Zahradní chatka svépomocí, či koupě. Poraďte

Zdravíme, máte někdo zkušenost se zahradní chatkou na materiál? Jsme z Karviné (jde i Frýdek.-Místek) a scháníme kde by se dala levně koupit, nebo u někoho nechat postavit chatka zahradní. Nechceme kupovat u OBI, nebo baumaxu, zdáji se nám drahé. Je někdo kdo si postavil sám zahradní chatku, pokud ano, budeme rádi za popis a hlavně rozpočet. Nebo pokud má někdo nějaký kontakt na levného kutila, také budeme tádi za zaslání webovky na něj. Předem děkujeme
Odpovědět
Ahoj, ještě jednou já: naše představa byla: zahradní chatu minimálně 20m2 a cena do 20.tis. což bylo naprostý sci-fi. Takže jsme asi 2 měsíce pátrali na internetu a zvažovali maringotky, starý autokaravan, mobilheim(tam už ty částky lítaly šíleně) a nakonec jsme se rozhodli pro dřevěnou chatu. Ale ty stojí takhle velké kolem 80-100tis. Nakonec jsme přes inzerát našli "chatu k demontáži" - velikost 25m2, cena 35tis.! Byla stará jen půl roku. Sami jsme si ji museli rozmontovat. A ačkoli jsme za dopravu dali 10tis(byla dost daleko-200km), pořád se nám to vyplatilo. Dřevo je strašně drahé i na pile i kdekoli jinde... Až začnem stavět(čekáme teď na plot) určitě dám fotky. Doporučuji projet http://dum.bazos.cz/?hledat=Zahradni+... nebo annonci. Hodně štěstí ♥
Odpovědět
Děkuji moc za příspěvek v diskuzi. CHatku jste chtěli pro nocování nebo jen na materiál. Pokud i na nocování, jaký byl váš postup, než jste si ji zakoupili (myslím tím úřady). Nevíme jestli musíme mít nějaký stavební dozor, nebo udělat základy, atd. když by to bylo pro přespávání. Podávali jste si stavební povolení nebo jen ohlášení? Obcházeli jste sousedy kvůli podpisům? Z úřadu mám celekm strach co si vše vymyslí, jaká bude doba, než něco povolí, ať nekoupíme něco dříve když ještě nebude nic povoleno.
Odpovědět
Jasně, že na nocování. Pani ze stavebního úřadu mi napsala do emailu následující: "nevím kde budete chtít dřevěný objekt umístit, ale pokud byste splnili daný požadavek: stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o jaderné zařízení nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci – nepotřebujete územní souhlas a ani ohlášení stavby stavebnímu úřadu." Na čež jsem jí volala a ptala se, jestli teda mam aspoň někdě(na obci) někomu aspoň oznamovat, že to tam chcem postavit a ona říkala, že NE. Takže Stavbu, která splňuje výše zadaná kritéria si můžete klidně sami zítra postavit na pozemku. Jen DODRŽET ALESPOŇ 2 metry od hranice pozemku=to je asi nejdůležitější. Žádný souhlas souseda, podpisy, nic. Takhle je to teprve teď od ledna 2013-novela stavebního zákona. My měli tu výhodu, že předchozí majitel si nechal chatku postavit na míru přesně tak, aby se do těchto kritérií vešla a on nemusel nikde nic s úřady vyřizovat........
Odpovědět
@tlustoska Ahoj, díky za info...jsme docela zoufalí, máme zahradu kousek od našich, kde naši mají chatu, kam jezdíme..já, manžel, děti...ale s našima je to těžký, asi by se mi někdo vysmál, ale je to souhrn drobností, které prostě tvoří už neúnosnou záležitost..prostě se s našima nesnesu déle jak pár hodin na jednom místě..pořád jen dohady o všem..chtěli by jsme si na tom pozemku jednou postavit svépomocí domeček, ale když si představím, že by jsme ještě roky jezdili na chatu sem k našim, chce se mi šíleně brečet...naši mi dělají i naschvály, teda mně to tak přijde, že si sem nemůžu ani nikoho vzít..na návštěvu..návštěvy nemají rádi a nedokážou mi říct jasně: přijedeme v sobotu...a já bych si tudíž někoho mohla na den, dva sem vzít..nějakou kamarádku s dětma..řeknou: nevíme, asi dorazíme pozítří..pak stejně nepřijedou, nebo přijedou neohlášeně, přepadovky... já chápu, že chata je jejich, ale domluva prostě žádná a to se týká všeho..my samozřejmě musíme dodržovat milion pravidel, ale nic změnit tady nesmíme...mlčet a šoupat nohama...no bylo by to na knihu...takže také jsme stejně jako vy prošli varianty karavan, maringotka, mobileheim (dokonce ze zoufalství už byl jeden zamluvený)..nakonec jsme se dopracovali také k dřevěné chatce svépomocí postavené. Máme typ na pilu, která patří pod zemědělskou školu a ceny jsou trošku levnější, tak uvidíme, za kolik to postavíme. Představa je, aby to bylo pro nás 4 a psa na přespání, malá kuch. linka, troška nádobí, troubička, ... no co se budu rozepisovat, asi chápeš... tak držím palce vám i nám ;-)
Odpovědět
@maxi.smile kočinko, tak to mě opravdu moc mrzí :-( přemejšlim, co ti na tu tvojí rodinnou situaci napsat fundovanýho, ale jakmile jde o rodinu je to v pr..v řiti. Je tam totiž přítomnej ten faktor LÁSKY (dítěte k rodičům), v podstatě jde o citový vydírání: cizího bys poslala do p..do řitě a bylo by ti to jedno, ale jak jde o rodiče a)nemůžeš (protože je máš RÁDA=schíza č.1) je poslat někam a za b)tě to zžírá a jedno ti to prostě nikdy nebude a ještě se mizerně cítíš ty(schíza č.2)........jakmile je hlavním manipulativním prostředkem LÁSKA, je to silnej kalibr, v podstatě bez účinný sebeobrany :-( Vyskytovat se v jejich společnosti jen na dobu nezbytně nutnou je nejspíš to jediný řešení... Rozhodně se přesuňte na Vaši zahrádku. Vezmete jim tak ale jistou část manipulativní nadvlády a dost možná přiostří jinde.....chjo....♥ My se máme v rodině docela rádi, ale když šlo o to "kam na prázdniny", nebo "kde zagrilovat" najednou se v té nabídce příbuzných s barákem/chatou/zahradou nenašel nikdo. (ok, 1-2x do roka tchán na jedno odpoledne).....ono někam se nakýblovat na víkend se dvěma uřvanýma neposednýma miminama už totiž docela obtěžuje....................mno. Tak jsme se zdravě naštvali a koupili v září 2012 pozemek. Malej a dle posledních úkazů i dost blbej(-věčně zamokřenej), ale: náš. Čisto-čistě náš. Chata už stojí-teď minulou středu jsme jí dostavěli: resp.manža+muj dedý+kamarád. Ubezpečuju tě, že už mám dlouhý pořadník příbuzných, kteří se tam chtěj přijet rekreovat. Mají dveře otevřené. Proč? Protože je mám ráda ;-) Ale trochu k věci: nevím, jaký je váš rozpočet/finanční strop, ale když půjdete do dřevěné chaty, vyklube se spousta a spousta vedlejších nákladů, nezbytně nutných k dokončení stavby. Které mě-stavební začátečnici-na počátku nenapadli :-. Dřevo z pily počítej tak kolem 50-65tis.-aby bylo už i opracované. V nátěrech jsme v tom za 8,5(protiplísňovka+lazura). Střecha=krytina, oplechování, okapy-celkem 18tis(13 bez montáže). Okna máme nejlevnější variantu=plastová: 3 okna 90x120cm -celkem 8400,- s dopravou. Pod chatu jsme dávali geotextílii a na to kačírek-6t kačírku s dopravou 3600. Kadibouda ve slevě 2700 s montáží a dopravou. Chemické wc+příslušenství 3500. Miliarda nářadí, lešení........ doprava z garáže, kde byla chata uskladněná 1600. Ty jo....asi mě už z hlavy nenapadá, co všechno se k těm 35000+10000 za dopravu-což byly náklady v úvodu-ještě přidalo.....dnes jsme někde na 110000. Vzali jsme si na část nákladů mini půjčku, takže by nás neměla zruinovat....ale: bude klid a mimina budou mít kontakt s přírodou. Doufám, že až zestárnu nebudu nikdy nikoho-natož pak moje děti prudit kdy kam a co a s kym směj.... ;-) posílám srdečné objetí ♥ písni jak se situace vyvíjí...někdy do měsíce dodám album s popisem celé akce :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Postavili jsme si malou roubenku svépomocí a stejně se cena vyšplhala na minimálně 40 000.A to nemáme vodu a ani elektriku. Mám ji vyfocenou u sebe na fotoblogu ;-)
Odpovědět
@wofer nahlédla jsem do vašeho fotoblogu. Vy jste si vaši roubenku postavili za 40 000Kč? hrubá stavba + obití? Je opravdu nádherná.
Odpovědět
@maxi.smile tak vaši rodinou situaci vám vůbec nezavidím, proč? Máme ji podobnou. Chování rodiču katastrofalní, a to i přes to, že nic nevlastní. Také jsme si pořídili pozemek. V přírodě. Jenže, ted jsme zjistili že je to v chranéné krajinné oblasti, a CHKO nám také nechce jen tak něco dovolit. Nesmíme tam rekrearovat takže žáden přívěs, karavan, mobilní dům, chatka. Pouze hospodářská budova pro budoucí stavbu. Právě ji řešíme, jak nám ji povolí a co a jak můžeme udělat. Ovšem, jako rekreaci, při dvou dětech malých, pro odpočinek, ho brát budeme. Zvažovali jsme co do budoucna. Určitě budeme chtít stavět, něco malého (do budoucna velmi výhodé), takže na přespání, nějaké to nocovaní si chceme postavit zahradní domek (4 x 2,5) (hospodařskou budovu) svépomoci. Nejtěžší bude hrubá stavba (teď máme úplné okno jak na hrubou stavbu aby držela), a pak to bude jednoduché obijeme OSB deskou. A potom postupne dáme buď desky, nebo do fasády. Už se těšíme až z města vypadneme do přírody, do klidu :-). Držím palce ať co nejdřive chatička stojí (a rodiče ať pak nehledají další možnosti k "šikaně" svého dítěte. P.S. pokud máte někde nějaký odkaz nebo obrazek na hrubou stavbu chatky dejte vědět, budu ráda za menší usnadnění :-)
Odpovědět
@tlustoska naše umístění chatky se nám trošku zkomplikovalo. Máme čistý pozemek. Dle stavebního úřadu nesmíme na něm mít karavan, přívěs, mobilní dům, chatku. Pouze hospodářskou budovu, kterou nám musí ještě schválit chrannéná krajiná oblast (už teď nám dala podmínku že musí být obdelníková, střecha 40°- to se mi zdá ale moc). Teď nevím, kde bych mohla zjístit, co všechno může stavební úřad a chranné krajíná oblast nám vlastníkům pozemku diktovat. NEchceme se s nimi rozhádat, ale také si nechceme nechat s.... na hlavu. No, zakoupit si chatku, jak se prodavají u obi, baumaxu, prý být nemůže... takže jsem teĎ tak trošku v koncích, a nezbývá nic jiného než si ji postavit svépomocí, jenže teď máem úplné okno, jak na hrubou stavbu (aby to nespadlo). Takže se motáme, motáme, a už bych chtěla se z toho uvažování co a jak udělat vymotat.
Odpovědět
@denny1610 Ženo! Já teď budu krapátko přísná, ale zkus to brát jako konstruktivní kritiku: tak předně jste si nas.... na hlavu už sami sobě tím, že jste si při koupi NEZJISTILI TAK ZÁSADNÍ INFORMACI, jako že je pozemek v CHKO!!! To snad ani nemůžu komentovat: mimo jiné z toho vyplývá, že krom výše uvedených staveb tam nesmíte postavit ani plot!!! (pokud já vím) a ten je pro rodinu s dětmi alfou-omegou :-( Kurnik, vždyť na netu se dá najít všechno: údaje o záplavové oblasti, výše naměřeného radonu.............a jak tak vidíš, tak ani s tou hospodářskou budovou to nebude žádná prča! Navrhuji romantický večer s panem Googlem a zjistit si vše o výstavbě v CHKO :-| -pokud vůbec nějaké možnosti jsou...? SÚ + CHKO vám můžou diktovat jen to, co je dáno legislativou-takže googluj googluj googluj ;-) Pak navrhuji romantický večer s tvým manželem a sepsat si všechna pro/proti co vás v souvislosti s pozemkem čekají......možná dojdete k závěru, že nejlepší bude pozemek prodat :-( :-( :-(
Odpovědět
@denny1610 nemůžu se zbavit dojmu, že o takové stavbě nevíte vůbec nic.Nechci tě urazit, ale toto jste projeli na plné čáře. V tom má @tlustoska zcela pravdu. Doporučuji začít obligátní kolečko. Obec-stavební úřad-odbor územního plánu-správce CHKO. Toto oběhnout osobně po předchozím objednání schůzky. Budeš mít jistotu, že si na tebe úředníci udělají čas a budou vstřícnější. Tak zjistíš veškerá regulativa, která vás omezují ve výstavbě čehokoliv. Následně je třeba se zamyslet, zda vůbec se ta regulativa shodují s vašimi představami budoucího bydlení. My např. máme dáno v územním plánu, že budeme mít pasekářské bydlení, což znamená tvar obdelnik nebo L, sedlovou střechu atd. A co se týká stavby zahradního domku, tak to není nic složitého, pokud víte, co máte stavět. Ale pokud se necítíte ani na stavbu svépomocí zahradního domku, pak pro vás jedinou správnou cestou bude nechat si jej za těžké peníze postavit...a o budoucím domu ani nemluvím.
Odpovědět
Profilova fotka
@denny1610 Roubenku jsme si stavěli svépomocí,dřevo si manžel sám pokácel v lese(tzn.samovýroba).Tím jsme hodně ušetřili na ceně materiálu.Nejdražší bylo řezivo z pily. Chaloupka je menší vzhledem k tehdejším zákonům.Zahradu jsme tenkrát měli v pronájmu,takže jsme to opravdu chtěli postavit co nejlevněji. Díky za pochvalu,manželovi-staviteli to vyřídím
Odpovědět
Článek se načítá
@tlustoska kritka není nutná, samozřejmě máme zjíštěno vše o pozemku. Dokonce nám bylo i sděleno že je v CHKO, jenže spadá do zóny nejnižší, takže žádné přísné podmínky pro nás by neměli platit, ale úřad zkouší diktovat až moc přísné podmínky. Romantické večery probíhají s googlem dlouho, ale nějak nemohu najít, kde jsou ty zonace, a co vše se může v jednotlivých zonach diktovat. A taky, co vše si může dovolit úřad. Oni hlídají nás podle nějakého zákona, ale kde je něco pro nás lidi, kteří si nejsou jistí, že úřad udává omezení správně, a nepřehání to. To je to co hledám. P.S. dnes jsem volala kvůli oplocení, že zasílám jim papír k podpisu, že všec hny následky psa, většího zrůstu, si berou na svědomí oni (musíme si chránit nějak svůj majetek), a ejhle, oplocení si vystavit můžeme. Jinak pozemek je určen k výstavbě rodiného domu, měli jsem od toho i papíry při podpisu smlouvy, tudíž do té nejhorší zonace nespadá. Ale opět, kde zjistit co vše můžou úřady zakázat...
Odpovědět
@flakac kritka není nutná, samozřejmě máme zjíštěno vše o pozemku. Dokonce nám bylo i sděleno že je v CHKO, jenže spadá do zóny nejnižší, takže žádné přísné podmínky pro nás by neměli platit, ale úřad zkouší diktovat až moc přísné podmínky a kde my vlastníci pozemku zjístíme co vše úřady mohou? To je to po čem pátrám a nemohu dopátrat. Do hospodářské budovy 100% jdeme svépomocí. Jen zvažujeme jak postavit hrubou stavbu (4x2,5), sedlová střecha 38-40°, správně.
Odpovědět
@denny1610 s úřady bojovat, to není vždy rozumné...a z tvých příspěvků je bojová nálada vyloženě cítit. Z čeho vycházíš, že se domníváš, že ty podmínky, které vám stanovují, jsou nad rámec platných regulativ? Samozřejmě, pokud to máš podložené, pak s nimi bojuj, jinak se do toho raději nepouštěj a jednej s nimi vstřícným tónem. I oni tak budou potom jednat s tebou. Jistě, můžeš namítnout, že na tebe nemůžou, že mají lhůty atd., ale ze zkušenosti vím, že je snadné protáhnout jakékoliv řízení o měsíce. K té budově: záleží na konstrukci, jakou chcete. pokud půjde jen o kůlnu, pak stačí betonové patky a dále již vše dřevo.
Odpovědět
@flakac né že by to nějak souviselo s touto diskuzí, ale připomněl jsi mi jeden můj oblíbený citát: “Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience.” ― Mark Twain
Odpovědět
@flakac na dnešní dobu je dost jasné, že vyšší mají svůj svět, v kterém maji pravdu jen oni, a když né? Tak obyčejným lidem umí jejich pravdu pěkně znepříjemnit. No nic, to na co jsem se v této dizkusi ještě optala jsem se nedověděla (Oni hlídají nás podle nějakého zákona, ale kde je něco pro nás lidi, kteří si nejsou jistí, že úřad udává omezení správně, a nepřehání to. To je to co hledám, google je tajemný- nedostačující informace).
Odpovědět
@denny1610 můžeš se obrátit vždy pouze na nadřízený orgán.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
sice po letech.... ale když si nevíte rady s tím, co si úřady mohou a nemohou dovolit, tak je nejjednodušší si dohledat odpovídající zákoník, a v něm vyčíst vše co potřebujete. Je to tam velmi podrobně vypsané, pak se tu nebudete ohánět tím, že vám někdo něco úmyslně kazí a ztěžuje. Pokud budete znát zákony vaše práva a povinnosti, tak se nebudete cítit ukřivděně. říkat "oni mi ubližují a za to můžou oni" je směšné a k příspěvku k rodiči: uvědomte si, že Vy chodíte na jejich pozemek, využíváte jejich chatu, oni Vám nic oznamovat nemusí, to že tam nemůžete nic měnit je samozřejmé, na to máte svou vlastní zahrádku. Už jen to, že nad tím uvažujete jako nad něčím na co máte výhradní právo a oni vám to znepříjemňují ukazuje, jak jste rozmazlení a sobečtí. Je to jako by Vaši rodiče přišli k Vám domu a začali Vám přestavovat nábytek nebo si tam zvát své přátelé bez Vašeho souhlasu nebo proti němu. Asi by se Vám to nelíbilo že? zamyslete se nad sebou !!!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?