Živý plot - neopadavý a nejedovatý? Thuje ne.

Prosím o radu a Vaše zkušenosti s živým plotem. Marně hledáme něco vhodného. Kvůli dětem nechceme nic jedovatého. Líbila se mi bobkovišeň, ale ta jedovatá je a navíc na květy jdou včely a vosy. Dále se mi líbila Metasekvoje tisovitá, ale ta zase opadává a zda je jedovatá se mi nepodařilo zjistit (tuto informaci bych také uvítala). Budu vděčná za jakékoliv tipy. Plot by měl být min. 2m vysoký, ale nevadí mi, když by dosahoval mnohem výš, naopak.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Vysaď směs různých keřů, ptákům, hmyzu a hlodavcům a třeba i ježkovi tím prospěješ. A vykašli se na jedovatost- téměř vše, co není vyloženě jedlé, je jedovaté. I thuje. Děti nejsou blázni, stačí jim to říct (a když teď zasadis, než vyrostou plody v takovém množství, aby se mohli otrávit, budou maturovat..)
Odpovědět
Profilova fotka
@torpen .. když se něco jmenuje "tisovita " , bude to nejspíš jedovatý dost. ;-) Zkus něco jiného než monokuluru stejných keřů/stromků a zkus najít takové, které mají aspoň něco společného s českým prostředím- tedy to, co k nám patří, např. pamelnik, zlatice, ptačí zob, bez černý, šeřík... Nebo aspoň muchovnik, ozdobny rybíz, atp.
Odpovědět
naší zahradou prošlo x dětí včetně dvou vlastních - všechny věkové kategorie. Ani děti z paneláku, které s přírodou moc do styku nepřijdou, nenapadlo jíst keře. Včely a vosy se v přírodě běžně vyskytují, pokud se jim chcete vyhnout, vidím to pouze na travní koberec a zapálenou dýmovnici. Plot betonový - není jedovatý, neopadá a výšku můžete zvolit libovolnou.
Odpovědět
@zuzekk Děkuji za rady. Bohužel naše děti jsou asi jiné nebo ještě hodně malé na to, aby nestrkaly vše možné do pusy. Problém je hlavně s těmi bobulemi a květy, listí je nechává chladnými :-) Dále pak máme bengálského kocoura a to je kapitola sama pro sebe. Když jsme ho před 4 lety koupili, tak jsme 99% pokojových rostlin museli rozdat, jelikož by je jinak všechny sežral :-D Ven chodí jen na zahrádku a zatím evidujeme jedno malé přiotrávení, zřejmě ochutnal thúji... Rostlinky bychom rádi koupili větší, jde nám především o co nejrychlejší získání soukromí, jelikož řešíme 80m délky mezi námi a sousedem. Proto myslím není možné počítat s tím, že pokvetou až za několik let.. Bez černý jsme naopak vykáceli, jelikož ptačí trus v barvě černého bezu se opravdu špatně uklízí a to z čehokoliv, navíc opadává a to jsme se se sousedem shodli, že nic opadavého nechceme. Vím, že je to se mnou těžké na rady a opravdu nevím u čeho skončíme... :-)
Odpovědět
Jsou kultivary bobkovišní, které skoro nekvetou. Máme mezi nimi jednu jinou a ta kvete o 106, stačilo ostříhat květy a neplodila. Co poloopadavý ptačí zob? Roste hodně rychle a drží si listí až skoro do jara, dorůstá do 3 metrů? Pokud nejste alergici, tak co habr? Ten roste dost rychle, do 4 let máš skoro neprůhledný plot, listí drží až do jara a můžeš ho mít do obrovské výšky. Pokud by nevadil opadavý, tak krásné jsou muchovníky, na jaře brzy krásně kvetou, v červnu mají jedlé plody a na podzim se zbarvují do červena, jen přes zimu jsou holé. Nebo třeba buk, ten stejně jako habr opadává až když nasazuje nové listy.
Odpovědět
@madejuli Ten betonový plot a před něj směs jehličnanů a ozdobných trav, to by se mi líbilo, jenže když to má člověk dát na 80m postranní délky mezi nás a souseda, tak je to finančně opravdu dost. Možná to tak ale nakonec dopadne. Nebo kombinace betonu v oblasti kde bude stát v budoucnu stavba a drátěnky v oblasti zahrady. Ohledně jezení keřů - tak na pozemku máme ostružiny a naše děti je chodily loni trhat pořád, i když už jsme to zakazovali a mám trošku obavu z těch tmavých bobulí bobkovišně, aby si je naše holky nespletly, jsou ještě malé. Včely a vosy mi dělají starost nejméně, tedy jen první dva dni, kdy keře rozkvetou, to je největší riziko. Loni takhle chytila jedno žihadlo starší dcera a náš kocour, když se snažil jednu včelu packou bacit. Možná jsme jen měli smůlu, že zrovna přiletěl snad celý roj dva dni jsme nemohli na zahrádku ve stávajícím bydlišti a bzučelo to i přes zavřené francouzské dveře :-D
Odpovědět
@adelkav Děkuji za informaci o těch kultivarech bobkovišní, které skoro nekvetou, to mě velmi zaujalo, zkusím to prozkoumat blíž. Pokud byste měla nějaký konkrétní název a zkušenost, budu moc vděčná. O stříhání květů jsem četla, jenže na 80m délky by to bylo docela harakiri. S těmi "opadavci" je to horší, to bychom opravdu neradi a navíc jsme se na to již tak nějak shodli - dohodli se sousedem, že věčné hrabání listí nechceme ani my, ani on. Alergici nejsme. Přes habr je bohužel dost vidět, i když je široký v období zimy. Zrovna dneska jsme okolo jednoho takového plotu šli na procházku. Jinak v létě je krásný. U ptačího zobu mám trochu problém s těmi jedovatými bobulemi, resp. bobulemi obecně, jelikož jsme museli zlikvidovat černý bez, protože ptáčkové ho prostřednictvím svého trusu roznášeli všude, zejména na parapety novostavby souseda a naše zahradní houpačky...
Odpovědět
A jak máte staré děti? Na chatě máme také bobkovišně a jsou fajn a rostou dost rychle. A s tím bodavým hmyzem mi to tak strašné nepřijde. Mimochodem jsme jich potřebovali poměrně dost a není to úplně levná záležitost. Tak jsem zkusila loni množit pomocí řízků a zadařilo se. Tak letos už půjdou do země... :-D
Odpovědět
@hanule456 Děti máme malé, jedno školkové a druhé ani to ne, ale starší je hrozný raubíř a učí to tu mladší :-) Když máte takové bohaté zkušenosti s bobkovišněmi mohu se zeptat v jaké vzdálenosti od sebe je vhodné je sázet? Jak vypěstovat rostlinky z řízků a kdy sázet do země, aby přežily? :-)
Odpovědět
@torpen hm...nejsem si jista, ale neni ta metasekvoje opadava? Ona je typicka tim, ze meni pred opadanim barvu na rezavou (osobne mi pripomina pak vyschle jehlicnany). Osobne bych kombinovala neopadave jehlicnany - pokud nechces tuje, jsou i jine jehlicnany, dokonce i rychleho vzrustu a daji se udrzovat rezem - treba nektere druhy cyprisovcu leylandovych a pod. A pak kombinovat s opadavymi nebo poloopadavymi listnaci. Neopadave jsou treba kaliny. A nebo neco, co budete tvarovat, ale kdyz to zobnou deti, tak se take nic nestane - treba muchovnik.
Odpovědět
@linee Ano, metasekvoje je opadavá. V úvodním příspěvku to píšu (asi to bylo přehlédnuto ;-) ) To je škoda, že rezne...tak tu ne. Ten cypřišovec je krásný! Horký favorit. A kaliny taky nevypadají špatně, jen nemají tu správnou výšku, co bych si představovala, ale použít je někam do přednější "řady" by šlo. :-) Děkuji za dobré tipy!
Odpovědět
@torpen Cypřišovec Leylandův je náročná dřevina. Roste rychle, až moc rychle a lidem se obvykle nechce několikrát ročně jej stříhat. Pak to dopadá špatně. Vyroste i dvacet metrů. https://hobby.idnes.cz/cyprisovec-ley...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@torpen Pak jedině thuje a stříhat je ... udržovat je rovně .. s plotem .. jak výšku, tak obvod ..
Odpovědět
@wegar Výška mi až tak nevadí. V zadní části pozemku, tedy již na pozemku souseda, jsou dvě stodoly v rozpadu o výšce cca 7m dle našeho odhadu a ty bychom chtěli zakrýt. Jinak z boku a zepředu jsou novostavby a z poslední strany stará zástavba. Takže na tom zbytku může být plot nižší z něčeho jiného.
Odpovědět
Profilova fotka
@torpen Zkuste se podivat na portugalsky vavrin, je stalezeleny a velmi pekny, rostepomerne rychle, podobne jako pribuzne bobkovisne. Sama mam jak 3 kultivary bobkovisni, tak Portugalce, a je z nich v zivem plotu nejdekorativnejsi, s nejmensi nutnosti strihani.. Nebo pak nepichavy jehlicnan tis... jedovata je pouze vnitrni pecka uvnitr jeho plodu a ta je tak odporne chuti, ze by stejne kazde dite vyplivlo, takze toho bych se nebala. Ani u tech bobkovisni😊
Odpovědět
Profilova fotka
@madejuli Souhlasim, take si myslim, ze se dnes obavy z jedovatosti rostlin trochu prehaneji. Take mam dite a nikdy me nenapadlo to nejak zvlast resit... vzdyt dokud je malinke, stejne neni na zahrade bez dozoru, a pak staci mu to vysvetlit, kdyz uz chape. Navic vetsina jedovatych rostlin neni ani nikterak chutna, takze kdo by se jimi nacpaval?
Odpovědět
Profilova fotka
@torpen ja mám za plotom cyprusovce leylandské, takmer 5 m vysoké
Odpovědět
@karliccka Portugalský vavřín se mi líbí, alespoň ten, co našel google. :-) Není až tak vysoký, takže jako první "řada" od plotu by vhodný nebyl, ale jako dekorativní keř by si určitě své místo našel. Děkuji za tip. :-)
Odpovědět
@topvideo1 Máte krásnou zahradu a ty cypřišovce ji dokonale dotvářejí. Mohu se zeptat, jak jsou sázené daleko od sebe a jakou mají odhadem šířku při této výšce? Moc se mi líbí. Předem děkuji za odpověď.
Odpovědět
Profilova fotka
@torpen rado se stalo, pokud chcete, muzu Vam poslat na mail nejake foto, jak vypada u me v zivem plotu 4.rokem. Navozuje takovy stredomorsky dojem 😊☀️
Odpovědět
@karliccka Ó, to moc děkuji. Zašlu e-mail soukromou zprávou. Jsem moc zvědavá a těším se. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@torpen dávam ti foto cyprusovcov, ako vyzerali vo februári 2014, sadené sú cca 80 cm od seba, po dvoch rokoch ich majiteľ ostrihal na výšku cca 2,5m /druhé foto/
Odpovědět
@topvideo1 Tak to je tedy rychlost! Kolik byla asi výška při zasazení? Budu se muset podívat jaké velikosti se prodávají. U thújí to bývá cca 30cm ty nejmenší a metrové pak stojí kolem 100Kč. Tady by se možná vyplatilo vzít opravdu ty nejmenší, ale zas aby nezašly. Na pozemek jezdíme víkendově a vodu dovážíme ve velkém kanystru, takže možnost zalévání je omezená. Zatím nám vše až na jeden bambus (který je hodně suchý, ale zatím žije) přežilo vše v dobré kondici.
Odpovědět
Profilova fotka
@torpen neviem, aké boli vysoké pri sadení, odhadujem 1 m, ale majú privedenú závlahu, ony tvoria v podstate bariéru medzi jabloňovým sadom, ktorý je za plotom, máme tak vytvorenú intímnu zónu, nerušia nás cudzie pohľady...
Odpovědět
@topvideo1 A jsou stříhané i do šířky? Nebojíte se, že začnou prorůstat váš plot? My bychom je asi dali tak 3m od plotu, což by snad mělo být dostatečné, aby nenarušily základy podezdívky plotu od souseda.
Odpovědět
Profilova fotka
@torpen strihám ich, ked prerastú ku mne cez plot...
Odpovědět
Profilova fotka
@wegar @torpen Ja napisi nasi zkusenost, cyprise mel a teda stale ma nas soused par opravdu par centimetru od plotu. Roste to silene, za 2 roky urcite aspon 3 metry. Ostrihal je 2x, ale jenom vetve, ktere k nam presahuji, ne vysku a je mi z toho opravdu smutno. V podstate nam zrusil jediny vyhled na kopec a trochu zelene a zjevne je strihat ani nebude, takze se opravdu tesim na 15 metrove stromy. Uz ted jsou vyssi nez nas barak, cca 8 metru. Az ted jsem se docetla, ze kolem nich 2 metry nic neporoste a je mi jeste hur. :-( A ja ze proc nam ty stromky a kere se nechytaji... a pritom uz je videt, ze proste ridnou odspodu a fakt to zadna krasa neni. Ridke stromy dole a pak neco zeleneho nahore. Kdyz uz, tak se opravdu zamyslet a pak udrzovat. A myslet v ramci moznosti na sousedske vztahy...
Odpovědět
@kofinek Chyba je, že jsou zasazené tak blízko u Vašeho pozemku. Je to v rozporu s právními předpisy, konkrétně NOZ. Pro stromy, jejichž obvyklá výška dosahuje více jak 3 metry, stanovuje zákon 3 metrovou vzdálenost od sousedního pozemku, pro stromy menší pak 1,5 metru. :-) § 1017 (1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m. (2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije, je-li na sousedním pozemku les nebo sad, tvoří-li stromy rozhradu nebo jedná-li se o strom zvlášť chráněný podle jiného právního předpisu. Proto sama uvádím, že máme zájem je sázet až v té 3metrové vzdálenosti. ;-) Navíc náš soused tam má dvě polorozpadlé stodoly, takže tím určitě nebudeme ani potencionálně ničit cizí zahrádku ani stínit (slunce jde z jihu od něj, takže stín stromů půjde k nám). Cílem je, aby až spadnou, a že podle viditelného sesuvu krovu střech spadnou, na náš pozemek nebylo vidět.
Odpovědět
@kofinek Přesně o tom byl můj příspěvek. Problémem není jen nadzemní hmota, ale i kořenový systém, který opravdu nemá 40-50 cm. Měl by to vykácet a pokud chce bariéru, ať si tu hradbu zasadí min. 3 metry od plotu.
Odpovědět
@wegar To si ale musíte vyřešit s ním, je to i Vaše chyba, pokud tento nevyhovující stav trpíte. Téma, které jsem zakládala, má být o radách z čeho plot udělat. Pokud máte k mému tématu nějaké rady, budu moc vděčná. Nerada bych, aby se diskuze zvrhla jiným směrem. Děkuji za pochopení. ;-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?