Zahrada pro úplného začátečníka. Jak začít?

Ahoj všem! Po dlouhém hledání se nám konečně splnil sen a našli jsme s manželem dům svých snů. Má navíc i docela velký, celý vydlážděný dvůr s kamenným zahradním domkem (tady není vůbec žádná zeleň), následují schody do zahrady, která je ve svahu - zpočátku širší a na konci se zužuje. Tady je teď jen tráva. Chtěla bych Vás požádat o radu, čím zahradu i dvorek trošku "zútulnit" a co sadit a pěstovat. Jsem úplný amatér - na žádné velké zahradničení nejsem (doma mi umí chcípnout i kaktus =-) , takže budu moc ráda za každou radu. Nelíbí se mi záplava květin a ani bych se o ně neuměla starat. Spíše něco jako okrasná tráva, pár kamenů..... fakt nevím. Z Vašich galerií jsem úplně nadšená - ale myslím, že u nás by to tak po půl roce vypadalo jako prales :-( . Tak pokud mi někdo z Vás dokáže poradit, kde začít - hlavně vůbec jak - kdy a co zasadit, co s tím pak dělat... :):):) Budu moc ráda. Zatím děkuji!!!
Odpovědět
Profilova fotka
@antilopa Anti, zacni tim, ze budes zahradu chvilku pozorovat a rozmyslis si, kde budete co delat, jestli vazne chcete takhle velky travnik, jestli to nechce nejaky strom, aby byl v zahrade stin... no a pak bych zacala obvodem, rozmyslela bych si, jestli se chci z nejake strany treba odclonit od sousedu a podobne... a pak bych doporucovala prohlidnout si Dendrologickou zahradu v Praze Pruhonicich, maji tam neuveritelne mnozstvi stromu, kytek, ukazky rybnicku, vresovist, ruzi, zivych plotu.... tak tam by se dala nasbirat spousta inspirace...
Odpovědět
@antilopa ahoj, před pár lety jsem to řešila na chatě. Kolem kamenné podezdívky jsme dělali jako dva nepěstitelé skalku. Zašli jsme do místního zahradnictví, kde jsme koupili pár pytlů mulčovací kůry, různé vřesy a mechy, co se nám líbily, a dvě tůjky. Vypleli jsme pruh hlíny podél domku (nechali tam asi tři polozdechlé keříčky buxusu, který teď stříháme dokulata), na tu hlínu položili černou netkanou textilii a do ní udělali různě díry, jak jsme plánovali zasadit ty traviny. Obecně - blíž k chatě vyšší, a odstupňovali jsme to až k druhému okraji. Netkanou textiliii lemujou velké kameny, co jsme na horách různě posbírali, těmi jsme ji zatížili, za ně jsme ještě udělali "cestičku" z malých bílých kamenů, které taky koupíš na pytle v zahradnictví. Když byly rostliny zapíchnuté, zasypali jsme to všechny mulčovací kůrou (takové ty tmavé černé odřezky), aby netkaná textilie nebyla vidět. Vypadá to slušně, stálo to málo (ty traviny a mechy se hrozně rychle rozrůstají) a vůbec se o to nestaráme. Tak dvakrát ročně to propleju. Makali jsme na tom uprostřed léta, myslím, že to co mají v zahradnictví v tu danou dobu zrovna venku, klidně můžeš hned i zasadit. Fotky mám na jiném počítači, ale zkusím pohledat a ukázat. Plánuju to stejně udělat i kolem plotu u baráku a jinak nechat trávu.
Odpovědět
Holky, moc moc děkuji! Přesně toto jsem potřebovala - "polopatistické vysvětlení" kde začít a jak na to :-) . Tak jakmile se přestěhujeme a bude trochu čas i na zahradu, hned se do toho vrhnu. Třeba i takový analfabet na kytky jako já bude mít aspoň něco zeleného co aspoň chvíli vydrží a nebude dělat ostudu :-D . Ještě jednou moc moc děkuji. Kdyby jste měli další typy - např. fotky na bezúdržobovu zahradu :-N , sem s nimi :):):)
Odpovědět
Profilova fotka
@antilopa ahoj, u nás v okolí se docela hodně nyní dělají bezúdržbové zahrady, často jak psaly holky jsou kolem plotů, aby byl uprostřed prostor na trávu. Ideální řešení jak psala @maskacka textilní folie a na to kůra, než to zasázíš tak si rostliny rozmístit po textíli a přemistovat a přemistova dokud se ti to nebude líbit ;-) My máme taky kus zahrady, ale máme v plánu mít i spousty květin, zeleninový koutek, koutek na bylinky, herní prostor a též kousek bezúdržbového zátiší, takže ráda si tu přečtu spoustu zajímavých rad. Ohledně keřů či stromků, trav Ti určitě poradí v zahradnictví, jen si zjisti výšku - kam až může která rostlinka vyrůst. Dobrý je si to třeba i načrtnout na papír, jestli i do budoucna plánujete nějaké posezení či herní kout pro děti ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Taky bych jako referencni prirucku doporucila publikaci svazu skolkaru Ceske republiky, jmenuje se Seznam doporucenych odrud, je to takovy sesit a jsou tam fotky a kratke popisy vsech beznych a vhodnych stromu, keru a kytek vcetne naroku na pudu, nemrzani, vysky, do ktere dorostou a podobne... aby vam pak na zahrade neco neprerustalo a nemeli jste s tim zbytecne problemy.
Odpovědět
Profilova fotka
@antilopa určitě to načrtnutí na papír je dobré, ja si takhle z projektu vytiskla umisteni rd na pozemku, koupila pastelky a vse si nakreslila. v zahradnictvi se ptej nejen treba po vysce do ktere kytky dorostou, ale taky na stanoviste, abys nenasazela neco co chce slunicko na severni stranu apod, ono kytka by ti treba nechcipla, ale moc by neprospivala. ja take planuji bezudrzbovou okrasnou zahradu (teda skoro bezudrzbovou, bezudrzbova neni zadna zahrada), abych nemusela kazdy den nic zalevat, na zimu stehovat apod. misto kury take muzes pouzit kačírek, kura se musi postupne doplnovat, kacirek vydrzi vic treba vřesy jsou ruzne druhy, nektere kvetou na jare, jine na podzim, takze kazdy druh udela paradu jindy, dale ruzne zakrsle jehlicnany - moc nerostou, takze je nemusis strihat a nezabiraji moc mista, na jaře jsou krasne azalky, v zahradnictvi ti urcite poradi co kam a jak
Odpovědět
ahoj, tak ja som sa tiež tak bála ako ty... my sme dali na zeminu čiernu netkanú textíliu, na to sme nasypali kamienky - u nás sa to volá dunajský kameň , potom som si rozmiestnila rastliny v kvetináčoch ako sa mi páčilo, potom som na tých miestach len odhrnula kamienky, vykopala jamu a zasadila rastlinu. Nakoniec som to poliala vodou a nahrnula kamienky späť. Sadila som ich iba tento rok v lete - rôzne ihličnany a trvalky, tak uvidím ako sa im bude dariť po zime ..:) Tak Ti držím palce, ja stále kupujem časopis Záhradkár .. :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?