslední řada nahoře otevřená, a použít i ty otvory v tvarovkách. http://www.vegetablegardener.com/item...
Odpovědět
Profilova fotka
Mrkni se na tuto skupinu, je přímo zaměřená na vyvýšené záhony;-) http://www.modrastrecha.cz/group/6772/ My máme ze dřeva, vnitřek vyložený perlinkou, takže tím se trvanlivost dřeva určitě prodlouží;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?