Co se starým sklepem v místě budoucí novostavby?

Ahoj stavebníci, zajímají mě vaše názory a zkušenosti s následujícím. Kupujeme pozemek, na kterém se nachází rekreační objekt, který se chystáme demolovat a cca v jeho místě postavit novostavbu. Chata je ovšem částečně podsklepená a budoucí dům nejde umístit na pozemku jinam. Základová deska bude tedy částečně zasahovat nad původní sklep, nebo s ním těsně sousedit. Co s ním? Zasypat nebo zachovat? Hledáme tu jednoduší, levnější a rychlejší variantu. Příští týden to budu řešit s projektantem, nicméně bych na schůzku raději šla vyzbrojená nějakými informacemi (a vy chytrých vodách internetu jsem nic moc nenašla). Řešil někdo z vás něco podobného? Děkuji za příspěvky
Odpovědět
Dobrý den,budete bourat - tak se stavební sutí rovnou do sklepa...:-)...Aspoň 80 - 100 cm pak použít hlínu(né ornici) a pořádně zhutnit.Asi nejlevnější a ideální způsob.
Odpovědět
Děkuji za reakci. Také mi to přijde ideální, ale nezačne si ta suť časem sedat a neovlivní statiku domu? Nebo tomu lze nějak přizpůsobit základovou desku? Omlouvám se, pokud se ptám hloupě, ale je to pro mně skutečně pole neorané :-)
Odpovědět
@onsa v chytrých vodách najdete tak akorát názor většiny, tedy plebiscit a to je průser. Nechte projektanta, ať sám určí, jaké jsou možnosti a jak jich využít. Nikdo z internetu se nepůjde podívat na Váš pozemek, aby zjistil zda v tom třeba není nějaký háček.
Odpovědět
Díky. Ono to tak dopadne, jen jsem byla zvědavá, jestli to někdo třeba řešil na vlastním pozemku a bude mít praktické postřehy.
Odpovědět
mě by teda bylo líto toho sklepa, pokusila bych se zachovat.
Odpovědět
co člověk, to názor. Zasypat sklep mi přijde krátkozraké, není nad dostatek odkládacího prostoru. Sami plánujeme podsklepený dům a jestli to bude stát o několikset tisíc víc je mi jedno. Ten prostor pod domem se vždycky hodí a později ho tam už nedostanu. Ale je fakt, že mi k tomu nahrává dispozice našeho pozemku. Pokud by to bylo na mě, tak bych nešel cestou, kterou uvádí tazatelka, tzn ne co nejjednodušší a nejlevnější, ale takovou, jakou bych od budoucího stavení očekával. Postavte si to, co chcete vy, ne co radí ostatní! Jak píše @stavitel_jf, spousta lidí tady toho dost utrousí, ale kdyby se jednolo o jejich, tak by si to ještě sakra rozmýšleli.
Odpovědět
@onsa Pokud by měl dům stát i na sklepě,tak hutnit i zásyp.Ale to se zjistí podle projektu kam bude dům zasahovat a kam ne.Při dobře zhutněném zásypu si nemůže dále sedat.
Odpovědět
@onsa Dala bych hodně na projektanta. Dle toho jak je sklep zachovalý. Sklepní prostory se vždy hodí.
Odpovědět
Profilova fotka
@onsa tak já tohle přesně řešila asi před 3 lety, koupený pozemek se starými základy a sklepem. Nejjednodušší a nejlevnější bylo základy nahutnit do sklepa a na tom místě postavit domek. Tak jsem to udělala....ale dneska si trošku drbu hlavu, že jsem mohla mít částečně podsklepeno a úložného prostoru dost. Ale prostě peníze byli limitující a tak to tak dopadlo. Pozdě bych honiti :-) vždycky dojde na nějaké další nápady a názory a co člověk to názor....když na to není nelze to udělat jinak, proto i já to mám takhle i když mě to trošku štve, ale co....mám aspoň ten domek co jsem si vysnila a ostatní bude :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
@onsa Můžu se zeptat, jak jste situaci se starým sklepem pod základovkou vyřešili? Máme stejný "problém" a teď řešíme, zdali stačí zasypat a zhutnit (říkají jedni), druzí říkají, vylít celé betonovou kaší. Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
mě by teda bylo líto rušit sklep. my po něm toužíme a máme smůlu. co bychom za to dali, kdybychom ho měli a ještě zadarmo, už hotový a jen pokračovat nahoru nad něj. faktorů je více a ty mi nevíme, ale pokud to bude možné, tak jsem pro zachování.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?