Betonováni základové spáry

Dobrý den firma nám chce zítra udělat výkopy a v pátek zalít základové spáry betonem. Jde o to, že počasí je teď nic moc, příští týden má mrznout i přes den 🙈. Prý je to v nezamrzné hloubce a zakryjí to geoškou. 🤔 Betonovalo někdo spáry, při takových teplotách jako panují nyní a v poho ?? Děkuji
Odpovědět
Do -5°C ,betonujeme celkem v pohodě. Lepší samozřejmě v + teplotách, ideální dát příměs do betonu.
Odpovědět
Profilova fotka
@bazzy Betonovaly jsme pasy 30.11.2020, teploty přes den byly nad nulou cca kolem 3°C a v noci kolem 1°C byly použity přísady P90, nejspíš plastifikátor. Nemrzlo tak se nemrznoucí přísada nedávala. Tím že je to v zemi tak je beton chráněn zeminou a pak také při chemických procesech se beton zahřívá. Takže pokud vyloženě nemrzne a nejsou velké mrazy tak to nevadí. Betonárka funguje snad do -5°C a i betonáže se dají při těchto mrazech realizovat za pomocí přísad nemrznoucích. Druhý den jsem po pasech chodil. Ztracené bednění se betonoval 15.12.2020 teploty přes den 4°C v noci 2°C. roznášecí deska se betonovala 29.12.2020 teploty přes den 3°C v noci -4°C betonovalo se v 9 hodin kolem 13 h bylo hotovo 24m3 byly použity zimní přísady SKY6 basf cement 42,5 ruta. Desce to absolutně neuškodilo jen se oloupalo cementové mléko které se následně v březnu 2021 odstraňovalo broušením. Deska žádné praskliny neměla nebo že by se odtrhávaly kusy betonu či drolila tak jak to tu v pár příspěvcích bylo. Navíc konzistence betonu byla S3 a na místě se neředilo vodou, prostě jsem nechtěl a radši jsme se dřeli, každý to ředí že je to husté a pak ta výsledná kvalita jde dolů. Ale pořád máte možnost to probrat s dozorem. Takto jsem to dělal také.
Odpovědět
@sobii děkuji,, takže se toho nemám bát?? Příští týden má být až - 9 v noci 🤔 Zakrýváte beton nějakou folii nebo geoškou hned po betonáži, když mrzne??
Odpovědět
@jarin1 děkuji za odpověď 😊,,, já mám strach s těch cca - 9 St. které mají být příští týden,, Jestli to tomu betonu,, když je v nezamrzné hloubce (spára) , může něco stát, když bude prikrytý geotextilii.
Odpovědět
Určitě zakrýt geoškou.
Odpovědět
A za mě, já už bych v -9 nebetonoval, leda by to bylo tak alespoň týden od betonáže.
Odpovědět
Profilova fotka
@bazzy My přikrývaly jen desku, druhý den po betonazi Geo textilií ale volal jsem dozoru a ten řekl že geotextile je k ničemu a že mám zakrýt přes zimu igelitem, že prý se zapaří a lépe hydratuje. Ale v -9°C bych už nebetonoval, my betonovaly při teplotách nad nulou a během noci byl beton už tvrdý a mrazy těch -4°C přišli až k brzkému ránu. Druhý den jsem ráno cca v 8 hodin už po tom chodil. Takže to té chemické reakci neuškodilo. Být vámi tak to odložím na lepší počasí kdy nebude takový mráz v den betonáže. Jde hodně o tu počáteční fázi tuhnutí aby mráz neprostoupil a ne zpomalil či nezastavil chemickou reakci. Viz jak píše sobii.
Odpovědět
@jarin1 no v pátek má být, při betonáži cca +4,, ale má padat déšť se sněhem,,, pak už v sobotu v noci - 5 a ve středu v noci mi to ukazuje až - 9
Odpovědět
Profilova fotka
@bazzy To by nemělo vadit je to navíc v zemi, každopádně prý kryt a ještě probrat s dozorem.
Odpovědět
Zkonzultoval bych s projektantem a technickým dozorem, v betonárně při těchto teplotách dávají do betonu přísadu / plastifikátor či co to je /. Ten mráz ideální není, v betonu je spousta vody, je pravdou že při tuhnutí betonu se vyvíjí teplo, to ale trvá jen určitou dobu. Řádné vytvrzení betonu trvá cca 28 dnů, i když odborníci Vám potvrdí, že i poté se vlastnosti betonu ještě dlouho vylepšují. Pokud se rozhodnete pro betonování, určitě nic nezkazíte, když by jste přikryl zmíněnou geotextilií a přes ní klidně navíc i ten igelit, ale jak píšu - pořádně bych to prokonzultoval a to případné zakrytí rozhodně nikde nešidil.
Odpovědět
Profilova fotka
@bazzy pri vlastnim betonovani ten mraz az tolik nevadi (cca do -8 se rika ze je to OK), prida se nejaka chemie pripadne se micha beton s horkou vodou, ale pri tvrdnuti by urcite nemel promrznout, takze urcite po betonazi zakryt, igelit, pres to geotextilie a pokud by melo mrznou celodenne tak bych osobne pockal
Odpovědět
@bazzy ČSN EN 206-1 ....nesmí být teplota čerstvého betonu v době jeho dodávání menší než +5 °C. Jinak je nutno řešit jinak (zakrytí kon., předehřev kam., plast. urychlovače)...nicméně vše je riskantní (správné dávkování a rozmísení) a velmi často nemá pak výsledný beton požadovanou projektovanou kvalitu (nižší pevnost, mikrotrhliny), takže proč riskovat a zkrátka proč riskovat, když můžu počkat pár dní.
Odpovědět
Článek se načítá
@franti_p vytvrzení netrvá 28dní...tuhnutí je proměnné dle druhu cementu a vývinu HT a nejčastěji 14d, kdy dosáhne již cca 75-80% pevnosti. Po 28d je navrhovaná/projektovaná pevnost a ten zbytek pak dozrává-tvrdne "pořád" 😉 takže po 50letech mají ty betony B20 reálně 30MPa i více. A s tím překrýváním....no beton sice nemrzne, ale uvnitř konstrukce se naopak zahřeje zase více než chceme a vznikne větší tepl. gradient jádra konstrukce s povrchem a vznik trhlin (kolikrát neviditelné na povrchu).
Odpovědět
@panlorenc Ano, máte samozřejmě pravdu, s těmi 28 dny jsem to myslel, že v tu dobu má již cca těch 100% deklarované pevnosti, jinak ten beton pracuje - tvrdne neustále, jak mi to kdysi vysvětlil i můj technický dozor. S tím zahříváním v souvislosti s případným přikrytím, máte pravdu - to není ideální. Já sám bych v tuto dobu nebetonoval, lepší počkat a mít pak jistotu, že ten beton v pasech, na kterých pak stojí celá stavba je v pořádku, že ten beton má ty požadované parametry - vlastnosti, které má mít.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?