Založení trávníku na pozemku, který sousedí s lesem a loukou

Měla bych dotaz nebo spíše bych potřebovala si ujasnit, zda náš postup je správný. Náš pozemek je bývalé řečiště, spousta kamenů, už jsme je vloni jednou sbírali a letos se na to chystáme znovu ještě před navezením ornice a srovnáním pozemku. Chystáme se vysét i trávu a to už nejlépe teď. Náš postup by měl být takový: půjčíme si kultivátor, vybereme kameny, zkypříme půdu, vytrháme nejhorší plevel. Pak se doveze ornice, srovná pozemek dle našich představ a pak se vysadí trávník, semena se zaválcují. A pak už jen budeme kropit a čekat na to až vyraší? Prosím o reakci, zda je takový postup správný, nechceme používat chemii na likvidaci plevele a stejně v našem případě je to myslím nemožné abychom se ho zbavili díky louce a lesu....
Odpovědět
To nevím, jestli ta původní tráva nepotlačí tu novou. Co kdybyste to jenom srovnali, doseli, kde je třeba a jinak sečením potlačili plevele? Třeba plevel nemá rád takovou péči - hnojení, časté sekání apod. Takže by se dal i takhle udělat slušný trávník.
Odpovědět
Profilova fotka
@dina80 no, osobně bych neuspěchal - srovnat, nechat vzejít plevel, spálit roundupem, nechat ještě jednou vzejít, znova spálit. pak teprve nakypřit, ideálně trávníkový substrát - musí být lehčí s vyšším obsahem písku. Zasít, zaválcovat, pohnojit a zalívat. Ideálně ze začátku 3-4krát denné lehce kropit.
Odpovědět
Profilova fotka
@dina80 pokud budete naváže ornici tak bych už tu spodní zeminu nerotavátoroval, přijde mi to zbytečné, akorát se vát to zkypří a bude se to bořit. Já vytrhal plevel navezl hlínu a zasel trávu. Jasně občas plevel vyrazí, ale ten se vymítí sekáním, chce to hlavně hooodně hustě zasít ;-) http://www.modrastrecha.cz/blog/petrs...
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans kdybych čekal než vyroste plevel ( v loni v tom suchu ) a pak ještě jednou, bych se toho trávníku nedočkal :-D rozvezl jsem hlínu a zasel, ono něco vyroste ;-) Kropil jsem akorát večer, přes den jsem v práci. A pak ta chlorovaná voda je stejně k ničemu, déšť pak udělá svoje :-)
Odpovědět
Super, moc děkuji za reakce, takže se vyprdneme na kultivátor, posbíráme ty nejhorší kameny a dovezeme hlínu. Už se těšíme na trávník a na zasazení stromečků a keříků a taky thůjek. Díky :-) @petrsv1000 trávníček máte krásný ;-)
Odpovědět
@dina80 Pokud se nepletu, tak většinu ornice, co odněkud dovezete bude stejně obsahovat spoustu semen plevele. Vytrhal byhc opravdu to nejhorší a zasypal to, zasel a postupně, co se objeví a nechci tam, tak vytrhal. Ona se ta tráva roztáhne a nedá plevelu šanci. Rondupem bych to nedělal, to je svinstvo a je zbytečný si dávat jedy do zahrady.
Odpovědět
@atilius děkuji, taky si myslím, že chemie je zbytečná, navíc máme psa, morče, malé děti, snad i něco budeme časem pěstovat a jíst pak ze své zahrady něco chemicky takto zničeného, to se mi nechce. Od vidiny anglického trávníku jsme upustili velmi brzy díky prostředí, kde máme dům postaven :-).
Odpovědět
@dina80 Pak doporučuju pořídit si "louku" ;) My jsme začali loni a doufáme, že to už letos bude k něčemu vypadat. Už teď se objevují a kvetou nějaké ty kytičky a je to super. Navíc louka má oproti klasickému hřišťovému trávníku spoustu výhod....a to i přesto, že jsem se nedávno na idnes dočetl v diskuzi něco ve stylu:"....hezké, ale kdo by to chtěl?" - tak my ano ;)
Odpovědět
@atilius To vám držím palce, taky se mi to líbí, hlavně v prostředí, kde je to jaksi normální, aby trávník vypadal hezky a upraveně, ale i "přírodně". Tady u nás jsme na konci krátké slepé ulice poslední dům před lesem, za lesem je řeka a vedle domu máme dosti velkou louku, která je sice připravena pro výstavbu řadovek, ale už je to takhle několik let a nic se neděje :-). Tak doufáme, že i nadále si budeme užívat srnek a zajíců okolo domu, jsme zatím bez plotu :).
Odpovědět
@dina80 Pokud nechcete ten pravý anglický, tak bych šla cestou nejmenšího odporu - posbírat šutry, zavézt dolíky, srovnat a doset. Dcera takhle taky řešila zahradu a ted už mají trávník díky pravidelnému sekání dobrý. Ani žádný plevel netrhali, ono to stejně z těch čerstvě osetých ploch moc nejde - při trhání se vám zvedají kořínky té nové trávy a nezvládá to pak. Takže doset a sekat. Ony se ty plevele potlačí. Jo a pozor na tůje, já je opsobně na zahradách úplně nesnáším, říkám tomu zahrady typ rozptylová loučka. Navíc větvičky tůjí obsahují dost silné dráždidlo, pro děti dobré nejsou. A k tomu ještě se přes tůje šíří rez na hruškách. Prostě na zahradu českého venkova patří listnáče - a nejlépe ovocné stromy.
Odpovědět
@inkajanakova ....nejen na hrušky.
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius taky chci jednou k baráku louku!!! Golfáč je hezkej, ale ty kytičky (a vlastně to je taky plevel) jsou prostě hezký :-D
Odpovědět
Článek se načítá
@zmrz_lina Ale ten první rok to vypadá fakt otřesně :D Sem tam kus trávy a nikde nic, ale teď už se nám rozjjíždí druhý rok a vypadá to nadějně ;) My jsme na vesnici a fakt nestojíme o tůje, mulčovací kůru se zálivy a fotbalové hřiště. (ale proti gustu...) Už loni za těch veder bylo vidět, jak sousedovi jeho trávníček schne a naše tráva se vcelku udržovala v kondici, protože měla pořádné kořeny. Takže pevně doufám, že nynější stav dospěje do stadia, kdy se to bude sekat dvakrát, třikrát do roka a bude to skoro bezúdržbové. A hezké :)
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius no my to stejnak asi budeme řešit samozavlažovacím systémem, aby měla travička dost vody a nemuseli jsme běhat s hadicí. Ale golfáč nechci. Kdy jste seli? My asi až příští rok, počítáme, že stavět se bude podzim/zima nebo nejpozději na jaře, tak škoda to set teď, když to pak rozjezdí technika. Leda oset jen půlku pozemku (tu dál od budoucího baráku) a zbytek až bude postaveno. No uvidíme.
Odpovědět
@zmrz_lina seli jsme to loni v létě, takže to nebyl úplně ideální čas, ale tak nějak se to chytlo. Uvidíme teď, co všechno vzejde a některá místa asi ještě dosejeme. Ale zatím je na to brzo.
Odpovědět
@inkajanakova děkuji asi opravdu půjdeme touto cestou. Jen thujky budou, všichni sousedé je tady mají, naše slepá ulice je dosti frekventovaná pro pěší a taky cyklisty, cesta pokračuje lesní stezkou. Samozřejmě jsme byli pro nějaký hezký dřevěný plot s podezdívkou, jenže penízky už moc nejsou, máme toho ještě hodně před sebou a thůjky jsou nejlevnější variantou jak si zařídit příjemné soukromí. Časem budeme mít větší koupací jezírko - spíš rybník :-) a čumily nemusím, taky už jsme dostavěli terasu a na ni dali vířivku. Navíc je pozemek mírně svažitý jde od lesa nahoru a na náš dům i terasu jde hodně vidět... Snad ty thůjky nebudou takové zlo...
Odpovědět
@dina80 Tak dejte živý plot třeba z ptačího zobu - jenom bacha když kvete, někomu ta vůně vadí. Mně ne. Ale tůje prostě ne.
Odpovědět
Profilova fotka
@dina80 nebo turkestánský brest - roste mnohem rychleji, než túje, takže toho efektu (zajištění soukromí), dosáhnete rychleji ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Muj nazor je ze Thuje patri na hrbitov. Urcite je kepsi variante listnateho ziveho plotu. Zminovany brest je ok habr taky vyborny. Nejlepsi jsou vicedruhovr zive ploty ty i kvetou. Jsou i neopadave varianty
Odpovědět
Děkuji všem za příspěvky, v sobotu srovnáváme pozemek a v neděli sejeme travičku :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?