Zvlněný terén po zimě - co s tím?

Ahoj, minulý rok, konkrétně v únoru 2018 jsme srovnávaly terén, navozila se hlína a pak se udělala rovina bagrem... V květnu 2018 jsem to ještě dorovnala hráběmi a začala sít trávu. V září 2018 trávník podstoupil vertikutaci a na zimu ještě dostal zimní hnojení... Nicméně teď po zimě s hrůzou zjišťuji, že moje téměřdokonalá rovina (fotbalové hřiště to nikdy nebylo) je plná zvlnění a ďolíčku :-/. Nemáte nějaké tipy co s tím? Jsem z toho poněkud nešťastná, protože bych to potřebovala tak nějak rovné... Jediné v co teď doufám, že pomůže je vertikutace, sekání, pískování a zasypání těch zjevných ďolíků. Jedná se o plochu zhruba 600m2, z části je to jíl a na kus byla napovrch navezená ornice, ale pod tím je také jíl... Moc děkuji za rady :-)
Odpovědět
Zdravím,si na začátek trochu rejpnu - jste asi bydleli v paneláku ne? Pardon já musel. Nebojte se, je to normální u nového trávníku a ještě když máte naveženou ornici. Vlnit se to ještě chvilku bude. Vertikutace, písek, hrábě a válec. Příští rok ještě jednou a bude to OK
Odpovědět
Jíl se prostě hýbe. To je normální. Hodně sesychá, pak v mokru nabobtná. Ale když koukám na ty fotky, moc nechápu, kde je problém :D Když to bude trochu zvlněné - čemu to vadí?
Odpovědět
Chcete tam mít green na trénování puttingu? ;-) Nebo proč to potřebujete rovné? Nerovné je přirozené. A počkejte teprve až se vám do toho dá krtek a myši. Mimochodem, máte krásné místo s přírodou hned za parcelou.
Odpovědět
Ano, bydleli jsme v paneláku ;D a toto je můj první trávník... Jojo to válcování mě taky napadlo, někde jsem se dočetla, že v mém případě bude nejlepší to zvalcovat když je to hodně mokré... Příští týden má pršet tak si půjčím válec a vyzkouším to ;-) je fakt, že mokré se to "hýbe pod nohama" tak by to mohlo být poddajné ;D Mám ten plac na trénování agility, trošku zvlněné mi asi nevadi, ono ani na začátku to nebyla dokonalá rovina, fotbalové hřiště v tom jílu nebylo v mých silách udělat, ale ty ďolicky a kopecky mi vadí, samozřejmě čím míň vln tam bude tak tim líp. Vnímam to hlavně teď tim, že jsem v lednu měla zvrknuty kotník a pokaždé když po mém place popobehnu tak mě potom boli, když popobehnu jinde je to ok. A hlavně před zimou to bylo mnohem rovnější než ted. Snad se mi poštěstí to do toho stavu zase dostat ;D
Odpovědět
řeším uplně stejný problém jako vy, ale moc to neprožívám. Neválcujte, pokud vám stříká voda pod nohama. Je dobré, když je to vlhké, ale ne mokré, jinak se vám ten válec zaboří a nadělá paseku. Vydržte, projedtě to vertikutátorem, dosypte pískem, uválcujte, pohnojte a budete mít výstavní green.
Odpovědět
Profilova fotka
to máte krásný trrávník, vysévali jste přímo na ten jíl? My ho máme taky a přemýšlíme, že založíme trávník přímo na jílu, jak jste prosím postupovali? (jen ve zkratce stačí), děkuji :)
Odpovědět
@kocicak123 děkuji :-) z velké části je jen na jílu, kus ho je na tenoučké vrstvě ornice, protože tam se na srovnávání používal nějaký úplně neúrodný jíl vybraný z jezírka. Nejdřív to tak nějak porovnal bagr, poté jsem to uhrabičkovala, zasela a pohnojila + jsem tam házela křemičitý písek... a poté se to hodně zalévalo. Bála jsem se toho, že to na jílu neporoste, dost lidí mě strašilo, ale vyrostla tam nádherná tráva a nezdá se, že by nějak trpěla, ale asi se musí víc hnojit...
Odpovědět
Profilova fotka
@mlch díky moc! náš soused také nedával žádnou úrodnou vrstvu a trávník má parádní, navíc původně tam byla louka, tak si říkám, proč by se tam trávě nedařilo když tam vždycky byla. Tak to jste to řešili asi tak jak máme v plánu :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?